איש העסקים עידן עופר (צילום: רויטרס, חדשות)
איש העסקים עידן עופר | צילום: רויטרס, חדשות

הבוקר (שלישי) פורסמו ממצאי תחקיר "עובדה" שייחשפו במלואם ביום חמישי ועל פיהם - איש העסקים, עידן עופר, שכר בשנת 2014 את חברת הריגול הישראלית בלאק קיוב בכדי לטרפד את מסקנות ועדת ששינסקי 2 ולהשפיע על הבוררות סביב התמלוגים מים המלח. בפרסום דווח כי החברה נשכרה כדי לאסוף מידע מכפיש על המעורבים. מהחברה נמסר: "לא עבדנו עבור עופר". עידן עופר: "העבודה נמשכה זמן קצר ואין בה פסול".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ועדת ששינסקי 2 המליצה ב-2014 להגדיל את המיסוי על הרווחים שגרפה חברת כיל, שבשליטת עופר, ממכירת אוצרות הטבע של ישראל. לפי תחקיר "עובדה", במסגרת המגעים שנוהלו בין עופר לבין בלאק קיוב הוצע "לבנות תיק" נגד כמה מהמעורבים בהקמת הוועדה. הכוונה הייתה לאסוף מידע שלילי מעברם, שפרסומו עשוי יהיה לפגוע באמינות הוועדה או לקעקע את החלטותיה.

בלאק קיוב, חברה לריגול עסקי (צילום: החדשות)
בלאק קיוב, חברה לריגול עסקי | צילום: החדשות

אז מי סומן? בין הדמויות שהפכו למטרות פוטנציאליות לאיסוף מודיעין נמנו שר האוצר לשעבר, יאיר לפיד, החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי־בויאנג'ו והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אבי ליכט.

מתחקיר "עובדה", שישודר בחמישי בערוץ 12, עולה כי מבצע איסוף החומרים על ידי בלאק קיוב זכה לשם: "מלח הארץ". לשם הוצאתו לפועל נפגשו עופר וראשי החברה. עופר התרשם, כך נראה, מיכולות החברה, והחליט להעסיקה, כאשר ראשיה מתחייבים בפניו על סודיות יוצאת דופן סביב זהותו כלקוח: בלאק קיוב הבטיחה שכל מידע כתוב רגיש לא יכיל את שמו של עופר או כל פרט שעלול להסגיר את זהותו - וכי החברה תעשה כל מאמץ סביר לשמור על חסיונו המוחלט.

אספו מידע מכפיש על בכירים (צילום: רויטרס, חדשות)
אספו מידע מכפיש על בכירים | צילום: רויטרס, חדשות

משימה נוספת שחברת בלאק קיוב לקחה על עצמה הייתה לאסוף חומר מכפיש על חברי הרכב הבוררות שדנה בהיקף התמלוגים שתשלם כיל למדינה בגין רווחיה בים המלח. "הראשים" שהוגדרו היו ראשת ההרכב, שופטת בית המשפט העליון (בדימוס) טובה שטרסברג כהן, וכן עו"ד אלקס הרטמן, ממשרד ש. הורוביץ. הבורר השלישי שמונה היה רם כספי, נציג כיל בבוררות, פסק בדעת מיעוט לטובת כיל.

בלאק קיוב הציעה לעופר להוכיח כי בין עורך הדין הרטמן לשופטת בדימוס התקיימו מפגשים לפני מינויים לבוררות. לפי תחקיר עובדה, אנשי בלאק קיוב הצליחו לאסוף מידע אחר, אישי וחסוי: פירוט מדויק של שכרו השנתי של הרטמן בשנים 2011–2012 - מידע שפוגע לכאורה בפרטיותו של עו"ד הרטמן, ולא ברור באילו כלים הושג. במקביל, נבנה "תיק" עם מידע מפורט על עו"ד הרטמן, אשתו וילדיו.

"פנאטים ושוביניסטים - לא בפוליטיקה" (צילום: AP, חדשות)
ח"כ יאיר לפיד | צילום: AP, חדשות

לא ברור אם כל המידע שנאסף הועבר בסופו של דבר לעופר, אולם בלאק קיוב דאגה להבטיח כי במידה שחוקריה ישיגו עבור עופר תוצאות בפועל - הן בנוגע לבוררות והן בנוגע לועדת שישינסקי 2 - החברה תזכה לבונוס גדול.