מוזי ורטהיים ז"ל (צילום: מאקו)
רב פעלים ומיזמים. ורטהיים ז"ל | צילום: מאקו

איש העסקים הנודע הלך לעולמו: מוזי ורטהיים, אחד מאנשי העסקים הבכירים והמרכזיים בישראל הלך היום (רביעי) לעולמו בגיל 86. בבעלותו של ורטהיים היו בין היתר בנק מזרחי-טפחות, החברה לייצור משקאות קלים שהיא זכיינית קוקה קולה בישראל וזכיינית ערוץ 2 שידורי קשת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הבסיס לעושרו של ורטהיים, שבעבר שירת בפלמ"ח ובמוסד, הוא ביסוס קוקה קולה בישראל, באמצעות החברה המרכזית למשקאות. בנוסף לקוקה קולה, מחזיקה החברה בבעלות המלאה על חברות טרה (מוצרי חלב), פריגת (מיצים), נביעות (מים) ומבשלות בירה ישראל, המשווקת בין היתר את מותג הבירה קרלסברג.

ורטהיים החזיק במניות המהוות כ-22% מהון המניות של המזרחי טפחות - חבילה ששוויה כ-2.2 מיליארד שקל. את השליטה בבנק חלקו עמו ליאורה עופר, אייל עופר ודורון עופר, שחוו בעצמם העברת מושכות מדור לדור בשנים האחרונות. ב-2014 פרש ורטהיים מדירקטוריון מזרחי טפחות, לאחר שכיהן בו משנת 1995.

מוזי ורטהיים הלך לעולמו בגיל 86 (צילום: החברה המרכזית)
שירת במוסד ועבד עם אלי הורביץ | צילום: החברה המרכזית

ורטהיים החזיק גם ב-23.1% ממניות חברת ההשקעות בנדל"ן אלוני חץ, בשווי של כ-812 מיליון שקל; ובכ-51% ממניות קשת, אחת משתי זכייניות ערוץ 2. נזכיר, כי ורטהיים כבר פרש מתפקיד יו"ר קשת, והותיר את ההובלה לבנו דוד (שבימים האחרונים פרש בעצמו מדירקטוריון הזכיינית). ב-2013 העביר ורטהיים את החזקותיו לידי ילדיו - כמעט שני שלישים מהמניות, הן ביצרנית קוקה קולה והן בבנק מזרחי טפחות, ניתנו לדוד, והיתר לדרורית.

מהמוסד - לעולם העסקים

משה (מוזי) ורטהיים נולד לפני 86 שנה בירושלים למשפחה דתית. עד גיל 15 למד בישיבה, ובגיל 17, רגע לפני פרוץ מלחמת יום העצמאות, התגייס לפלמ"ח ותרם את חלקו להקמת המדינה. זמן קצר לאחר קום המדינה וסיום שירותו הצבאי, הצטרף למחזור הראשון של הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית והפך לעורך דין, הרבה לפני שהארץ הוצפה בעורכי דין צעירים המתקשים למצוא עבודה. ורטהיים לא נטש כל-כך מהר את האקדמיה, ותוך כדי השלמת הסטאז' השלים תואר שני במינהל עסקים - גם הוא באוניברסיטה של עיר הולדתו.

אולי משום שהיה זקוק לפרנסה, וכנראה בגלל סיבה מורכבת קצת יותר, כבר במהלך לימודיו האקדמיים גויס ורטהיים למוסד הישראלי, ולאורך תקופת שירותו שימש מנהל תחנת הארגון בשווייץ ובאיטליה. ורטהיים כנראה לא ממש נמשך לארגון הביון הישראלי, ובגיל 35, לאחר שנים של שירות למען המדינה, פרש מהמוסד והחל לעבוד בחברת התרופות אסיא, חברת התרופות שבה החל אלי הורביץ ז"ל את דרכו לפסגת טבע. הורביץ החל את דרכו באסיא כשוטף כלים, וורטהיים, המבוגר ממנו בשנתיים, החל לעבוד כמנהל כספים וייצוא.

בעל השליטה בקוקה קולה ובמזרחי טפחות (צילום: החברה המרכזית)
בעל השליטה בקוקה קולה ובמזרחי טפחות | צילום: החברה המרכזית

בניגוד להורביץ, ורטהיים לא הקדיש את כל חייו לחברה שברבות הימים הפכה לטבע, ואת הצלחתו העסקית הוא חייב לרגע שבו הצטלבה דרכו בזו של אייב פיינברג, איל הון יהודי-אמריקני שהלך לעולמו בגיל 91, לפני 13 שנה. פיינברג, יהודי עם לב חם, ניסה להקים את קוקה-קולה ישראל כבר בשנת 1949, רגע לאחר קום המדינה.

הוא פנה לקוקה-קולה העולמית, קיבל את אישורה, אך שר האוצר דאז, אליעזר קפלן, התנגד לרעיון והוא נגנז. 16 שנה אחרי, פיינברג ניסת בשנית, קיבל תשובה חיובית, חבר לוורטהיים, ו-3 שנים מאוחר יותר, בשנת 1968, הוקמה "קוקה-קולה ישראל" - מונופול מקומי של משקאות קלים. ורטהיים כיהן כמנכ"ל החברה בין 1973 ל-1980, ומאז הוא מכהן כנשיאה.

החבירה של ורטהיים לפיינברג הוכיחה את עצמה לא רק בהצלחה המסחררת של קוקה-קולה ישראל - כשפיינברג הלך לעולמו בשיבה טובה, רכש ורטהיים את מניותיו של שותפו (לפי שווי מוערך של כרבע מיליארד דולר), וכך סלל את דרכו לפנתאון של עשירי ישראל.