10 שנות מאסר למצבע אונס בבת 9 (צילום: חדשות 2)
אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

מקקים, הזנחה, צפיפות לא אנושית, החזקה בבידוד ובהפרדה ללא עילה, כבילה לא חוקית, מחסור חמור במסגרות טיפוליות, שיקומיות וחינוכיות - אלו הממצאים המדאיגים שעולים מתוך הדוח החמור שהגישה היום (ראשון) הסניגוריה הציבורית בתום ביקורת שערכה ב-27 בתי הסוהר בישראל שבאחריות שירות בתי הסוהר בין השנים 2013-2014.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במסגרת הביקורת, ערכו אנשי הסניגוריה הציבורית ביקורים רשמיים בבתי הכלא בישראל ומצאו בחלקם תנאי מחייה קשים. ב-15 מתקני כליאה נמצאו תנאים היגייניים ותברואתיים ירודים, בחלקם עד כדי הזנחה של ממש, באופן העלול לסכן את בריאותם של הכלואים, דוגמת מקקים ומזיקים אחרים שגורמים לעקיצות ולפצעים בקרב הכלואים.

מהדוח עולה כי אחד הגורמים העיקריים לתנאי המחיה הקשים הינה הצפיפות, כשאנשי הסניגוריה הציבורית מצאו תנאי כליאה פיזיים בלתי אנושיים וקשים מנשוא. מהממצאים עולה כי בחלק מבתי הסוהר ישנה צפיפות המגיעה לכדי 2 עד 3 מטרים רבועים לאסיר בלבד, ולעיתים אף פחות מכך. ממצאים אלו רחוקים מהסטנדרט הקובע כי שטח המחיה המינימלי יעמוד על 4.5 מטרים רבועים לאסיר.

הממצאים רחוקים עוד יותר מהממוצע במדינות המערביות שעומד על כ-8.8 מ"ר לאסיר. עוד קובעות התקנות כי המידה הראויה הינה ארבע מיטות בתא, כשבחלק גדול מהתאים נרשמו יותר משמונה אסירים. כך למשל בבית סוהר הכרמל, שם במרבית התאים ישנם בין 8-10 אסירים ובאחד מאגפי בית הסוהר השטח הממוצע לכלוא בתא הוא 1.5 מ"ר. כך גם בבית סוהר שיטה שם נתקלו אנשי הסניגוריה הציבורית בתא שגודלו 23 מ"ר המכיל עד 12 איש, פחות מ-2 מ"ר לכלוא.

אנשי הסניגוריה הציבורית ביקרו בתאים שלוקים בהזנחה ובתנאי היגיינה ותברואה ירודים במיוחד. כך למשל, תא ובו שירותי כריעה הממוקמים מתחת לצינור המקלחת, כך שהאסירים נאלצים לעמוד על פתח השירותים כדי להתקלח, בחלק מבתי הכלא נרשם מחסור בציוד בסיסי החושף את האסירים לפגעי מזג האוויר.

כלא, בית סוהר (צילום: רויטרס, חדשות)
"תחושת מחנק וצחנה עולה מהתא". ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

"תחושת מחנק עזה וצחנה"

בביקור בבית הכלא לנשים נווה תרצה כתבו אנשי הסניגוריה הציבורית כי "בחלק מהתאים יש מקקים, האריחים שבורים והקירות מתקלפים. אחד התאים היה קטן וצפוף, וכלל מיטת ברזל ועליה מזרון דק ללא סדינים. בתא המקלחת לא היה ראש מקלחת, והמים זרמו דרך חור בקיר". כמו כן הוסיפו נציגי הסניגוריה כי עם כניסתם לתא חשו תחושת מחנק עזה וצחנה.

עוד עולה מהדוח כי אסירים הוחזקו בתנאי הפרדה, בידוד וכבילה קשים ללא עילה שמצדיקה זאת, ובניגוד לחוק: בשישה מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית התקבלו דיווחים על כבילה בלתי מידתית. בבית הסוהר אופק, המשמש לכליאתם של קטינים, דווח על התנהלות חריגה ומדאיגה ביותר הנוגעת לשימוש מופרז באמצעי הריסון החמור ביותר הקיים בבתי הסוהר - כבילה למיטה בארבע גפיים.

המבקרים הרשמיים שמעו טענות מפי קטינים כי הכבילה משמשת גם כאמצעי ענישה, ולא רק במטרה להגן מפני פגיעה של הכלוא בעצמו או באחרים. אחד הקטינים דיווח כי נכבל למשך יותר מיומיים וכי במשך כל אותן שעות שוחרר פעמיים, לצורך עשיית צרכים ואכילה, ונכבל מחדש לאחר מכן.

המבקרים סברו כי על שירות בתי הסוהר למצוא פתרון הולם למקרים מסוימים בהם מוחזקים אסירים בתאי ההפרדה שלא כצורך. כך במקרה של קטינים עם מוגבלויות בכלא אופק שלא נמצא להם פתרון ראוי והושמו בהפרדה וכך במקרה מסוים של טרנסג'נדר שהוחזק ארבעה חודשים וחצי בתא הפרדה בנווה תרצה, מכיוון שחששו כי ייפגע מהאסירות האחרות. המבקרים קבעו כי התנאים באגפי ותאי ההפרדה יירודים וקשים מנשוא. למשל בנווה תרצה ציינו כי התנאים מחפירים ואינם מאפשרים מחייה בכבוד, וכי להתרשמותם אין מקום להמשך החזקתן של כלואות באגף זה, ויש לסגור אותו לאלתר.

