נכלאים כדי שיעזבו "מרצון", מתקן חולות (צילום: דורית יורדן דותן, חדשות)
600 מסתננים ישוחררו | צילום: דורית יורדן דותן, חדשות

מחר (שלישי) צפויים להשתחרר ממתקן חולות 600 מסתננים בעקבות הוראת בג"ץ שאין להחזיקם במקום במשך יותר מ-20 חודשים. על אשרת השהייה שלהם תירשם ההנחייה כי אסור להם לעבוד או להתגורר באילת או בתל אביב - מה שלא ברור הוא כיצד יאכפו את ההנחיה הזו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מי שייפרדו מהמסתננים הם אנשי שירות בתי הסוהר. "השוהים במתקן יקבלו את חפציהם האישיים ואת הכספים שמגיעים להם, ובשב"ס נערכים גם לצייד אותם בשתייה ובאוכל לדרך", מסרו בשירות בתי הסוהר. "שוהים שקיבלו טיפול רפואי במתקן יקבלו גם תרופות למספר ימים. שחרור יתבצע תוך זיהוי ומסירת החפצים, והנסיעה מהמקום תתבצע באופן עצמאי".

ביקורת על ההנחיה של שר הפנים גלעד ארדן לא איחרה להגיע. "ההחלטה לאסור על המשוחררים מחולות לחזור לתל אביב ואילת הדהדה כמו בדיחה עצובה שכבר שמענו בעבר", אמרה שפי פז, פעילה ב"חזית לשחרור דרום תל אביב", ותושבת במקום בעצמה. "אנחנו חיים פה ויודעים שאין כוח אדם לאכוף את ההוראה הזאת. ומה ימנע מאדם שכבר חצה מדבריות וסיכן את חייו והסתנן למדינה לחזור ולהסתנן לתל אביב?"

מבקשי מקלט בדרום (צילום: דורית יורדן דותן)
לא ברור כיצד תיאכף ההנחיה | צילום: דורית יורדן דותן

פז המשיכה ותקפה את מקבלי ההחלטות. "אז סילבן שלום עשה קולות של דאגה לדרום תל אביב, רק שאלה קולות בלבד", טענה. "המשוחררים יחזרו לאן שהם רוצים וכל מי שקורא בדפים של פעילי הזכויות למיניהם יבין גם למה. חייהם נמצאים בתל אביב. שם יש עבודה. שם יש דירות. שם יש חברים וקהילה וכנסייה ואז מה השגנו? עוני ומצוקה ופשיעה ואובדן הביטחון".

רק 1,300 עזבו מרצון, מתקן חולות (ארכיון) (צילום: דורית יורדן דותן, חדשות)
"המשוחררים יחזרו לאן שהם רוצים" | צילום: דורית יורדן דותן, חדשות

לטענתו של ראש תחום הסברה במרכז למדיניות הגירה ישראלית יונתן יעקובוביץ', ההנחיה היא צעד מתבקש, אך ספק רב אם הוא ניתן לאכיפה. "פיזור אפקטיבי שיביא מזור לדרום תל אביב יתאפשר אך ורק לאחר שמסתנני העבודה ישובו לארצם והמדינה תקבע מכסה הומניטרית לקליטת המיעוט שראוי לכך", אמר. "זאת, תוך הקמת מערכת פיקוח יעילה שתכלול חלוקה מוגדרת הן לאזורי מגורים והן לתחומי עיסוק ייעודיים".

ברשות האוכלוסין של משרד הפנים מבהירים כי הם אלה שאחראים לאכיפת החוק המתייחס לשוהים הבלתי חוקיים בישראל. עם זאת, לא השיבו לפניית חדשות 2 Online כיצד הם מתכוונים לעשות זאת.

תקופת שהייה מירבית של 12 חודשים

שמונה חודשים אחרי שהכנסת הקודמת אישרה את התיקון השלישי לחוק למניעת הסתננות, הרכב מורחב של תשעה שופטי בג"ץ דחה לפני שבועיים את העתירה נגד התיקון. עם זאת, 8 מתוך 9 השופטים קבעו כי ההוראה שלפיה ניתן להחזיק מסתננים במתקן השהייה חולות לתקופה של עד 20 חודשים אינה מידתית ולכן "אינה חוקתית ודינה להתבטל".

בהחלטתם קבעו השופטים כי לכנסת תינתן תקופה של שישה חודשים לתקן את הוראת החוק ולקבוע תקופת שהייה מירבית במתקן חולות שתהיה מידתית. עד שתתקבל החלטה בכנסת קבע בג"ץ כי תקופת השהייה המירבית תעמוד על 12 חודשים. בחולות שוהים נכון להיום 1,756 בני אדם, מתוכם ישוחררו עד יום רביעי 1,178.