מוקדם יותר השבוע פורסם בחדשות 2 תחקיר העוסק בנושא הדיור במגזר החרדי, בו תועדו משפחות חרדיות המתגוררות בדירות קטנטנות ובתנאים מחפירים בחניונים בירושלים. אמש (רביעי) הורה בית המשפט על הריסת דירות המגורים הללו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בית המשפט לעניינים מנהליים קבע היום כי יש להוציא צו להריסת דירות המגורים בחניונים בירושלים, תוך 21 יום. מדובר בדירות החניון במתחם "גני גאולה", בהן מתגוררות כ-30 משפחות, שאינן יכולות להרשות לעצמן לשכור דירה בעיר. מדובר בהחלטה שמגיעה כחלק מהליך משפטי ארוך שנמשך כבר מספר שנים.

אחת הדיירות שהסכימו להתראיין סיפרה כי הגיעה להתגורר במקום לאחר שלא מצאה מקום אחר בבירה. "זו האפשרות שיש לנו אם אנחנו רוצים בירושלים" - והודתה שהיא משלמת 4,000 שקלים בחודש לדירה של שני חדרים. הדירה שלה בקומה מינוס ארבע - בה הכביסה תלויה בתוך עשן האגזוזים והעגלות חונות בין המכוניות. כך משפחות עם ילדים קטנים חיות בדירה עם אפס כיווני אוויר בתוך מחסן פעיל.

הדירות בהן גרים החרדים (צילום: חדשות 2)
הדירות בהן גרים החרדים | צילום: חדשות 2



"מדובר בכ-10,000 חרדים המתגוררים במקומות שאינם מותאמים", אומר סגן ראש עיריית ירושלים יצחק פינדרוס מהמכון החרדי למחקרי מדיניות. "כשמצמידים ציבור לקיר ולא נותנים לו פתרון, אז זו התוצאה לצערי ולבושתי".

"בבניין שיש בו 34 יחידות דיור, יום אחרי טופס 4 (חיבור לתשתיות) זה יהפוך ל-51", מוסיף קבלן השיפוצים אהרל'ה יקטר. את ההרחבות עושים באמצעות פיצולי דירות, וכן הוספת דירות על הגג ואפילו בחניה: "בחור מתחתן בגיל 18, הופך לאבא בגיל 19, בגיל 21 הוא כבר אבא לשניים או לשלושה ילדים ובגיל 36 כבר מחתן את הילד הראשון שלו - אז המצוקה היא בהרבה יותר גדולה", מסביר הקבלן.

"כשהחרדי מחפש דירה, יש לו הרבה פחות אופציות מאשר לחילוני", מסבירה ד"ר לי כהנר, חוקרת חרדים במכון הישראלי לדמוקרטיה. "אנשים מהציבור הכללי לא רוצים לגור לידו, הוא מחפש דיור מאוד-מאוד מוזל מבחינת טווח המחירים שהוא יכול לעמוד בהם. בנוסף, הוא רוצה לגור עם קהילתו

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "מדובר בעבירה חמורה ביותר של עבריינות קבלנית במסגרתה השתלטו על חניון של בנייני מגורים ובנו 58 דירות בתוך החניון בתנאים שאינם ראויים למגורי בני אדם ותוך ניצול דיירים תמימים ששכרו את הדירות מהעבריינים. העירייה מנהלת הליכים משפטיים בארבע השנים האחרונות באמצעות התביעה העירונית והפיקוח על הבניה למתן הצווים בהקדם האפשרי, תוך דגש כי מדובר בעבריינות בנייה חמורה אשר מהווה סכנה בריאותית יומיומית למתגוררים בה ואינה ראויה למגורי בני אדם ויש לפנותה ולהורסה בהקדם האפשרי".

"העירייה תפעל להרוס את הדירות בהקדם האפשרי ולפעול באופן עקבי ונחוש נגד עבירות דומות בכדי למגר את הבניה הבלתי חוקית. חשוב לציין כי הדיירים במקום הינם שוכרים אשר מנוצלים ע"י עברייני בניה רבי כוח, ועל כן באם השוכרים יעבירו לעירייה את חוזי השכירות עם פרטי המשכירים ויבקשו דחיה נוספת של עוד חודש-חודשיים להתארגנות, התביעה העירונית תענה לבקשתם".