עשרה חודשים חלפו מאז יצא לדרך אחד הפרויקטים השאפתניים ביותר שנראו במדינת ישראל - הקמת הרכבת הקלה בגוש דן. הקרונות הראשונים אמורים לעלות על הפסים באוקטובר 2021, אנחנו בדקנו איך זה נראה בשטח, היום.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מלווים ביהודה בר-און מנכ"ל נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים), החברה האחראית לפרויקט, עברנו בין אתרי הבנייה של תחנות הרכבת הקלה. הקו הראשון שצפוי לפעול הוא הקו האדום שייצא מפתח תקווה, יעבור בבני ברק, רמת גן, תל אביב-יפו ויסתיים בבת ים. העבודה מתרכזת כעת בבניית עשר התחנות התת-קרקעיות בהן תעבור הרכבת הקלה. בשלב הבא ייבנו המנהרות שיקשרו בין התחנות.

761998
צילום:
761991
צילום:
761984
צילום:

מרבית התחנות נמצאות כעת בשלב חפירת הפירים ויציקת קירות התחנה. תחנת "אם המושבות" בפתח תקווה היא המתקדמת ביותר ונמצאת בשלבים הסופיים של בניית ה"קופסה" - חלל התחנה. בתחנות: יהודית בת"א-יפו, אהרונוביץ' ובן גוריון בבני ברק טרם התחילו לחפור. צפי סיום בניית כל התחנות התת-קרקעיות - 2019.

761977
צילום:

כך בונים את התחנות התת-קרקעיות - שלב אחר שלב:

1. פינוי תשתיות מאזור החפירה.
2. חפירת הפיר לקירות התחנה - בונים את המעטפת של התחנה, מסגרת מלבנית שנקראת "קופסה" ותהווה בעתיד את חלל התחנה.
3. חפירה ויציקה של קירות ה"קופסה" - לאחר שנחפרו קירות התחנה יוצקים לתוכם בטון במטרה לחזק אותם ולאפשר את חפירת החלל הפנימי.
4. חפירה ובניית רצפת התחנה - עם השלמת ה"קופסה" חופרים את התחנה עד לעומק הנדרש ויוצקים את רצפתה ובכך משלימים את ביסוס החלל.
5. בניית מבנה התחנה - עם השלמת החלל יוצקים את תקרת התחנה ובונים את המפרט הפנימי, הקומות והכניסות לתחנה. בשלב מאוחר יותר השלמת פנים התחנה, התקנת הריהוט והמערכות לסביבת הנוסע.

761970
צילום:
761963
צילום:
761956
צילום:

החפרפרת בדרך

חפירת המנהרות של הרכבת הקלה נעשית באמצעות מכונת המנהור (TBM המכונה "החפרפרת"). היא חוצבת את קיר "הקופסה", חופרת באדמה, מפנה את הפסולת לאחור ומדפנת את קירות המנהרה בשלבי בטון. לצורך בניית הקו האדום הוזמנו 8 מכונות מנהור שנמצאות כעת בשלבי ייצור מתקדמים במפעל בסין וצפויות להתחיל את עבודתן באמצע 2017. בשנת 2020 צפויים לסיים את הנחת המסילות, תשתיות החשמל ומערכות השליטה ועריכת בדיקות הרצה ונסיעות מבחן.

761949
צילום:

במהלך הסיור קיבלנו הצצה ראשונה ל"חניון" של פרויקט הרכבת הקלה. מתחם רחב היקף שנבנה סמוך לאצטדיון המושבה בפתח תקווה. בשטח של כ- 110 דונם ניתן יהיה לאחסן יותר מ-100 קרונות. במתחם יעברו הרכבות טיפולי אחזקה, בדיקות בטיחותיות וניקיונות.