ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
"ממתינים בדריכות" | צילום: פלאש 90, חדשות

במהלך השעות שחלפו מאז שנכנסה לתוקפה הפסקת האש בין ישראל לחמאס, שבו רבים מתושבי הדרום למרכזי המסחר ולבתיהם לאחר שנאלצו לעזוב בשל הירי הכבד מרצועת עזה וחשיפת מנהרות הטרור. כעת הם נאלצים להתמודד עם החששות לקראת האפשרות שהאש מהרצועה תחודש הלילה (רביעי) בחצות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על רקע הדיונים הקדחתניים בקהיר, האווירה ביישובי עוטף עזה נעשתה מתוחה למדי. תושבים רבים שזה עתה שבו לבתיהם, נדרשים להתמודד עם תחושת הפחד וחוסר הוודאות לקראת ההתפתחויות האפשריות. "אנחנו לא אופטימיים מהדיונים", סיפרה לחדשות 2 Online אירה יאורי המתגוררת בקיבוץ ארז.

"חזרנו הביתה במוצאי שבת וזה לא היה קל. התחושות הן לא פשוטות. יש הרבה משפחות בקיבוץ שבחרו שלא לחזור לפה מהחשש שהירי יחודש. אין לי מושג עדיין מה יקרה וזה מלחיץ עוד יותר. השקט הזה הוא לא אמיתי והוא יכול להשתנות בכל רגע. אנחנו מצדנו מקווים שלא נצטרך לקבל החלטות קשות בנוגע לעתיד שלנו כאן", הסבירה.

בר חפץ, תושב קיבוץ נירים, הביע תקווה שהשקט יישמר. "הדד-ליין מתקרב אבל אני מקווה שהירי לא יחודש", אמר. "עד כה ניצלתי את השקט ולא ממש היה לי זמן לחשוב על האפשרות שההפוגה הזו תיפסק. הייתי צריך לחזור לעבודה לאחר זמן רב שהדבר לא התאפשר בגלל הירי. שאר בני המשפחה חזרו לקיבוץ לא מזמן ואני לא מאמין שנעזוב שוב את הקיבוץ".

ארכיון. למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: רויטרס)
"חוששים מחידוש הירי", ארכיון | צילום: רויטרס

באשקלון שבו בתי העסק לפעילות בחסות השקט שנשמר ביומיים האחרונים, אולם כעת פוחדים בעלי העסקים שהפעילות המסחרית אם יחודש הירי. "בפרק הזמן שבו נשמרה הפסקת אש התחלנו לנשום, העסקים חזרו לעבוד", סיפר איציק חג'ג', בעל חנות פרחים בעיר. "ט"ו באב הגיע ואנחנו חזרנו לעבוד. אני מפחד שזה ייפסק, שנחזור לשממה ושיממון. גם מהבחינה האישית - קשה להתעלם מהפחד, מהתחושה שאולי הדברים לא נגמרו והעבודה ברצועה לא הסתיימה. הדבר שהכי נורא כאן הוא אי-הוודאות. כולנו נכנסים למצב המתנה החל מחצות".

"ההסדר המדיני לא יביא שקט"

חיים ילין, ראש המועצה האזורית אשכול, הביע פסימיות לנוכח פקיעת הסכם הפסקת האש הזמני. ילין, שיישובי המועצה שבראשה הוא עומד ספגו רקטות לאורך כל מבצע "צוק איתן", הבהיר כי במועצה נערכים בהתאם להנחיות פיקוד העורף, בתקווה שלא יהיה ירי אלא הסדר מדיני משמעותי.

"עובד כצוות". חיים ילין (צילום: youtube)
ר' מוא"ז אשכול, חיים ילין | צילום: youtube

יחד עם זאת, ציין ילין כי התהליך המדיני המתקיים בשלב זה אינו עונה על הציפיות. "ההסדר המדיני שנרקם כנראה לא מביא שקט לאזור, אז יש סיכוי שניפגש בעוד כמה חודשים בלחימה", טען. "המתווה שהוצע מנסה להוריד את כל הצדדים מהעצים, אבל הוא לא משמעותי כלפי עוטף עזה ואין פה פריצת דרך מדינית"

ילין הוסיף כי "יש חששות בקרב התושבים באזור וזה מצטבר. מאז ה-27 ביוני אין שקט ולמעשה זה נמשך כבר 14 שנה. אנחנו שומעים עייפות בקרב התושבים. בשביל ההסדר הזה חרקנו שיניים במשך 40 יום ואיבדנו 64 חיילים. נכון שאיום המנהרות הוסר לפי מה שידוע לנו, אבל אנחנו דורשים הסדר מדיני שישנה את פני המצב. אנחנו נצטרך לשקם את היישובים כמו ממש כמו שהבן שלי שנפצע בעזה נזקק לשיקום", חתם.