שוב טענות להשפלת נוסעים ערבים בחברת תעופה ישראלית: קבוצת סטודנטים ישראלים, רבים מהם בני המגזר הערבי, עוכבה בשדה תעופה ברומניה ועברה תחקור לעיני העוברים והשבים. לטענת הנוסעים, הקבוצה הייתה אמורה לחזור לישראל כגוש אחד - אך המבאטחים עיכבו את אלו מביניהם שדיברו ערבית. בישראייר אומרים: "אין לנו שליטה על הליך הבידוק".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מדובר בקבוצת סטודנטים למשפטים שהיו בטיול ביחד ברומניה, ועם הגעתם לשדה התעופה התבקשו עשרות הצעירים לעמוד בצד. הם הוכנסו לחדר שקוף בו נבדקו ותוחקרו, בעוד הנוסעים היהודים המשיכו בדרכם כרגיל. אחד מחברי הקבוצה שלף מצלמה ותיעד את האירוע, והוא נשמע אומר לעוברים ושבים: "תראו מה עושה הדמוקרטיה, כל האנשים פה ערבים". בתגובה, איש הביטחון שלח לעברו יד וניסה למנוע את המשך הצילום. רק לאחר הפעלת לחץ, הועלו הנוסעים לטיסה חזרה לארץ, בלי התיקים - אותם קיבלו רק לאחר 36 שעות.

"הרגשנו מושפלים, כל מי שדיבר ערבית הועבר למקום מבודד בחדר הזה והחלו לעבור בידוק ביטחוני", סיפר לחדשות 2 Online בדיע קראם, אחד מחברי הקבוצה. בפוסט שפרסם בפייסבוק טען קראם: "עם הגעתנו לשדה הבחינו המאבטחים שאנו ערבים, כמובן שפה מרגישים את ההבדל - הבודקת ניגשה לכולם. את הישראלי היהודי היא שואלת את השאלות הרגילות ומאחלת טיסה נעימה, ועם הערבי החשוד היא לא יכולה להתמודד לבד ואז היא מבקשת תגבור".

מטוס ישראייר, ארכיון (צילום: מוני שפיר)
מטוס ישראייר, ארכיון | צילום: מוני שפיר

"לאחר הבדיקה הראשונה העבירו אותנו לשער אחר והפרידו אותנו משאר הנוסעים", הוסיף הסטודנט ותיאר את מסכת ההשפלה שעבר, לדבריו. "הכניסו אותנו לחדר זכוכית עם וילונות וביצעו עלינו בידוק הכי משפיל שאפשר, שכלל בדיקה גופנית משפילה ובדיקת חפצים שאין בה טיפה של רגש, במשך כשלוש שעות". קארם ציין כי "כל שאר הנוסעים עברו את הבידוק הרגיל ועלו לטיסה, ואנחנו הערבים היינו צריכים לעבור שני בידוקים - אתה מרגיש חסר אונים ומושפל, בעיקר בשל הסלקציה המגעילה הזו לפיה כל ערבי הוא חשוד".

לדבריו, "בתוך חדר הזכוכית האווירה הייתה קשה מאוד והבנות התחילו לבכות כי האווירה היא לא של בידוק ואבטחה אלא דיכוי והשפלה". בקשתם לדבר עם האחראי על האבטחה סורבה, ולאחר מכן הגיע איש ביטחון שלדברי חברי הקבוצה הורה להם לעשות כדבריו - או שלא יעלו על הטיסה. "ברגע שפתחו את הדלת התחלנו למחות ואחד החברים התחיל לצלם", המשיך קראם. "רצינו להסביר לעולם מה שמתרחש על ידי אנשי הבידוק של המדינה הדמוקרטית היחידה במזרח התיכון. ואז התנפלו עלינו בכוח ובצורה מאיימת והוציאו אותנו מחוץ לשדה, כל זה כי מחינו ורצינו לתעד את ההשפלה".

מחברת ישראייר נמסר בתגובה: "בטיסות של חברות ישראליות הליך הבידוק הביטחוני מתבצע על ידי גוף חיצוני הפועל על פי הנחיות הגורמים הביטחוניים הרלוונטיים במדינת ישראל. לחברת התעופה אין השפעה או מעורבות בהליך הבידוק ובנהליו".