בעקבות הדיון הבוקר (שלישי) בכנסת על הדרישה לחשיפת הפרוטוקולים בפרשת חטופי תימן, התייחס גם ראש הממשלה בנימין נתניהו לנושא בכנס מיוחד שהוקדש לפרשה וקרא להוציא את האמת לאור. "פרשת ילדי תימן היא פצע פעור אצל משפחות רבות שמחפשות את האמת לגבי מה שקרה לילדיהן", אמר נתניהו. "הגיע הזמן לחשוף את האמת ולעשות צדק".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

גם יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג הצטרף לקריאה: "יש לחשוף את הפרוטוקולים - החברה הישראלית יכולה ומסוגלת להתמודד עם הפצע גם אם האמת תהיה כואבת". הרצוג הוסיף כי "צריך לתת למשפחות תשובות ככל שניתן. הן ממתינות לכך עשרות שנים. זהו פצע ששנים לא רצו לפתוח אותו אבל בשנת ה-68 אפשר לקבוע בוודאות שהחברה הישראלית יכולה ומסוגלת להתמודד איתו גם אם האמת תהיה כואבת. אנחנו במחנה הציוני ובאופוזיציה בראשותי נתמוך בכל מהלך  שיאפשר זאת".

"לא ארפה עד שהפרוטוקולים ייחשפו", אמרה יו"ר השדולה למען חקר האמת בפרשת ילדי תימן החטופים, ח"כ נורית קורן. "אמשיך להוביל את המאבק עד לחשיפת האמת, עד שמשפחות החטופים יקבלו תשובות על גורל יקיריהן. זו הפעם הראשונה שראש ממשלה נרתם למען חשיפת האמת. אני מודה לראש הממשלה שנענה לבקשתי והתגייס לטובת הנושא".

"אמא לא אישרה". אילוסטרציה (צילום: באדיבות ארכיון שפילברג)
צילום: באדיבות ארכיון שפילברג

הבוקר התכנסה ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת לדון בפרשת חטופי תימן, זאת לאחר שהפרשה שבה ועלתה מחדש לכותרות בשבועות האחרונים עקב הדיון אודותיה בתכנית "פגוש את העיתונות". במהלכך הדיון חשפו ארבעה חברי כנסת כי גם בני משפחתם היו קורבנות של הפרשה.

על רקע הדיון בכנסת מעלה סקר חדש של מכון "מדגם" בהנהלת ד"ר מינה צמח כי 60% מהציבור סבור שהממסד הפוליטי הנוכחי פועל להסתיר את נסיבות פרשת ילדי תימן שנעלמו. לפי הסקר שנערך השבוע עבור ערוץ הכנסת, 16% מהציבור סבור ההיפך. לאור ההחלטה להאריך את החיסיון על הפרוטוקולים של פרשת ילדי תימן החטופים, 90% מהציבור סבור שיש לחייב את המדינה להסיר את החיסיון שהטילה ועדת החקירה ולפרסמן כעת. 5% מהנשאלים ענו ההיפך.

מעידה בפרשה. ח"כ קורן (צילום: אוהד רומנו, חדשות)
ח"כ נורית קורן | צילום: אוהד רומנו, חדשות

"גזענות היסטורית"

"זה כתם, זה גידול על החברה הישראלית", אמר שר הרווחה לשעבר, ח"כ מאיר כהן (יש עתיד). "אני מנסה לחשוב מה היה קורה היום אם אמא הייתה נכנסת ללדת ולמחרת היו מודיעים לה שבנה או בתה נפטרו וכשתבקש עדויות לכך - כלום, שום דבר. לנתק ילדים מהורים? זו תופעה שמקפלת בתוכה הרבה מאוד גזענות".

"הטילו חסיון על הפרוטוקולים לשבעים שנה, וזו גזענות היסטורית", אמרה חברת הכנסת זהבה גלאון (מרצ). "אבל מה שקורה היום הוא בגדר גזענות ישראלית נוכחת. אם הפרוטוקולים ימשיכו להעלות אבק בגנזך - זה תחזוק הגזענות. חשוב להבין אם הייתה פה שיטה. מדובר במספר בלתי נתפס של ילדים, ואם הייתה כאן יד מכוונת זה פשע שכוון כלפי קבוצות באוכלוסייה".

"אין מסמכים על מה שאירע שם, נראה שמישהו ניסה להחליק את זה, רב הנסתר על הגלוי", הוסיף ח"כ כהן. "רק שיפתחו ארכיונים יהיה אפשר באמת להתמודד עם השאלה הזו. אני פונה לראש הממשלה - אתה לא אחראי למה שקרה אז, אנחנו לא יודעים מי כן אחראי ומי נתן את ההוראה, אבל אנחנו כחברי כנסת אלא שאחראים לכך היום".