סיאוב וביורוקרטיה במערך הכשרות (צילום: יעקב נחום, פלאש 90)
אילוסטרציה | צילום: יעקב נחום, פלאש 90

הרב הראשי לישראל ונשיא מועצת הרבנות הראשית גיבשו רפורמה במערך הכשרות: על פי המתווה, יוקם מערך השגחה אלקטרונית במסעדות ועסקים קטנים ויצומצמו תקני המשגיחים. בנוסף, תנותק התלות בין בעלי העסקים למשגיחים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הרב דוד לאו גיבש את הרפורמה לאחר שבחן את המלצות הוועדה שהקים, ולאחר התייעצויות רבות שקיים בשנה האחרונה עם רבנים, גורמי מקצוע ומומחים מהארץ ומהעולם. לדבריו, הרפורמה "תוביל למהפך משמעותי במערך הכשרות בישראל, הן בעצם הפיקוח הכשרותי, והן בהוזלת המחירים לעסקים, בהאחדת נהלים ובמגוון רחב של סעיפים נוספים שיסייעו בשדרוג ובתיקון מערך הכשרות בישראל".

על פי התכנית, תינתן האפשרות לעשרות אלפי עסקים, מתחומי המזון כמזנונים, מסעדות, בתי קפה, פיצריות, חנויות פלאפל ומקומות בהן מוגש אוכל לסועדים, לבחור באחד משני מודלים של השגחה: מודל השגחה אלקטרונית (מודל מוזל) ומודל נאמני כשרות.

אילוסטרציה מלצרית מגישה בית קפה (צילום: רויטרס, חדשות)
בשורה לעסקים קטנים? | צילום: רויטרס, חדשות

בעסק שבעליו יבחר במודל השגחה אלקטרונית, יבוטל הצורך במשגיח הכשרות הצמוד למקום העסק, וכחלופה, יותקנו במקום מצלמות שיאפשרו גישה למשגיחי כשרות לצפות מרחוק במטבחי ומחסני העסק, ובכך לפקח באופן רציף על מצב הכשרות בבית העסק.

במסגרת חלופה זו, כל בעל עסק, שיהיה מעוניין להצטרף למתווה "השגחה אלקטרונית", יציב מצלמות במטבח, במחסנים ובמקום הכנת האוכל בעסק וזאת לצורך פיקוח מרחוק על תהליך הכנת המזון. בעל עסק זה, לא יצטרך להמשיך בהעסקת משגיח כשרות קבוע לעסק, אלא ימנה "נאמן כשרות", עובד מתוך העסק עצמו, שיבצע בפועל את הפעולות הנחוצות בענייני הכשרות, כדוגמת ברירת אורז, הפרדת ביצים, ניפוי קמח וכדומה.