הפגנת עובדי רשות השידור, ארכיון (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
הפגנת עובדי רשות השידור, ארכיון | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

חוק השידור הציבורי, שאושר הלילה (חמישי) בכנסת בקריאה שנייה ושלישית, כולל סעיף שנוי במחלוקת - שנועד למנוע מאנשי רשות השידור להביע דעה אישית בתכניות. בכירי המגישים זועמים על הסעיף שמתפרש בעיניהם כסתימת פיות: "החלטה מבישה". בארגון העיתונאים מאיימים לפנות לערכאות משפטיות כדי להפוך את ההחלטה: "מחטף מכוער שמבייש את הכנסת".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"בשידורי הרשות יש להימנע מחד-צדדיות, ממשפט קדום, מהבעת דעה אישית, ממתן ציונים והדבקת תגים, מהעלמת עובדות או מהטעמתן באורח סלקטיבי שלא לפי ערכן החדשותי", נכתב בסעיף שהוסיף לחוק ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה.

הכתבת והמגישה כרמלה מנשה אמרה לחדשות 2 Online כי "ברשות השידור עובדים עיתונאים ולא פקידים, יש להם השקפת עולם. עיתונאי תפקידו הוא לעשות שינוי, לחקור, לבדוק. עיתונות זה שליחות וזה ייעוד". מנשה הוסיפה כי החוק למעשה מנסה "לעקר אותנו ואת המקצוע שלנו ולהפוך עיתונאים לפקידים". העיתונאי צ'יקו מנשה הוסיף: "מדובר בסעיף מביש בחוק החדש של רשות השידור. אני מקווה שראש הממשלה יראה את הסעיף ויפעל לשינויו".

"אסור לי ולעמיתיי להביע פרשנות"

עיתונאי רשות השידור אורן נהרי טען כי מדובר בסעיף מגוחך: "אם אקח את הסעיף עד הקצה המגוחך, אסור לי ולעמיתיי להביע דעה ופרשנות על דאע"ש, משבר הפליטים, המאבק בין טראמפ לקלינטון". נהרי הוסיף בלעג: "יהיה שידור ציבורי מעולה". אסתי פרז, מגישת יומן הצהריים "בחצי היום" ברשת ב' של קול ישראל, הוסיפה: "מדינה דמוקרטית, שאוסרת בחוק על עיתונאיה בשידור הציבורי להביע דעה, מגלה חולשה ובהלה שמאפיינים דיקטטורה רופסת. שימו עליי אזיקים: הבעתי דעה".

המגיש יעקב אחימאיר טען בשיחה עם חדשות 2 Online כי הבלבול סביב החוק החדש רב, וגם סביב הסעיף השנוי במחלוקת: "אם השידורים של ערוץ 1 ושל קול ישראל לא מוציאים חן בעיני יוזמי החוקים, עליהם לומר ביושר לציבור בישראל מהו התחליף או התחליפים ומה היה גרוע בתכנים של ערוץ 1 ושל קול ישראל. לדעתי הערפל מעל גורלה של רשות השידור והגוף שיחליף אותה לא הוסר".

אחימאיר הביע ספק כי תאגיד השידור החדש אכן יוקם במועד שהוצהר: "לא נקבע המספר האובייקטיבי של העובדים ברשות השידור או בכלל, שיעבדו בתאגיד השידור החדש. לעניות דעתי, לא נעשתה מלאכת תחקיר שנוגעת להכנת תשתית של התאגיד החדש ואף אחד לא יודע עדיין מה יהיה אופי השידורים שיחליפו את רשות השידור. אני לא מוציא מכלל אפשרות שההכנות לתחילת פעולתו של תאגיד השידור החדש, לא יסתיימו ב-31 במרס, כפי שקובע החוק, ויהיה צורך להאריך את המועד הזה בתקופת זמן נוספת". 

רשות השידור בי-ם, ארכיון (צילום: יוסי זילברמן)
"הבעת דעה היא חלק מהעיתונות" | צילום: יוסי זילברמן

ארגון העיתונאים: החלטה הזויה, נפנה לבג"ץ

ח"כ ישראל אייכלר ניסה להסביר היום את המניעים למהלך: "כל מאזין בישראל יודע שיש קבוצות שיש להן ביטוי חזק. העם דורש דו צדדיות". בריאיון לעמית סגל וירון דקל בגלי צה"ל הוסיף אייכלר: "לא יעלה על הדעת שאני כמשלם מס אשלם למי שמסית נגד האמונות וההשקפות שלי, וזה כולל 8 מיליון אזרחים".

בארגון העיתונאים גינו את התוספת שלדבריהם "הוגנבה" לחוק: "מדובר בתוספת הזויה שפוגעת בדמוקרטיה ובאושיות השידור הציבורי, והיא מהווה התערבות פסולה של המחוקק בעניינים של אתיקה עיתונאית. התוספת הועברה בצורה פסולה, שטחית תוך עקיפת הדיון הציבורי וביזוי הכנסת והדמוקרטיה הישראלית. הארגון מתכוון לפעול בכל דרך משפטית, חקיקתית וציבורית כדי לבטל את התוספת הזאת לחוק, ובוחן כרגע את האפשרות לפנות לבג"ץ".

"הבעת דעה היא חלק חשוב מהעשייה העיתונאית, וחלק מהתפקיד הדמוקרטי של כל כלי תקשורת הוא להוות במה לדעות", הדגישו בארגון העיתונאים. "כך גם צריך להיות השידור הציבורי החדש - במה לדעות מגוונות של כלל הציבור הישראלי, הכל כמובן בכפוף לאתיקה העיתונאית. לאסור בחוק הבעת דעה במסגרת תאגיד השידור הציבורי זאת החלטה הזויה, שחותרת תחת תפקידו של השידור הציבורי. לא יעלה על הדעת שסעיף כה חשוב ומשמעותי, שנוגע בלב לבה של העבודה העיתונאית, יקודם ללא כל דיון ציבורי ואף ללא כל דיון בכנסת, בהיחבא, במחטף מכוער שמבייש את הכנסת בפרט ואת הדמוקרטיה הישראלית בכלל".

לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של מתן חצרוני