מדינת ישראל מרכינה ראש לזכר הנופלים: ברחבת הכותל המערבי בירושלים נערך הערב (שלישי) הטקס המרכזי לציון יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ופעולות האיבה במעמד נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין והרמטכ"ל גדי איזנקוט. הטקס נפתח בצפירה בת דקה ולאחריה הורד דגל המדינה לחצי התורן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"בשנה שעברה בעמדי כאן לפניכם משפחות אהובות, לרגע ביקשתי לחלום והתפללתי שאולי מיום זיכרון שהיה ליום זיכרון זה לא אפקוד עוד בתי משפחות שעולמן זה עתה חרב עליהן", אמר נשיא המדינה ראובן ריבלין בטקס. "התפללתי שנעמוד כאן השנה ללא כאבים חדשים, אבל המציאות טפחה על פנינו ושוב הכרתי בנים ובנות מוכשרים, מצחיקים, מלאי הבטחה - כל אחד ואחד מהם אוצר של חיים. גם השנה למדתי להכיר אותם מאוחר מדי, כשהם כבר לא היו. היום הזה הוא יום אבל לאומי ואישי לכל אחד ואחת מאיתנו. אומה גדולה מבכה יחד את חלליה".

"אין גבול ליגון ואין שיעור לסבל ואין עונה לקריאה החרישית - רק דממת המוות", הוסיף ריבלין - שציין כי "בשנה האחרונה לא הספקנו להיות הרבה יחד. התחפרנו כל אחד בצדקת דרכו - יש בינינו מחלוקות. מטבען שהן קשות ביותר ונוקבות, ונוגעות לשורש קיומנו כאן". בהמשך נאומו קרא לשים את צה"ל מעל כל המחלוקות, גם אלו שנוגעות בסלע קיומה של המדינה: "צה"ל הוא לא רק הצבא של כולנו - צה"ל הוא כולנו, האמון שלנו בצה"ל הוא האמון שלנו בעצמו".

ישיר: טקס יום הזיכרון לחללי צה"ל ברחבת הכותל
"קשורים איש לרעהו", איזנקוט | צילום:

"אותו כאב ואותה שותפות גורל"

"מפת השכול עוטפת את כולנו בדיוק מצמרר, אותו כאב ואותו געגוע ואותה שותפות גורל, בקריית ארבע ובמע'ר ובירוחם ובתל אביב. אנחנו מוכרחים לזכור שצה"ל עושה ככל שביכולתו בצורה המקצועית והטובה ביותר כדי שהספינה תצליח לנווט את דרכה ולהגיע ליעדיה", הוסיף הנשיא. כבר למעלה מ-68 שנים אנחנו נלחמים את אותה מלחמה, על עצמאותנו. זוהי מערכה כואבת המוסיפה צלקות בגופו וברוחו של

"העם העתיק והחסון הזה. עדות האבנים בכותל כי לא אנשי מלחמה אנו, לא צמאי מלחמה יצאנו אל הקרב. אנו עם חפץ שלום, תאב חיים ושונא מוות - אך אל יעז איש להעמיד את נחישותנו במבחן, כי בכל מבחן נעמוד", סיכם.

דברים ברוח דומה אמר גם הרמטכ"ל גדי איזנקוט, שקרא לשמירה על אחדות בעם. "מבעד לדממה העוטפת את מדינת ישראל הערב, אנו מגלים שוב כמה אנו קשורים איש לרעהו, מאוחדים מתוך גורל וייעוד משותפים", אמר איזנקוט. "אחדות זו היא הבסיס של צבא ההגנה לישראל, והיא שמעצבת את דמותו כצבא העם, כצבא ממלכתי. צה"ל מאגד לתוכו מפקדים וחיילים שפועלים יחד למען מטרה משותפת, משאירים את המפריד ואת השונה ביניהם מאחור, ומוכנים למסור את נפשם למען העם והארץ ולמען החבר שלצידם".

