תזכורת: הפיגוע בבית ליד (צילום: אתר ההנצחה לחללי הפיגוע בצומת בית ליד)
"החייל ה-11 נראה כמו שבתאי" | צילום: אתר ההנצחה לחללי הפיגוע בצומת בית ליד

בינואר 1995 הרעידו שני פיצוצים את תחנת האוטובוס בצומת בית ליד - במה שהפך לאחד הפיגועים הקטלניים שידעה ישראל בתקופת חתימת הסכמי אוסלו. 22 בני אדם נרצחו בפיגוע, רובם המכריע חיילי צה"ל. יותר משני עשורים אחר כך, אתר ההנצחה לחללים נפתח סוף סוף למבקרים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

רחל רוזן, ששכלה את בתה עדי ז"ל בפיגוע, מספרת על הדרך הארוכה והקשיים שחוו יוזמי אתר ההנצחה. "לפני 21 שנים, זמן קצר אחרי הפיגוע, הקמנו את העמותה להנצחת חללי בית ליד שמטרתה להקים אתר הנצחה, אך לא אנדרטה בלבד, אלא מקום חי, פעיל ונושם. במשך השנים עברנו הרבה בעיות ביורוקרטיות עד שקיבלנו חלקת אדמה מעיריית כפר יונה, ושם הקמנו את האתר".

"המיוחד באתר הוא שהוא לא נבנה על ידי משרד הביטחון או יד לבנים, אלא הכל שלנו, מכספים שאספנו מתרומות", הסבירה רוזן לחדשות 2 Online. "גייסנו כ-3.5 מיליון שקלים ולפני כמה חודשים סיימנו לבנות ופתחנו את האתר למבקרים".

האתר כולל פסל בגובה 30 מטרים בו מופיעות 22 דמויות - כמספר הנופלים - וגם אולם הנצחה עם 150 מקומות, אמפיתיאטרון שיכול להכיל 350 בני אדם, גינה ומשטחי דשא. "זה הולך להיות מרכז תרבות פעיל מאוד", הבטיחה רוזן. "בקרוב נערוך כנס בסגנון TED שנקרא לו 'לד' - כמו בית ליד - וגם אירועים פרטיים. אנחנו רוצים שאנשים יגיעו לבקר ויערכו אירועים של שמחה וחיים. כל יום שהאתר פתוח, נושם, חי ופעיל אנחנו שמחים. במדינה שבה כל הזמן יש טרור, זו דרך טובה להנציח את הנופלים. אני מקווה שיעזרו לנו להגשים את החלום".

איתן קופשטיין, אביה של מאיה ז"ל שנרצחה בפיגוע, מעיד כי בביקור ראשון באתר החדש התרגש מאוד. "יש מין הילה על המקום הזה, משהו שקשה להסביר", אמר. "זה מרגיש כמו תחילת הזריחה, כשרואים את השמש עולה ממצדה. ההיכל מדהים ביופיו ומסודר בצורה מקסימה, זה באמת משקף את אווירת ההקרבה".

"ביקרתי בפסל הרבה פעמים, גם לפני שנפתח ההיכל", סיפר. "כל פעם שהייתי נוסע למרכז דאגתי לעבור דרכו, ובנסיעות מהעבודה הייתי גם מראה אותו לחברים. הוא יפהפה, ובלילה כשהוא מואר בזרקורים הוא אפילו יותר מרשים. אבל בזכות הפייסבוק גיליתי שנפתח סוף סוף אתר ההנצחה, והחלטנו לנסוע לשם באחד מימי השישי".

"שהאתר ישמש כגשר לשלום בין העמים"

"הנסיעה הייתה קשה, אבל כשהגענו פנימה הרגשתי בנוח", שיתף קופשטיין. "נפגשנו עם רכזת המקום שאיתה תיאמנו את הביקור, וגם עם שני מדריכים מקצועיים שידעו הכל והיו מאוד מחוברים למקום". בסרט המתאר את האירוע ומספר על הנופלים הוא לא יכול היה לצפות: "לא רציתי להחזיר את הזכרונות, שאני גם כך חווה בכל יום מחדש".

"אלה שעשו את עבודת הקודש, שהשקיעו זמן, מרץ ותעצומות נפש - שיבורכו. הבנתי שהיו הרבה קשיים ביורוקרטיים, ואני עצמי הייתי שקוע בפרויקטים שהנציחו את מאיה ולא ממש עסקתי באתר ההנצחה", הודה. "אבל עכשיו אני מקווה שהמקום הזה ינחיל את המורשת של הבנות והבנים, שיספר את סיפור הגבורה שלהם וישמש כגשר לשלום בין העמים".

"התלמידים שלי לא יודעים בכלל שהיה פיגוע בבית ליד"

בין 22 הנרצחים בפיגוע היה גם אזרח אחד - שבתאי מחפוד ז"ל, נהג משאית שהיה בדרכו למילואים ולאחר הפיצוץ הראשון עצר את רכבו ומיהר לסייע לפצועים. הוא נהרג בפיצוץ השני. "מיד אחרי הפיגוע התכנסו כל משפחות החללים, והקראתי מכתב שכתבתי ובו ביקשתי שלא ישאירו אותי בצד, למרות שבעלי לא לבש מדים בעת הפיגוע", סיפרה אלמנתו, אביבה, לחדשות 2 Online. "אמרתי להם שבעלי הלך לעזור לילדים שלהם. ההחלטה להכליל גם אותו התקבלה פה אחד".

איתן קופשטיין מבקר באתר ההנצחה
איתן קופשטיין מבקר באתר ההנצחה | צילום:

אביבה סיפרה כי גייסה את בן-דודו של שבתאי, יוסי גולן, כדי שיסייע בקידום הפרויקט. "היו לו את הקשרים, הניסיון והידע בניהול מאבקים כדי להפוך לאחד המובילים של הפרויקט. אני רואה בו כמו אח של שבתאי, כולנו מאוד מעריכים אותו", אמרה. "אני מרוצה מאוד מאתר ההנצחה - אחרי הכל, אנחנו בני חלוף ושמות הנופלים ראוי שיהיו מונצחים לעד".

"אני מורה, והתלמידים שלי - בני 13 - לא יודעים בכלל שהיה פיגוע בבית ליד", מדגישה אביבה את חשיבות ההנצחה. "אני רוצה שהזיכרון והמורשת כן יונחלו, שיכירו את הדמויות ואת הערכים שלהן. אני מקווה שיום אחד גם בני, שהיה בן שנתיים ושבעה חודשים כששבתאי נפל, יוכל להירתם לפרויקט ולהיות שותף בו, למען דור ההמשך".

"עדי הייתה בתנו הבכורה, ילדה ברוכת כשרונות ותלמידה מצטיינת", סיפרה אמה רחל רוזן. "היא הייתה פעילה בנוער העובד והלומד ובחוגי סיירות, נערה חברותית ומלאת כריזמה. באירוע שנערך לזכרה כחודשיים אחרי הפיגוע אמרתי שאני מאוד מקווה שאצליח לפעול כך שהיא תהיה גאה בנו. אני לא מאלה שמאמינים שעדי מסתכלת עלינו מלמעלה, אבל אני חושבת שהיא הייתה גאה בזה שבחרנו בחיים, שהקמנו אתר שמועיל לחברה ומשמח. זה מתאים לערכים שלה".

לתיאום אירועים באתר ההנצחה ניתן ליצור קשר עם האתר בטלפון 050-3230045, דרך עמוד הפייסבוק הרשמי או דרך אתר האינטרנט הרשמי.