הכניסה ללשכה בתל אביב (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
הכניסה ללשכה בתל אביב | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

"זה יום עצוב לכולנו. לא חשבנו שדבר כזה יכול לקרות. הגענו למצב הזה בגלל פזיזות של אנשים שהתעלמו מערך חשוב מאוד של הדמוקרטיה שנקרא סובלנות. אנשים חושבים רק על עצמם ולפעמים שוכחים שמאחורי כל מנהל או מנהלת יש אדם, מאחורי כל פקידה יש אמא לילדים".

לשכת האוכלוסין וההגירה בתל אביב הייתה סגורה היום (שני). בכניסה למקום התנוסס שלט שעליו נכתב: "עקב האבל הכבד עם מותו בטרם עת של מנהל לשכת הרשות ובעקבות מסע הלוויה - לא תתקבל קבלת קהל". מתחתיו הוצבו נר נשמה ותמונתו של אריאל רוניס, מנהל הלשכה ששם קץ לחייו בסוף השבוע לאחר שהואשם בגזענות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גם שר הפנים הנכנס סילבן שלום הגיע ללשכה, שבה התכנסו כל העובדים, ושוחח עם הפקידים והפקידות שסיפרו על מקרים דומים של התקפות אישיות מדי יום. בתום השיחה עלו כל העובדים על הסעה ונסעו כדי ללוות את המנהל שכה העריכו בדרכו האחרונה.

אין תמונה
מנהל הלשכה ששם קץ לחייו

"הכי רחוק מגזען שאפשר"

כמו מרבית העובדים, גם מייסיא מונייר, קולגה של רוניס, מתארת אדם שהיה בראש ובראשונה מנהיג. "הוא היה מאוד כריזמטי ולא שכח להיות אדם, הוא כל הזמן חשב איך לקדם אותנו", סיפרה. "ניסיתי לשים את עצמי במקומו וזה קשה. אתה עובד קשה כל חייך, עובד כדי לבנות את השם והמוניטין שלך והכל יורד לטמיון תוך כמה דקות. כל חייו הוא עבד כדי להתרחק מהמילה 'גזען'. אריאל הוא לא גזען, הוא הכי רחוק מזה שאפשר".

מונייר, שעובדת כבר שנים רבות בלשכה, מבינה גם את זעמם של האזרחים שמגיעים כדי לקבל שירות. "אנחנו מבינים את הכעס והתסכול, לצערי לעיתים קרובות אנשים מתפרצים עלינו", היא אומרת. מונייר התייחסה גם לתקרית שהובילה לסערת הפייסבוק ולתיוגו של רוניס כגזען: "היא רצתה להתפרץ לתור וזה פשוט לא בא בחשבון. הפנו אותה לתור של האימהות אבל כנראה שזה גם לא היה טוב".

הפוסט האחרון שכתב בפייסבוק
הפוסט האחרון שכתב בפייסבוק | צילום:

"הוא היה גם חבר וגם מנהל, אבא לכולנו ומנהיג עם נתינה", סיפרה אנה קלבאנוב, עובדת נוספת במקום. גם היא מספרת כי תקריות שמגיעות לכדי אלימות מילולית הן עניין כמעט יומיומי. "לפעמים מישהו מקבל מכתב סירוב ומתחיל לתקוף את הפקידה ברמה האישית, מתחילים לקלל", היא אומרת. "הפעם אריאל שילם את המחיר אבל בפעם הבאה זה יהיה מישהו אחר. אני מאוד מקווה שזה לא יגיע יותר למקומות כאלה, זו טרגדיה נוראית".

"מנהל עם נפש טהורה"

"בשבעה חודשים הוא עשה מה שלא עשו שנים לפני כן", מספרת שלומית טנג'י, ראש ענף אשרות בלשכה. "לפעמים הוא היה מלווה אנשים באופן אישי ומוודא שיטפלו בהם. היו פעמים שהוא שילם עבור אנשים שידם לא הייתה משגת על תמונות הפספורט". טנג'י סיפרה על אזרח שהגיע היום ללשכה עם מעטפה ובתוכה 20 שקלים ועליה נכתב: "למנהל היקר, חג שמח ותודה לך על 20 הש"ח. מפתיע לראות מנהל עם נפש טהורה, כן ירבו כמוך בעולם".

מכתב ששלח האזרח (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

לדברי שלומית, העובדת בלשכה כבר 23 שנים, הלחץ על העובדים והעובדות גובר מדי שנה וגם התורים מתארכים. "אני מבינה את הקהל, הם רואים כבר בחוץ את התור ונכנסים לדיכאון", היא אומרת. "זה מגיע להתקפות אישיות וגידופים וזו התמודדות יומיומית מאוד לא פשוטה. אריאל ידע להרגיע את הקהל הזה. מיד לאחר האירוע בלשכה, כתבתי לו שאני יודעת שהסיפור לא מאפיין אותו, שהפרשה תחלוף ותישאר מאחור ושכל הלשכה מאחוריו".

אביו של אריאל: "כועס על המשמיצים"

בשיחה עם חדשות 2 הבהיר אמש אביו של אריאל רוניס כי אינו כועס על האישה שפרסמה את הפוסט נגד בנו בפייסבוק, אלא על אלפי המגיבים שלדבריו השמיצו את בנו ללא סיבה. "גזען? הוא ההפך הגמור מזה", הבהיר אביו של אריאל, אליעזר רוניס. "הוא אהב אנשים, הוא אהב את הזולת וכיבד את הזולת.  6,000 איש שלא יודעים כלום, לא היו עדים, לא שום דבר, מסתמכים על השמצה חד צדדית, כותבים תגובות פוגעניות - עליהם אני כועס".

אביו של רוניס פנה לחבריו בפייסבוק לאחר קבלת הידיעה הקשה על מות בנו. "כותבי פייסבוק, אנא חשבו על כך שחיים ומוות בידי הלשון, כפי שאמרו חז"ל", ציין רוניס האב. "לכן מצווים אנו לשמור על לשוננו. שקלו את מילותיכם ואל תפיצו לשון רעה על זולתכם מבלי להיות בטוחים במה שאתם כותבים. רגע של 'תהילה' ברשת יכול לגרום לאסון אצל אחר. חשבו על כך, אנא תהיו יותר שקולים. כותב אב שבגלל רשעות וטפשות ברשת איבד את בנו".

לפניות לכתב: AzriA@ch2news.tv