הדוח למען הקשישים (צילום: קובי גדעון, פלאש 90, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: קובי גדעון, פלאש 90, חדשות

ערב יום השואה (רביעי) מפרסם המשרד לשוויון חברתי נתונים המעידים על מצבם של ניצולי השואה בישראל 2016. מוקד המשרד לשוויון חברתי טיפל בשנה החולפת ב- 25,944 פניות של ניצולי שואה שפנו בבקשה לסיוע.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

המספר הגבוה של פניות מניצולי השואה מהווה 25% מתוך יותר מ-100 אלף פניות כלליות של אזרחים ותיקים. במשרד אומרים כי הפניות עוסקות בבקשת עזרה בהליכים הבירוקרטיים הכרוכים בתביעות ניצולי השואה, סיוע בהבנת זכויותיהם, בקשות עזרה ועוד.

לטענת המשרד, מדובר בעדות נוספת לצורך להקצות משאבים ולספק שירות וטיפול בניצולים שלא מסתדרים בכוחות עצמם. כך למשל, פניות רבות היו בבקשה למתנדב. "הנתונים מעידים כי המוקד מספק צורך גדול לניצולי השואה, ומקל את ההתמודדות בנושאים בירוקרטיים, כספיים, וקבלת זכויות", אומרת השרה לשוויון חברתי, גילה גמליאל.

לקריאה במדריך לזכויות הניצול של הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד האוצר

"הרבה זכויות של אזרחיות ואזרחים ותיקים בכלל, וניצולי שואה בפרט, מפוזרים בתחומי אחריות של גורמים שונים, מה שיוצר סבך שמקשה לעקוב ולממש באופן יעיל", הוסיפה גמליאל. "המוקד של המשרד לשוויון חברתי מהווה מורה נבוכים, ומרכז את הזכויות השונות מכל הגורמים".

השרה גילה גמליאל, יוזמת החוק
"המשרד מהווה מורה נבוכים". גמליאל | צילום:

על פי הנתונים שמפרסם המשרד, פניות רבות מגיעות למוקד סביב נושאים הקשורים למוסד לביטוח לאומי. אזרחים ותיקים רבים מתקשים בהבנת חישובי הקצבאות להן זכאים מהביטוח הלאומי. בשנה האחרונה התקבלו בסך הכל 5,916 פניות בנושא העוסקות בגובה קצבת הזקנה, קצבאות נכות ואי בהירות בנוגע לזכאות להשלמת הכנסה.

בישראל חיים היום כ-200 אלף ניצולי שואה, כשהצעיר מביניהם הוא בן 70 והמבוגר ביותר הוא בן 113. הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד האוצר מוציאה כ-4.17 מיליארד שקלים על סיוע לניצולים. בין פעילויות הרשות: פיתוח מחשבון זכויות לניצולים, סיוע משפטי בחינם, מימון פטור מתשלום על תרופות, אתר זכויות אינטרנטי והפקת חוברת זכויות.