הרשויות המקומיות מתקשות להתמודד עם התופעה המתרחבת של נטישת כלבים ברחובות. בשל מחסור בתקציבים לעיריות אין כסף לסרס או לעקר את הכלבים, והם מתרבים בקצב מהיר. בשל כך נאלצות הרשויות להמית רבבות כלבים מדי שנה. הצעת חוק שאושרה אתמול (רביעי) בקריאה טרומית צפויה להסדיר את הפיקוח על הכלבים בישראל ואולי לשים סוף לסבלם.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי נייר עמדה שהפיצה עמותת "תנו לחיות לחיות", כ-67 אלף כלבים מומתים מדי שנה על ידי הרשויות. העמותות השונות למען בעלי החיים מדווחות על תפוסה של עד 200 אחוזים בכלביות. כמו כן, לפי נתוני העמותות רק אחד מכל שישה כלבים נמסר לאימוץ, ושאר הכלבים מומתים.

൦ מיליון ש"ח לטיפול בכלבים נטושים" (צילום: תנו לחיות לחיות)
"30 מיליון ש"ח לטיפול בכלבים נטושים" | צילום: תנו לחיות לחיות

בסרטון קשה לצפייה שהגיע לחדשות 2 Online ניתן לראות דוגמא מצמררת לבעיה הקשה. בסרטון נראית כלבת רחוב נטושה ממליטה 13 גורים. הכלבה נמצאת במתחם מאולתר שפעילים למען זכויות בעלי החיים הציבו עבורה בשטח. למרבה הצער ולמרות הפעילות המסורה של הפעילים לפחות אחד מהגורים לא שרד את התנאים הקשים.

מתרבים בקצב מהיר. כלבי רחוב (צילום: תנו לחיות לחיות)
מתרבים בקצב מהיר. כלבי רחוב | צילום: תנו לחיות לחיות

בכדי לטפל בבעיה, מליאת הכנסת אישרה אתמול בקריאה טרומית את הצעת החוק של חברת הכנסת נורית קורן (הליכוד) להסדרת הפיקוח על כלבים בישראל. הצעת החוק, שמטרתה היא צמצום ההתרבות של כלבים נטושים ומשוטטים, אושרה ברוב של 31 חברי כנסת וללא מתנגדים.

במסגרת החוק, יועבר תקציב מיוחד לרשויות עבור סירוס ועיקור, כך שהדבר יהפוך למשתלם יותר על פני המתת הכלבים. כך גם יואט קצב התרבותם של הכלבים הנטושים.

יוזמי הצעת החוק מקווים כי היא תפחית באופן ניכר את הסיכויים להתפרצות מחלת הכלבת ומחלות נוספות המועברות על ידי כלבים המשוטטים ברחובות. עוד מקווים ברשויות כי החוק החדש יצמצם באופן משמעותי את עלות הטיפול בכלבים הנטושים מכ-30 מיליון שקלים בשנה היום, ל-4.5 מיליון שקלים, לאחר כניסת החוק לתוקף.

מעידה בפרשה. ח"כ קורן (צילום: אוהד רומנו, חדשות)
"הצעת חוק מהפכנית" חברת הכנסת קורן | צילום: אוהד רומנו, חדשות

"זו הצעת חוק מהפכנית", מספרת יוזמת החוק, חברת הכנסת נורית קורן. "היא תוריד באופן משמעותי את מספר הכלבים המשוטטים בישראל, את מספר הכלבים המומתים על ידי הרשויות המקומיות בכל שנה ותחסוך מיליוני שקלים לקופת המדינה. בנוסף, יישום החוק יביא להפחתה בסיכוי של התפרצות מחלת הכלבת ברחבי הארץ. אני מודה לשר האוצר משה כחלון ולשר החקלאות אורי אריאל על תמיכתם בחוק".

"הפרויקט בוצע בהצלחה במדינות אחרות"

בעמותת "תנו לחיות לחיות" הביעו שביעות רצון מהצעת החוק, אך ציינו כי נדרשים סכומים גבוהים כדי לטפל בעייה באופן מיטבי. "חשוב לזכור שמדובר בטיפה בים ונדרש סכום גבוה יותר כדי לטפל בתופעה שלא טופלה כבר כמעט 70 שנה", אמרה אתי אלטמן, דוברת ומייסדת העמותה. "הגענו למצב שישראל היא כמו מדינת עולם שלישי מבחינת הטיפול בכלבים המשוטטים, בלא כל תכנית מסודרת לצמצום ההתרבות. בלית ברירה ומחוסר מקום, נאלצים וטרינרים בכלביות להמית כלבים, במימון המדינה".

מנכ"לית העמותה יעל ארקין, ציינה כי התכנית שאושרה במסגרת הצעת החוק נוסתה בהצלחה במדינות אחרות בעולם. לדבריה, הצעד הראשון הוא עריכת סקר שייבחן כמה כלבים נטושים מסתובבים ללא בעלים ברחבות הערים. 

"לאחר מכן, צריך להקצות סכום של עשרות מיליוני שקלים לטובת פרויקט לצמצום ההתרבות", הסבירה. "מה שנעשה בהצלחה במדינות אחרות בעולם, הוא פרויקט שבו תפסו את הכלבים המשוטטים, עיקרו או סירסו אותם, חיסנו אותם, ושחררו אותם בחזרה לשטח. לאחר שנתיים מורגש כבר שינוי ונדרש רק תיחזוק המצב הקיים בהיקף נמוך בהרבה".