הכרזה על דגל מדינת ישראל (צילום: דוברות הכנסת)
צילום: דוברות הכנסת

בחזרה לרגעים ההיסטוריים והדרמטיים: היום (חמישי) חוגגת ישראל 68 שנים להיווסדה. לרגל החג הלאומי, הועלו לרשת לראשונה מסמכי ההכרזה של מועצת המדינה הזמנית - בהם נקבעו צורת הדגל והסמל של מדינת ישראל.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

רק בנובמבר 1948, לאחר הקמת המדינה, הבהירה מועצת המדינה הזמנית מהן המידות המדויקות של הדגל: המועצה דחתה הצעה לשנות את צבעו של מגן הדוד לצהוב לזכר ההרוגים בשואה, והגדירה שצבעו יהיה "רקע לבן ועליו שני פסי תכלת כהה", בעוד צבע מגן הדוד הוגדר רק כ"תכלת".

כך לדוגמא תואר דגל המדינה בפרסומים הרשמיים של המדינה: 220 סנטימטרים אורכו ו-160 סנטימטרים רוחבו. עוד נקבע במסמך של המועצה כי רקע הדגל יהיה לבן ועליו שני פסי תכלת כהה, כשרוחב כל פס הוא 25 סנטימטרים, נטויים לכל ארכו של הדגל מצלע אל צלע.

הכרזה על סמל המדינה (צילום: דוברות הכנסת)
צילום: דוברות הכנסת

עוד קבעו המחוקקים כי הפס העליון יהיה במרחק 15 סנטימטרים מצלע האורך העליונה והפס התחתון נמצא במרחק 15 סנטימטרים מצלע האורך התחתונה. באמצעיתו של הרקע הלבן, בין שני פסי התכלת ובמרחק שווה משניהם, יוצב מגן דוד עשוי ששה פסי תכלת - שרוחב כל אחד מהם הוא 5.5 סנטימטרים. ששת הפסים, כידוע, "מצטרפים לשני משולשים שווי צלעות ובסיסיהם מקבילים לשני פסי התכלת שלאורך הדגל".

המסמכים פורסמו ב"מאגר החקיקה הלאומי" באתר הכנסת, וכעת הם זמינים במדיה דיגיטלית לציבור הרחב. מדובר בשני מסמכים שנסרקו מתוך הפרסומים הרשמיים של מדינת ישראל וצורפו לחוק הדגל, הסמל והמנון המדינה משנת 1949.

בן גוריון מכריז על הקמת ישראל (צילום: רויטרס, חדשות)
הכרזת המדינה, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

לכן מעתה כל מי שיעיין בהיסטוריית החקיקה של החוק, על גלגוליו במשך השנים - וכן בהוראות החוק המקורי ובתיקוניו - יוכל לעיין גם בהכרזות המקוריות על צורת הדגל והסמל, ולצפות בתמונה המקורית שפורסמה מיד לאחר הקמת המדינה. 

מסמכים נוספים - באתר "כחול על גבי לבן - מסמכים חשובים בתולדות ישראל"