זירת התאונה ברמת נגב, אתמול (צילום: ערן גיא)
זירת התאונה ברמת נגב, אתמול | צילום: ערן גיא

כבר שלושה שבועות אין קליטה סלולרית ברמת נגב, בגלל שביתת הרעב ומחאת האסירים בכלא קציעות וצעדי המנע של שב"ס. ארבע תאונות דרכים כבר אירעו באזור, והתושבים על גבול מצרים מתקשים להזעיק את כוחות החירום וההצלה בגלל היעדר הקליטה וטוענים שמדובר בסכנת חיים: "אנחנו אזרחים סוג ב'". בשב"ס ממשיכים לטעון כי הם מטפלים בסוגיית החסמים הסלולרים שלה גרמו מלכתחילה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אתמול (ראשון) אירעה שוב תאונת דרכים במועצה אזורית רמת נגב, ליד הר קרן: הפעם היו אלו אב ובנו בן ה-6, שנאלצו להמתין דקות ארוכות עד שהצליחו להזעיק סיוע רפואי. תושבי האזור טוענים כי עד עכשיו האירועים האלו נגמרו בנס ללא נפגעים, אך בפעם הבאה זה עלול להיות מאוחר מדי.

שרון שרי, פרמדיק ראשי בקבוצת המתנדבים של המועצה ותושב באר מילכה, מספר על התסכול הגדול שחשים תושבי האזור: "ערב יום העצמאות היו לנו שלושה מקרים שלא הצליחו ליצור איתנו קשר ואנחנו לא הצלחנו לתקשר איתם - אתמול תאונת הדרכים נגמרה בפציעות קלות, אבל המודיע שהיה במקום ניסה להשיג את החובשים מספר פעמים ולא הצליח להשיג אף אחד מהם. גם אם הוא היה באיזור קליטה, אנחנו לא היינו ולכן לא קיבלנו את שיחתו".

אסיר ביטחוני ניסה לדקור, כלא קציעות (צילום: משה שי / פלאש 90, חדשות)
כלא קציעות, ארכיון | צילום: משה שי / פלאש 90, חדשות

"התושבים הפכו לבני ערובה"

"תופעה כזאת לא ראינו", מספר שרי, שטוען כי תושבי האזור כבר חוו על בשרם תקלה או שתיים בשל הריחוק הגאוגרפי. "אנחנו מרגישים אזרחים סוג ב' ורע לנו, זה יעלה בסוף בחיי אדם".

התאונות אינן הסכנה היחידה שמתגברת בשל היעדר הרשת הסלולרית: גם החקלאים טוענים שיבולם נהרס ובעלי צימרים מדווחים על אובדן לקוחות. אילון שלו, חקלאי מהישוב קדש ברנע, נדהם לגלות אתמול בבוקר כי כל המלונים שגידל בחממה שלו נרקבו כולם - מכיוון שבסוף השבוע, כשהחקלאים לא עובדים, מערכת ההשקייה שלהם מתבססת על האינטרנט ועל הרשת הסלולרית.

מערכת ההשקייה אמורה לספק מידע לחקלאים בזמן אמת אם ישנן תקלות במכשירי ההשקייה: מכיוון שלא הייתה רשת סלולרית כל השבת, לא קיבל שלו הודעה אוטומטית על מערכת ההשקייה של המלונים והם נרקבו מהחום. "היום זה צמחים, מחר זה חיי אדם", הוא טוען, "מישהו מהתושבים ייפול מהבית או יקרה לעובדים משהו בחממה ותאונות קורות - זו לא פעם ראשונה. לוקחים את התושבים ועשו מהם בני ערובה על השביתה של האסירים".

שחף גדעון, בעלת צימרים ביישוב עזוז, מספרת שזאת אמורה להיות התקופה הכי עמוסה של העסק בשנה בה הטלפונים אמורים להגיע בלי סוף. עם זאת, לדבריה, בשבועיים האחרונים הם כמעט שלא מקבלים טלפונים ולא הודעות: עובדי תעשיית התיירות צריכים להתרחק מהיישוב כדי לקבל קליטה ולתקשר עם הלקוחות. "פגעו לנו בפרנסה", היא זועמת, "זה לא נחמד להיות בלי הטלפון, אנחנו רגילים לחיות איתו ולעבוד במסגרתו ועכשיו אנחנו מוגבלים".

"פגעו לנו בפרנסה". קיבוץ עזוז, ארכיון (צילום: חדשות 2)
"פגעו לנו בפרנסה". קיבוץ עזוז, ארכיון | צילום: חדשות 2

ערן דורון, ראש המועצה האזורית רמת הנגב, מביע זעם על המצב המסוכן: "מזה יותר משבועיים מנותקים מאות תושבים - על בתיהם ועסקיהם - מהרשתות הסלולריות. הנזקים לחקלאות ולתיירות נאמדים בעשרות אלפי שקלים לכל עסק, והם ממשיכים להיערם. גם הסכנה הביטחונית באזור שנמצא ממש על גבול מצרים ברורה לכל בר דעת, וכבר היו מספר תאונות שבהן נפגעים המתינו זמן יקר בשל חוסר היכולת להזעיק עזרה, זאת לצד אי הנוחות הכללית שנגרמת לתושבי האזור".

"אני לא מצליח להבין מה רוצה ממשלת ישראל להשיג במיסוך הסלולרי שהפעילה על כל האזור", מוסיף ראש המועצה. "האם מחכים שמישהו ימות בשל התעכבות פינוי רפואי בשביל לעצור את האיוולת הזו? ממשלת ישראל, במעשיה, הופכת את תושבי רמת הנגב לנפגעי טרור - אני קורא לראש הממשלה ולשר לביטחון פנים להתעורר לפני שיהיה מאוחר מדי!". 

משב"ס נמסר בתגובה: "מבדיקת הנושא, בשיתוף עם הגורמים המקצועיים, עולה כי אין לחסמי הסלולר השפעה בטווחים בהם אירעה התאונה. שב"ס טיפל וממשיך לטפל בסוגיית החסמים הסלולריים. יחד עם זאת, לא כל בעיית קליטה הנוצרת באזורים שונים בארץ, נובעת בהכרח מהפעולות הטכנולוגיות שננקטו בשירות בתי הסוהר. שירות בתי הסוהר משתמש בחסמי סלולר בהתאם לצרכים מקצועיים ומשיקולים מבצעיים לא ניתן להתייחס לקביעה כי לא נעשה בהם שימוש בבתי סוהר אחרים בהם שובתים רעב".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il