תעוזה, גבורה וזוועה
תעוזה, גבורה וזוועה | צילום:

החוויות הקשות שעברו ניצולי השואה הן בלתי נתפסות לרוב, וכמה מהאירועים שהם מתארים משלבים גבורה, תעוזה וזוועה. 5 ניצולי שואה, שעדויותיהם הרבות נאספות בארכיון העדויות של מכון משואה ללימודי השואה, מספרים את סיפורם מול המצלמה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

ז'אק קלינגר נולד ב-1920 בפולין. כילד נדד עם משפחתו, תחילה לגרמניה ועם עליית הנאצים לספרד ומשם לצרפת. במאי 1940 פלשה גרמניה הנאצית לצרפת. ז'אק נאסר בפריז והועבר למחנה ריכוז ליהודים פיטיבייה, שם שהה כ-14 חודשים עד שגורש ביוני 1942 לאושוויץ. הוא עבד בתפקידים פקידותיים במפקדת מחנה הריכוז במשך כשנתיים וחצי, ובשל תפקידו עברו דרכו הדיווחים השונים על הרצח ההמוני במחנה, והוא אף הצליח להציל בעזרת הרישום כמה מהיהודים. הוא הועבר למחנות אחרים לפני ששוחרר בסוף המלחמה לבוואריה ושם שוחרר על ידי האמריקנים. הוא העיד במשפטים של פושעים נאצים, ביניהם מפקד אושוויץ.

ישראל גוטמן נולד בוורשה בשנת 1923. כנער הוא הצטרף כחניך לתנועת הנוער "השומר הצעיר" והיה גם חניכו של מרדכי אנילביץ'. ישראל הצטרף לארגון היהודי הלוחם והתמנה כאחראי של אחד הבונקרים בימי הקרבות במרד גטו ורשה. באחד הלילות הוא נורה ע"י חייל גרמני כשיצא מהבונקר והיה קרוב לאבד את מאור עיניו. יושבי הבונקר וגוטמן בתוכם נאלצו להיכנע ונשלחו למחנה הריכוז וההשמדה מיידנק. גוטמן הועבר משם לאושוויץ ונמנה על חברי המחתרת שלה. בפינוי אושוויץ הוא צעד בצעדת המוות למאוטהאוזן, ומשם שוחרר. פרופ' גוטמן העיד במשפט אייכמן והוא נמנה על ההיסטוריונים החשובים ביותר של תקופת השואה.

שמחה רותם נולד בפרבר של ורשה, פולין, בשנת 1924. החל מימי הכיבוש הראשונים הוא התחזה לפולני נוצרי כדי לנסוע לכפרים ולהביא מזון לבני משפחתו. בפעילות זו המשיך בשליחויות למען הארגון היהודי הלוחם (אי"ל). רותם היה מהלוחמים המרכזיים במרד גטו ורשה. הוא חצה את תעלות הביוב כדי לארגן את חילוצם של כמה מחבריו מהגטו הבוער. עם נפילת הגטו היה רותם לשליח הבכיר, ולמעשה לסגנו של מפקד אי"ל, יצחק (אנטק) צוקרמן והשתתף בלחימה במרד הפולני שפרץ בוורשה בשנת 1944.

אביבה אונגר נולדה בשנת 1928 בוורשה. לאחר שאמה נספתה בגטו עברה אביבה לצד הארי, התחזתה לפולניה ונסעה לגרמניה כעובדת זרה. היא עבדה שנתיים בחווה בפומרניה עד לשחרור, והצטרפה לצבא האדום כמתורגמנית, ובעזרת זיהוי מבטאים שונים, נשלחו גרמנים להוצאה להורג.

דב פרייברג נולד בוורשה בשנת 1927. בשנת 1942 דאגה אמו של דב להעבירו לעיירה טרובין שבמזרח פולין, אך הוא גורש עם יהודי האזור למחנה ההשמדה סוביבור. דב השתתף במרד שפרץ במחנה באוקטובר 1943. המורדים, חלקם שבויים יהודים מהצבא האדום, הרגו את חלק מהשומרים ורצו לעבר גדרות המחנה. דב נמנה על המעטים שהגיעו ליום השחרור. הוא השתתף כמעפיל במאבק על האנייה אקסודוס, עלה ארצה ולחם במלחמת השחרור ולימים העיד במשפט אייכמן.

מכון משואה ללימודי השואה הוא מכון בינלאומי להוראת השואה, הרואה בפעילות חינוכית את דרך ההנצחה המשמעותית ביותר של זכר אירועי השואה וקורבנותיה. במשואה מצוי אוסף ייחודי של אלפי שעות של עדויות ניצולי שואה.