לפני 15 שנה איבדו כ-23 חוגגים את חייהם בקריסת רחבת הריקודים באולמי ורסאי בירושלים, והמדינה כולה רעשה. פוליטיקאים הבטיחו שיעשו כל שביכולתם לתקן את הליקויים ולעולם לא לשכוח את המחדל. אלא שהיום (שלישי), בדיוק 15 שנים אחרי, בוטל הטקס המרכזי לציון האסון על ידי המנהל הקהילתי הכפוף לעיריית ירושלים והמשפחות זועמות. "חצי מירושלים נפגע בדרך זו או אחרת בגלל האסון הזה", אמרה אחות של אחת מקורבנות האסון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בני משפחות הרוגי האסון כועסים על כך שהשנה לא קיבלו הודעה מטעם שום גורם רשמי על קיום הטקס. כשהחליטו לבדוק את הסיבה, התברר להם שהטקס בוטל - ללא מתן הסברים. "בשנה שעברה אחת האימהות של אחת ההרוגות זעקה את זעקתה הנוראית, היא ממש בכתה וזעקה והעירייה החליטה לבטל בגלל שזה נראה להם כמו בלאגן", הסבירה קרן כהן-יצחקי ששכלה באסון את אחותה, ויקי כהן, ואת בן זוגה מוטי חודש לפני חתונתם.

"אני רוצה את הטקס לא בשבילי. אני רוצה שהוא יהיה למען יראו וייראו, כדי שכל שנה יזכרו את אסון ורסאי, ידעו למה הוא קרה, בגלל מי הוא קרה, כמה אנשים נהרגו ונפצעו שם, כמה אנשים עדיין בשיקום פיזי בגלל הפציעות שלהם שם, כדי שכולם יזכרו כמה אנשים בשיקום נפשי בגלל הפציעות הנפשיות שלהם שם, כמוני", הוסיפה כהן-יצחקי. "אני לא רוצה את הטקס כדי להניח זר, זה לא מה שיעשה לי את זה. במיוחד כשמדובר בטקס שהעירייה אמורה לזכור בו את המחדלים שלה שתרמו לאסון, את האישורים שנתנה למהנדסים. פעם בשנה, ב-24 במאי כולם צריכים לזכור מה קרה, למה זה קרה. אני לא צריכה אותם בשביל להניח זר פעם בשנה".

האנדרטה לקורבנות אסון ורסאי (צילום: משפחת שריקי)
האנדרטה לקורבנות אסון ורסאי | צילום: משפחת שריקי

בעלה של קרן, ירון, הוסיף כי הטקס בוטל מהיום למחר. "לא יודע מי אשם, אני יודע שאין טקס", אמר. "אני יודע שאנחנו נלך להניח שם שני זרים. אבל טקס - לא יהיה. אני הולך באופן אישי לשם, עם או בלי עיריית ירושלים. זו פשוט בושה. לפני 15 כל המדינה באה להתייחס למשפחות ופתאום הכל נגמר? ממשיכים קדימה בצורה כזו משפילה? איפה אנחנו חיים? ביום העצמאות עיריית ירושלים יודעת להביא אמנים ולשלם להם מאות אלפי שקלים ל-20 דקות, ופה לא יודעים לתת אלף שקל כדי לעשות אירוע לאסון ורסאי?".

זורקים את האחריות

בני משפחות נוספים סיפרו בראיון לחדשות 2 Online כי בכל שנה הטקס הלך והצטמצם. "לא חשבנו שיש סיכוי שישכחו אותנו, אבל גם זה קרה", אמר אחד מבני המשפחות השכולות. "פרסמתי נגד אנשי העירייה דברים בפייסבוק - והיה מישהו שאיים עליי בתביעת דיבה. אמר שזה לא קשור בכלל לעירייה אלא למנהל הקהילתי שבו נמצאת האנדרטה, בשכונת תלפיות".

למרות הביטול קרן וירון מתכוונים ללכת אל מקום האנדרטה בירושלים, שם נערך הטקס, באופן עצמאי. משפחות נוספות יגיעו לשם היום כדי לזכור את האסון הנורא, שגבה את חיי יקיריהם והטיל צל כבד על תהליכי הבירוקרטיה והבנייה בעיר בפרט ובארץ בכלל.

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "עיריית ירושלים מכבדת את נפגעי האסון ומשפחותיהם ובניגוד לנטען, לא ביטלה השנה את התקציב. הטקס לציון אסון ורסאי אינו טקס עירוני, אלא מופק בכל שנה על-ידי המנהל הקהילתי. עיריית ירושלים תומכת בל שנה בטקס בהיבטים הלוגיסטיים: ניקיון, הגברה, זרי פרחים ובכל דרישה המגיעה מהמינהל הקהילתי, בהיקף של כ- 10,000 שקלים בכל שנה. בכל שנה השתתפו נציגי העירייה בטקס, בהתאם לתאום עם המשפחות והמנהל הקהילתי. בעקבות סכסוך פנימי בין המשפחות ואי הגעת מרביתן לטקס שהתקיים בשנה שעברה, המנהל הקהילתי והעירייה לא ידעו כיצד יתנהל השנה הטקס ונציגי המשפחות התבקשו להחליט ולהעביר החלטתכם בנוגע לאופי האירוע, יש לציין כי כאשר תועבר החלטתם העירייה תסייע לקיום הטקס כמו בכל שנה".

מהמנהל הקהילתי נמסר בתגובה: "מזה לפחות שנתיים או שלוש נוכחות המשפחות בטקס היא מאוד דלה. בשנה שעברה הגיעו מעט מאוד משפחות. הטקס היה מביש ולא מכבד. יש אפילו משפחות שהתקיפו אותנו על כך שהמשכנו לקיים אותו, לכן החלטנו השנה לא לקיים את הטקס".