יש לזכור כי מלבד ענישה, תפקידם של בתי הסוהר הוא לשקם את העבריינים ולהכינם לשילוב בחזרה בקהילה. אך גם בתשתית השיקומית נמצאו חוסרים שלא עולים בקנה אחד עם הייעוד המרכזי של מתקני השב"ס. בין היתר נרשם מחסור בקבוצות טיפול ושיקום לכלואים שאינם דוברי עברית ומחסור בתקנים לעובדים סוציאליים בחלק מבתי הסוהר, ליקויים הפוגעים בסיכויי שילובם בקהילה של המשתחררים.

פרסום ראשון: תינוקות בני שנתיים ואמם יצא (צילום: חדשות 2)
כלא נווה תרצה, ארכיון | צילום: חדשות 2

ליקויים בשיקום ובמתן שירות סוציאלי

ב-12 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית עלו תלונות בנוגע לאיכות הטיפול הסוציאלי ולמחסור בכוח אדם ובמסגרות טיפול ושיקום לכלואים. בשישה מתקני כליאה עלו תלונות על מדיניות של אי מתן שירותי שיקום, חינוך ואף לא טיפול סוציאלי לכלואים ביטחוניים. בחמישה מתקני כליאה עלו תלונות על העדר תכניות חינוך, טיפול ושיקום לדוברי שפות זרות וב-12 מתקני כליאה התגלו ליקויים הנוגעים למסגרות החינוך, התעסוקה והפנאי.

ראוי לציין כי ממצאים בדבר ליקויים בתחום השיקום עולים גם מדוח מבקר המדינה שפורסם בשנת 2014. עוד עולה מהדוח כי נמצאו ליקויים במתן זכויות המגיעות לאסירים כדוגמת: מתן טיפול רפואי לאסירים, בעיות במימוש הזכות לקשר עם בני משפחה, הזכות למפגש עם עורך דין וזכות הגישה החופשית לערכאות שיפוטיות.

עו"ד אן סוצ'יו מהאגודה לזכויות האזרח הגישה עתירה לבג"ץ בנוגע לתנאי המחייה הקשים והוסיפה: "מצב הצפיפות בבתי הסוהר בישראל חריג ביותר ביחס למקובל בעולם וביחס לסטנדרטים המינימאליים שנקבעו בישראל, והוא פוגע בזכויות היסוד של האסירים והעצורים".

"הממצאים והנתונים המובאים בדוח מבטאים מצוקה יומיומית של אלפי אסירים ועצורים בישראל השוהים בתת-תנאים הפוגעים בכבוד האדם", מסר הסניגור הציבורי הארצי, ד"ר יואב ספיר. "אוכלוסיית האסירים והעצורים היא מן האוכלוסיות הפגיעות והמוחלשות ביותר בחברה הישראלית. חשוב להבין כי מדובר לא רק בפגיעה בכבודם, בבריאותם ובשלומם של האסירים והעצורים, אלא בתופעה שיש לה גם השלכות על הציבור הרחב. החזקת אסירים בתנאים לא אנושיים פוגעת בסיכוי שהם יחזרו למוטב עם שחרורם. לכן, ממצאי הדוח והליקויים שנחשפו בו צריכים להטריד את החברה כולה. למרות ניסיונות להביא לשיפור, המצב במתקני הכליאה בהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית רחוק מלהשביע רצון. אין המדובר בבעיות או בכשלים נקודתיים ומקומיים, אלא מדובר בבעיה מתמשכת וכלל-ארצית".

מהשב"ס נמסר בתגובה: "אנו מברכים על הדו"ח ועל ההערכה המובעת בו לרצינות בה מתייחס שב"ס לדוחות הביקורת שעורכת הסנגוריה ולמאמצים הננקטים בשב"ס להביא לשיפור המצב. היינו מודים אם לצד הביקורת, תסייע הסנגוריה הציבורית גם בהשגת אמצעים לשיפור המצב הקיים".

"ראוי להדגיש ולציין כי הממצאים מתייחסים לתקופות שונות בין השנים 2013-14. שב"ס סבור שדרך עריכת והצגת הדו"ח - לרבות פירוט הנושאים כמסקנות גורפות וכוללניות אינה הוגנת ואינה מקצועית".

"כל סעיף ביקורת בכל אחד מהדוח"ות זכה להתייחסותנו הפרטנית וגם להשגותינו, שכן חלק מהטענות שעלו בהם לא נמצאו בהכרח מדויקות ועל חלק מהן חלקנו מטעמים מקצועיים. כמו כן לצערנו, מעצים הדו"ח היבטים שליליים בלבד, אינו משקף נכונה את המצב בעת פרסומו ובכך חוטא לטעמנו לתפקידו. שב"ס כארגון היחידי האמון על זכויות האסירים ותנאי מחייתם, ימשיך לדאוג ולטפל בהם בצורה המיטבית גם בעתיד באמצעים העומדים לרשותו".

לפניות לכתב: AzriA@ch2news.tv

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של עזרי עמרם