מה גרם לו לשנות את דעתו? הרב לאו (צילום: חדשות 2)
מה גרם לו לשנות את דעתו? הרב לאו | צילום: חדשות 2

דבר כזה לא זוכרים ברבנות: נער בן 14 ניגש לאחת מבחינות ההסמכה לרבנות, בדרך להפוך לרב הצעיר בישראל. לפני חמש שנים זה כמעט קרה, אבל הרב הראשי דאז, שלמה עמאר, הורה: אין לבדוק את הבחינה, מאחר שגיל הסף על פי הכללים הוא 22.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הוריו של הנער לא התייאשו ופנו לבג"ץ שדחה את העתירה וקבע שהחלטת הרב הראשי הייתה נכונה. גם זה לא גרם להורים לוותר, ומיד כשהתמנה רב ראשי חדש, הרב דוד לאו, הם פנו אליו וביקשו להיפגש עמו כדי שיסייע לבנם.

עוזרו של הרב לאו השיב בשמו, כבר בדצמבר 2013: "עניינו של בנך כבר עלה בערכאות משפטיות, ונקבע כפי שנקבע. על כן סבור היועץ המשפטי שאין מקום לפגישה". אלא שלאחר שנה, ביולי 2014, שינוי מפתיע בעמדת הרב לאו: עוזרו פונה לראש מחלקת הבחינות של הרבנות.

"כיוון שהנער יגע וטרח במשך ימים ולילות, ולמד את החומר הנדרש לבחינה... כבוד הרב הראשי לישראל הגאון רבי דוד לאו שליט"א סובר כי מן הצדק, יש להעביר את הבחינה הנ"ל לבדיקה, ולהעביר את תוצאותיה לנבחן". עם זאת, מציין הרב לאו, הציון ממילא ישמש את הנער רק כשיגיע לגיל המאפשר לו לגשת לשאר הבחינות.

לשכת הרב לאו: "ההחלטה שנתקבלה מאוזנת והוגנת"

אז מה גרם לשינוי בעמדת הרב הראשי, בניגוד לעמדה של עצמו ובניגוד להחלטת קודמו והחלטת בג"ץ? אין לדעת, אבל יום לפני המכתב הזה שנשלח ב-21 ביולי, פורסם מועד הבחירות לרבנות העיר נתניה.

בין המתמודדים, ניחשתם נכון, אחיו של הרב לאו, הרב משה חיים לאו. באסיפה הבוחרת חברה לא אחרת מאשר אמו של אותו נער. אין לנו כל הוכחה כי יש קשר בין הדברים, אבל סמיכות האירועים מעלה סימני שאלה.

בכירים ברבנות אמרו לנו כי השינוי בעמדת הרב לאו תמוה מאד ונוגד כל הליך תקין, בלשון המעטה. הבחינה, אגב, לא נבדקה למרות בקשת הרב הראשי כיוון שהיועץ המשפטי וראש מחלקת הבחינות של הרבנות נעמדו על רגליהם האחוריות ואסרו זאת. בעוד שלוש שנים ימלאו לנער 22 ואז יוכל, אם ירצה, לחדש את התהליך.

ומה עלה בגורלו של הרב לאו האח? הוא הפסיד את הבחירות, על חודו של קול.

מלשכת הרב הראשי לישראל נמסר בתגובה: "צוותו של הרב הראשי עסק בנושא זה במשך תקופה ארוכה קודם להחלטה וללא כל קשר לבחירות בנתניה, והדבר אף מתועד במסמכים ובפגישות שנערכו בנושא לאורך השנה. ההחלטה שנתקבלה במקרה זה היא מאוזנת והוגנת, לאור זאת שהנבחן ניגש לבחינה לאחר שקיבל את אישור גורמי המקצוע במחלקת הבחינות ואף שילם את האגרה כנדרש. הרב הראשי לא עסק בבחירות בנתניה וכידוע אף השעה עצמו מלדון במועצת הרבנות בנושא".