"בשם אחדות זו מתייצבים בהישמע הקריאה לובשי המדים, בחובה, בקבע ובמילואים, כדי להבטיח את שלום אזרחינו ולהגן על המדינה", המשיך איזנקוט. "כך עושים גם מפקדי צה"ל וחייליו בהווה, שממשיכים לפעול למען עתידנו. עליהם לדעת, בלא צל של ספק, כי העם כולו תומך בהם וניצב מאחוריהם, גם כאשר יש חילוקי דעות. אחדות אינה בהכרח הסכמה, אך אל לנו לתת לפערים אלו לפגוע באחדות מטרתנו. אמון הציבור בצה"ל הוא חיוני למימוש ייעודנו: ההגנה על המדינה, הבטחת קיומה, ואם נידרש - ניצחון במלחמה".

"שנת הגבורה של עם ישראל"

במקביל לטקס ברחבת הכותל התקיימו טקסים נוספים ברחבי הארץ לציון יום הזיכרון. בטקס שנערך בבריכת הסולטן בירושלים, התייחס שר החינוך נפתלי בנט לגל הטרור, ואמר כי השנה עם ישראל כולו ראוי לציון לשבח. "זו היתה שנת הגבורה של עם ישראל, של האנשים הפשוטים", ציין. "הגבורה של האדם ברחוב שהיה יכול לברוח, אבל לקח גיטרה ויצא אל מחבל חמוש. גבורתם של הבחורים שרצים בידיים חשופות אל מחבלים. גבורתו של ינאי וייסמן, שעזב את השקיות בסופר, של דפנה מאיר, שלא נתנה למחבל להוציא את הסכין מראשה כדי שלא ידקור את ילדיה. עם של גיבורים בכל פינה, מול מחבלים מוגי לב בכל פינה".

מדינת ישראל מרכינה את ראשה (צילום: Yonatan Sindel / Flash 90)
הטקס ברחבת הכותל | צילום: Yonatan Sindel / Flash 90



"המאבק על עצמאותה וביטחונה של מדינת ישראל לא תם", אמרה השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל בטקס אחר שהתקיים בחיפה. "מיום לידתה של מדינתנו, ומשחר הציונות, אנו נאלצים להתמודד לא רק מול צבאות אויב במערכות סדורות, אלא גם מול טרור ופעולות איבה, כנגד חיילים ואזרחים כאחד, גברים, נשים, וטף, בארץ ובכל העולם. אנחנו מתמודדים מול טרור נפשע זה ויכולים לו, בזכות צדקת דרכנו ומסירות מגינינו. צה"ל הוא הצבא המוסרי והערכי בעולם, ולוחמיו ולוחמותיו מקפידים על טוהר הנשק ושומרים על חיי אזרחי המדינה".

מחר: טקסים בבתי העלמין הצבאיים

ערב יום הזיכרון תשע"ו, מספרם של חללי מערכות ישראל מאז שנת 1,860 ועד היום עומד על 23,447. בשנה האחרונה נוספו למניין הנופלים עוד 68 חללים, וכן 59 נכי צה"ל שנפטרו כתוצאה מנכותם, והוכרו כחללי צה"ל.

השר בנט בבריכת הסולטן
השר בנט בבריכת הסולטן | צילום:

אירועי יום הזיכרון יימשכו גם מחר, בטקסי האזכרה השנתיים בבתי העלמין הצבאיים ברחבי הארץ, שייפתחו בשעה 11:00 בצפירה בת שתי דקות. במהלך היום יודלקו נרות זיכרון, ומעל לקברי הנופלים יונח דגלון המדינה וסרט "יזכור" בצבע שחור. מנהג הנחת הדגלון נקבע כביטוי כבוד לאומי וממלכתי לנופלים, והשתתפות באבלם של המשפחות השכולות.

יום הזיכרון, קבר של חייל (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
צילום: דובר צה"ל, חדשות

אגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון, הגוף הממלכתי הפועל להנצחת חללי מערכות ישראל, נערך השנה להגעתם של יותר ממיליון וחצי בני אדם לבתי העלמין הצבאיים. לשם כך יעמיד האגף מערך הסעות מיוחד ממקומות מרכזיים ביישובים שונים לבתי העלמין. מוקד מידע טלפוני ארצי יעמוד לרשות המשפחות השכולות בערב יום הזיכרון בשעות 08:00-18:00, ומספרו 03-7776700. למחרת המוקד יהיה פתוח עד השעה 13:00.