חודשיים לאחר פרסום תחקיר חדשות 2 על הנעשה בבית האבות "נאות כיפת הזהב" בחיפה - נראה שלא הרבה השתנה. בעוד כשבועיים תוגש תביעת מיליונים של עשר משפחות של מטופלים נגד המטפלים, האחיות, המנהלים ובית האבות עצמו. בינתיים, יותר ויותר בני משפחות של מטופלים מעדיפים לטפל בהוריהם הסיעודיים בעצמם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בתוך הבית, במרכז הסלון, בין מטפלת זרה למצלמת אבטחה: כך בחר אליהו מורדוך לטפל באמו הסיעודית, בת 85. לפני חודשיים היא הועברה לבית, רגע אחרי שנחשפה התעללות ב"נאות כיפת הזהב" בחיפה.

מאז, אליהו איבד את האמון, סירב לאשפז את אמו בבית אבות אחר והפך למטפל בעצמו. הוא דואג לתרופות ולכל צרכיה והפך את ביתו לחדר אשפוז. בזמן העבודה הוא צופה במצלמות ומקשיב לנעשה בבית. לא סומך על איש. "זה מאוד קשה", הוא אומר בכאב. "אבל מה, זאת אימא. למרות כל הקושי. ברוך השם, ברגע שאני רואה אותה רגועה - זה שווה לי את הכול".

גם אחרי שידור תמונות ההתעללות של המטפלים והאחיות בבית האבות - רוב המאושפזים נשארו במוסד. לרובם לא הייתה אפשרות אחרת, משפחות אחרות האמינו שהמצב ישתפר ושלא יכול להיות גרוע יותר.

שלושה מטפלים ואחות המחלקה נעצרו והואשמו בתקיפת חסרי ישע. גם האחות הראשית עדיין חשודה ואבי רודרמן - הבעלים והמנכ"ל של בית האבות, שמצא את עצמו באזיקים - הבטיח שהכול ישתנה: שהוא יעזוב את המקום וימנה צוות מקצועי. כך גם הורה לו משרד הבריאות. אבל לפחות מבחוץ, נדמה שהשינוי העיקרי הוא הורדת השלטים עם שם המוסד.

מיד אחרי החשיפה, הבטיח רודרמן להקים ועדת חקירה בלתי-תלויה בראשות שופט, אבל עד עכשיו הוועדה לא פרסמה שום דוח או מסקנה. משרד המשפטים אישר להתקין מצלמות אבטחה במוסד - אבל גם בנושא הזה, כך נראה, אין לרודרמן סיבה למהר.

השבוע הוציאה ס' את בעלה מאחד מבתי האבות של רשת "בית גבריאל", שם שהה בשלוש השנים האחרונות והעבירה אותו למוסד אחר. הכול קרה אחרי שהתברר לה שבעלה נפל לרצפה מידיו של מטפל ונפגע. למרות זאת, האירוע לא דווח לאיש.

"לא אמרו לי כלום. הגעתי ביום שבת ואחת המטופלות אמרה לי שבעלי נפל. התקשרתי למנהל וביקשתי לפתוח את המצלמות", סיפרה ס'. "רואים בסרטון שהמטפל מגיע באלימות, הוא אלים, הוא מגיע, מזיז את השולחן ולוקח את היד ומושך אותו".

ס' הגישה תלונה במשטרה ואז החלה מסכת הלחצים. הראשון להתקשר היה דוד קיסוס, מבעלי בית האבות. "הוא התקשר כדי שאבטל את התלונה, ואני לא הסכמתי בשום אופן", סיפרה.

מיד אחרי הבעלים התערב גם דורון ניצן, מנהל בית האבות. המשטרה החלה לחקור ואז מישהו החליט שמצבו של בעלה התדרדר בין רגע, לכן נאלץ לעבור מחלקה ולשהות ליד מטופלים שכלל לא מתפקדים.

יותר מחודשיים אחרי הזעזוע וההבטחות לשיפור - זו תמונת המצב: עשרות תקנים הובטחו לפיקוח הגריאטרי אבל רק משרות בודדות אוישו, צוות הבקרה הארצי של משרד הבריאות תוגבר חלקית בלבד ובמשרד הבריאות עדיין ממתינים לאישור משפטי להצבת מצלמות.

מ"בית גבריאל" בחיפה נמסר בתגובה: "המטופל קיבל טיפול מקצועי ואיכותי ממדרגה ראשונה, כל זאת תחת איומים, קללות והתנהגות בוטה מצד בני המשפחה, עד שעובדי המוסד חששו להגיע לעבודה. באחד המקרים אף הזמנו משטרה והעברנו תלונה למשרד הבריאות. לא היה כל בסיס לתלונת המשפחה נגד העובד, מדובר בתלונת סרק ממניע לא ראוי".