"תשאל את העובד השחור הזה" - כך התבטא לפני כשנתיים מנהל במחלקת המחשוב בתעשייה הצבאית כלפי מחסנאי ממוצא אתיופי שעבד במקום. השבוע החליט בית הדין האזורי לענייני עבודה כי המנהל ישלם לעובד 30,000 שקלים, כפיצוי על "האמירה הפוגענית" שאמר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

השתלשלות האירועים החלה כאשר כינה מנהל המחשוב את המחסנאי "שחור" בפניו. העובד הביע את מחאתו כלפיו והשיב לו כי "יש לי שם, ולא מכנים אותי לפי הצבע שלי", אך המנהל ביטל את דבריו. כעבור כמה ימים, ולאחר שהמנהל לא התנצל על דבריו, ניגש העובד למנהל עם מכשיר הקלטה כדי להתעמת איתו על מה שאירע.

בהקלטה שהגיעה לידי חדשות 2 Online נשמעה השיחה הבאה:

מנהל: שחור לא אמור לפגוע, אז מה אם אמרתי שאתה שחור. אם היית שמן הייתי אומר איפה הבחור השמן.. זה אמור לפגוע? זה לא אמור לפגוע. זה שזה פגע אני מתנצל. מה אמרתי, שאתה שחור?
עובד: כן
מנהל: נו אז מה? אתה לא שחור?
עובד: אני ישראלי ממוצא אתיופי. אתה מקשיב למה שאתה אומר?
מנהל: אתה סתם רוצה להיעלב, אתה אתיופי שחור! לא קרה כלום.

מנהל: אתה לא שחור? בוא תסתכל במראה. אתה שחור לא יעזור לך כלום. אתם עכשיו מנסים...כל האתיופים...גזענות, גזענות. זה לא גזענות. זה שאומרים עליך שחור זה לא גזענות.
המנהל לעובד אחר: לא משנה. איזה צבע הוא?
עובד אחר: שחור.
המנהל לעובד אחר: אם אני אומר "איפה הבחור השחור?", זה אמור לפגוע בו?
עובד אחר: לא יודע, חבר'ה....
מנהל: אתה לא שחור?, באיזה צבא הקיר?
עובד: אני אתיופי ישראלי, לא קשור לשחור. מה שחור? העובד השחור שלך.

עו"ד גיא אופיר (צילום: באדיבות המצולם)
עו"ד גיא אופיר | צילום: באדיבות המצולם

עורך דינו של העובד, גיא אופיר, התייחס לפסק הדין ואמר כי הוא "מבטא התקדמות נוספת בפסיקה הבאה למגר גזענות ופגיעה בכבוד האדם. המילה "שחור" בפני עצמה אינה מילת גנאי, אך בנסיבות והצורה בה נעשה השימוש במילה - הן אלו שהפכו את ההתבטאות למשהו גזעני ומכוער.

"במילים אחרות, מילה מסוימת יכולה להיות תקינה ומקובלת בהקשר מסוים, אך בהקשר אחר: פוגעת, משפילה וגזענית. הדבר נכון הן בהקשר לגזענות, הן בהקשר להטרדה מינית והתנכלות, והן בהקשר של לשון הרע".