מדינת ישראל מתייחדת עם זכרם של ששת מיליוני היהודים שנרצחו על-ידי מכונת ההשמדה הנאצית במהלך מלחמת העולם השנייה: בכיכר גטו ורשה במוזיאון "יד ושם" בירושלים נפתחו הערב (ראשון) אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשע"ז במעמד נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין וראש הממשלה בנימין נתניהו ועמד בסימן "סיפורו של היחיד בשואה". בפתח הטקס הודלקה אבוקת הזיכרון על ידי יו"ר "יד ושם" אבנר שלו. דברים בשם הניצולים נשאה אסתר מירון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במהלך נאומו בטקס התייחס ראש הממשלה נתניהו לאדישות המעצמות להשמדה שהתחוללה על אדמת אירופה בזמן מלחמת העולם השנייה. "בשבוע שעבר פורסם מחקר מעמיק שמתבסס על ארכיון פשעי הנאצים באו"ם", ציין. "על פי המחקר, בעלות הברית ידעו על ההשמדה ההמונית של היהודים כבר ב-1942. זוהי עובדה מצמררת. אני מכיר את ארכיון האו"ם משום שעם הגיעי לשם כשגריר ישראל ב-1984 דרשתי וקיבלתי את פתיחתו של ארכיון זה שהיה חסום עד אז. עכשיו,  מתבררת משמעות נוראה: לו המעצמות ב-1942 פעלו אז נגד מחנות ההשמדה וכל מה שנדרש הייתה הפצצה חוזרת של המחנות - היה בכוחן להציל 4 מיליון יהודים ומיליוני בני אדם נוספים".

טקס יום השואה (צילום: חדשות 2)
רחבת הטקס ב"יד ושם" | צילום: חדשות 2

"מה שחולל את האסון הבלתי-נתפס של עמינו: השנאה התהומית ליהודים, האדישות של העולם מול הזוועות והחולשה של עמנו בגלות", המשיך נתניהו. "האנטישמיות של האסלאם הקיצוני, של שני פלגיו, חותרים בגלוי להשמדתנו. שנאת היהודים מופנית גם למדינת היהודים. האנטישמיות החדשה-ישנה רווחת אצל חוגים במערב. הצביעות זועקת לשמיים".

"באשר לאדישות העולם - האם בתחום זה השתנה משהו?", תהה ראש הממשלה. "אמנם מאז מלחמת העולם השנייה לא אירעה טרגדיה שדומה בהיקפה לשואה, אבל ישנם מקרים רבים שבהם העולם עומד מנגד ואינו מונע השמדת עם ואינו מונע רצח המוני. בביאפרה, בקמבודיה, ברואנדה, בסודן ולכן גם בסוריה. ועם זאת, בתוך האפלה, יש כמה נקודות אור: אחת מהן התרחשה רק עכשיו והיא תגובתו הנחרצת של הנשיא טראמפ על טבח הילדים הסורים בנשק כימי. גם אנו לא אדישים לסבל בסוריה, והקמנו בית חולים שדה סמוך לגדר". 

"שבנו לארצנו"

גם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין נשא דברים: "אני עומד כאן בערב הנורא הזה בירושלים הבירה, בירתה של מדינת ישראל. ובשם אחינו ואחיותינו הגיבורים, קורבנות השואה ושורדיה, שנאבקו על קיומם, על יהדותם ועל צלם האנוש שבהם, בשמם אני אומר: ברוך שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה. עם ישראל חי". בדבריו התייחס ריבלין גם לגישות באמצעותן מונצחת השואה וטען כי "הגישה שכל ביקורת על ישראל מתויגת כאנטישמיות היא מסוכנת".

"ב-27 בינואר 1945 נפתחו שערי הגיהנום לרווחה, כשהשמש הפציעה מעל מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו אחרי חמש שנות חשיכה", הוסיף הנשיא. "שיירת אנשים ששוחררה על ידי הצבא האדום יצא מגיא ההריגה. בהם היה גם פפיצ'ק, הילד הכי קטן בבלוק 10. בלוק התאומים והגמדים של המפלצת, מלאך המוות, יוזף מנגלה. כשנפתחו שערי המחנה לא ידע לאן ללכת, אחרי שמשפחתו הושמדה". 

"לימים פפיצ'ק התחתן והקדיש את חייו להנחלת הזיכרון לדורות הבאים", סיפר ריבלין. "זו הייתה נקמתו, זה היה חזונו. בחודש שעבר הלך פפיצ'ק לעולמו. בתו, זיווה, נמצאה כאן הערב. הילד הקטן מאושוויץ בירקנאו - נפטר. את עדותו נהג לסיים כך: 'עליתי ארצה ומפה אני לא הולך לאיבוד לעולם'. בשמו ובשמכם, אני רוצה לסיים: שבנו לארצנו, ומפה לא נלך לאיבוד לעולם".

ערב יום השואה: 56 אלף ניצולים מקבלים הבטחת הכנסה

בטקס לקחו חלק שורדי שואה נוספים שהדליקו שש משואות לזכרם של ששת המיליונים שנספו. באירוע השתתף גם משמר כבוד של צה"ל מחטיבת הצנחנים. את האזכרה המסורתית ניהלו הרבנים הראשיים לישראל דוד לאו והרב יצחק יוסף. תפילת אל מלא רחמים הוקראה על-ידי החזן ליפא גלנץ.

נתונים, יום הזיכרון לשואה (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

אירועי יום הזיכרון יימשכו גם מחר בשלל אירועים וטקסים. בשעה 10:00 תישמע ברחבי הארץ צפירת דומייה בת שתי דקות. מיד לאחריה ייערך טקס הנחת הזרים למרגלות האנדרטה למרד גטו ורשה ביד ושם.

מספר היהודים החיים כיום בעולם הוא 14,411,000. ערב פרוץ מלחמת העולם השנייה עמד מספר היהודים על 16,600,000 יהודים. כלומר, כשני מיליון פחות יהודיים חיים כיום בעולם. בישראל חיים 213,468 ניצולי שואה. 56,000 מהניצולים מקבלים הבטחת הכנסה, כלומר בין שליש לרבע מהניצולים חיים מתחת לקו העוני. בשנה החולפת נפטרו 16,096 ניצולי שואה.