רגע חזרתה של רחל לארץ (צילום: חדשות 2)
רגע חזרתה של רחל לארץ | צילום: חדשות 2

בחודש שעבר סירבה רשות האוכלוסין וההגירה להעניק אזרחות לבת 85 שהובאה לארץ מסוריה במבצע חשאי של הסוכנות היהודית. רחל אלקיים, שמאז שהובאה לישראל נאבקת בבירוקרטייה הישראלית, הגישה השבוע עתירה לבג"ץ כנגד ההחלטה. "עדיף היה שלא היו מעלים אותה לארץ בכלל" אומרת אריאלה ברכה, בת אחותה שמשכנת אותה בדירתה מאז שהובאה לישראל. "זה פשוט התעללות. בבת 85 שהובאה לכאן ולא קיבלה תנאים של עולה חדש או אזרח רגיל במדינה, איך הם חשבו שהיא תסתדר? פשוט מאוד הפקירו אותה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

אלקיים הובאה לישראל לפני כחצי שנה במבצע מורכב וסודי. היא התגוררה במשך 68 שנים בסוריה לאחר שנלקחה על ידי בני משפחתו של בעלה מיפו לסוריה ב-1947. מאז שהובאה לישראל, מתגוררת אלקיים עם אחייניתה ולא מקבלת תמיכה מהמדינה. "היא לא ראתה את הילדים שלה מאז שהיא כאן, הם נמצאים באירופה וכמובן שהיא אינה זכאית לדרכון, איך הם חשבו שהיא תתמודד עם כל הבירוקרטייה הזו? כעת ביטוח לאומי התחילו לשלוח בקשות לתשלום - כל זה מבלי שהמדינה מכירה בה כאזרחית".



לפני כארבעה חודשים קיבלה אלקיים אישור מבית הדין הרבני על כך שהיא יהודיה. האישור הועבר לרשות האוכלוסין במטרה לקבל זכאות במסגרת חוק השבות - אולם בקשתה נדחתה, בטענה כי התאסלמה ומי שממיר את דתו בחזרה ליהדות אינו עומד בתנאי חוק השבות. עם זאת, במשפחתה של אלקיים מתעקשים כי מעולם לא התאסלמה ושמרה ברוב חייה על היהדות, ומהדיון בבית הדין הרבני - שבסופו, כאמור, אושרה יהדותה - עולים דברים דומים. בחודש שעבר קיבלה אלקיים מכתב רשמי מרשות האוכלוסין וההגירה ובו סירוב לבקשת האזרחות.

אלקיים לא ויתרה והגישה את העתירה לבג"ץ. "זה אבסורד שזועק לשמים", אומרת עו"ד ליאת שטיינברג שמייצגת אותה בעתירה. "משרד הפנים בחר הפעם להתעמר לא באישה זרה, כמו שקורה בדרך כלל, אלא באישה יהודיה, ילידת הארץ, שכל אחיה ואחיותיה ישראלים, בשם איזה חשש מופרך שמא מישהו מצאצאיה יבחר לממש את זכותו החוקית לעלות. הם מונעים מאישה יהודיה בת 86, שמעולם לא המירה את דתה, לממש זכות יסוד שמוקנית לכל יהודי אחר בעולם. כבר טיפלתי במאות מקרי הסדרת מעמד, כזה מקרה קיצון לא זכור לי. אנחנו שמים מבטחנו בבג"ץ ומקווים שישים קץ לעוול".

עו"ד ליאת שטיינברג
עו"ד ליאת שטיינברג | צילום:



מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "בקשתה למעמד עולה מתוקף חוק השבות נבחנה בהתאם לכל הכללים ונמצא כי הנ"ל אינה עומדת בדרישות החוק. על אף זאת, הוחלט לאשר לה מעמד של תושב ארעי מטעמים הומניטריים".