"דורשים מאיתנו לפנות מיד את ביתנו, לאן נלך?": ביום שלישי הבא, אם לא יהיה שינוי של הרגע האחרון, משפחת מועלם תפונה מביתה בליפתא שבכניסה לירושלים, זאת לאחר שמנהל מקרקעי ישראל טוען שהיא פלשה אליו באופן לא חוקי - טענה שהתקבלה בבתי המשפט אך גם עתה מוכחשת נמרצות על ידי המשפחה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי בני המשפחה, הקרקע נמצאת בבעלות המשפחה החל משנות ה-50, אז התמקם בליפתא הסב, במסגרת העלייה מכורדיסטן, בידיעת הרשויות. הסב לא נדרש לחתום על שום מסמך, וגם אם היה מסמך כזה - הרי שהוא לא ידע עברית. שבעה עשורים אחרי, המשפחה נדרשת לפנות את הבית מיידית.

"עושים לנו עוול מאוד גדול, אנחנו סובלים", מספר שלומי, לוחם גבעתי שגר בבית ומחלים בימים אלה מפציעה קשה ברגלו. שלומי אינו היחידי שגר בבית. להוריו, ליז ואופיר, שלושה ילדים מלבדו: ליאן, בת 11; אוריין, בת 8 ואלירן, בן 5.

"הבאנו מסמכים לבית המשפט שהמשפחה התיישבה כאן בשנות ה-50", מספרת ליז. "אלו היו אנשים שלא ידעו קרוא וכתוב. הקימו משפחה לתפארת. פתאום, בשנים האחרונות הבינו במנהל מקרקעי ישראל שהקרקע הזו יקרה. אנחנו שומעים שרוצים להקים פה בנייני יוקרה ואותנו פשוט יזרקו לרחוב".

"איבדתי את האמון במדינה, הפכו לנו את החיים"

בשלוש ערכאות בבתי המשפט, החל משנת 2007, המשפחה הפסידה. לטענת האם, התנהלו נגדם הליכים אטומים ואכזריים. "לא נתנו לנו לנשום. המנהל החליט והצליח להראות שאין מסמכים חתומים, אבל שוב, אלו אנשים שלא התבקשו לחתום על כלום. לא ידעו קראו וכתוב. אף אחד לא הגיע פיזית".

"בבית המשפט העמידו את חמתי על דוכן העדים. אישה למודת סבל, נתנו לה לגמגם על הדוכן וראו בזה ניצחון. זה גרם לי לאבד לגמרי את האמון במדינה", מספרת ליז בקול רועד ומסרבת להאמין שאין לה ולמשפחתה לאן ללכת בקרוב.

בית המשפחה בליפתא (צילום: באדיבות המשפחה)
בית המשפחה בליפתא | צילום: באדיבות המשפחה



"הם אומרים שיפנו אותנו בכוח. שולחים לנו משטרות, לבדוק את השטח, מה יש להם לפנות? אני מרגישה שאני הולכת להתמוטט. הם הפכו לנו את החיים. הילדות שלי לא מתפקדות. ואין לי עם מי לדבר יותר". ליז מבינה שפסיקת בית המשפט מחייבת - אבל מבקשת לתת להם זמן התארגנות.

"לפני חודש הגיעה לכאן ניידת משטרה ונתנה לנו 30 יום להתפנות. שייתנו לי קצת זמן לפחות. שנה, שנתיים. שאוכל להתארגן על החיים שלנו מחדש", היא מבקשת בתחינה.

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה לידיעה: "נושא פינוי ליפתא ומתן הפיצויים לתושבי השכונה נמצא בעיצומו של הליך משפטי על מנת להגיע להסדר המיטבי בין הצדדים. לצד זאת, עד כה הגיעה העירייה להסכמות עם חלק מהתושבים, וחלק מהנכסים כבר פונו. יש לציין כי הקרקע המדוברת הינה קרקע ציבורית ואינה בבעלות פרטית של תושבי המקום. העירייה תכבד כל הכרעה שתיקבע בעניין בבית המשפט".

ממשרד השיכון נמסר בתגובה לידיעה: "הנושא נמצא באחריות רשות מקרקעי ישראל".

מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "מדובר בעברייני קרקע אשר מסיגים גבול באדמות המדינה, עבירה פלילית שדינה עד שנתיים מאסר בפועל. טענותיהם נבחנו בכל בתי המשפט לרבות ערכאות הערעור ונדחו. בית המשפט אף הגדיר את טענותיהם של הפולשים כלא מהימנות ומגמתיות, ופסק כי עליהם לפנות את הקרקע, פסיקה אשר לא מולאה עד לרגע זה".

"אנו מציעים לכלי התקשורת לא ליפול בפח ולא להלל עבריינים העוברים על החוק ועל פסיקות בתי המשפט. האינטרס הציבורי הוא שקרקעות המדינה יפונו מפולשים אשר משתלטים עליהן בניגוד לחוק. מפקחי רשות ישראל ימשיכו להגן על הקרקעות הציבוריות לפי החוק והוראות בתי המשפט".