ונדליזם בבית קברות יהודי (צילום: AP, חדשות)
עלייה בתקריות האנטישמיות בעולם | צילום: AP, חדשות

ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה, עלייה חדה באנטישמיות בעולם: שעות לפני שיחלו ברחבי הארץ אירועי ההתייחדות עם זכר ששת המיליונים, חושף מרכז קנטור לחקר יהדות אירופה באוניברסיטת תל אביב נתונים מדאיגים על מצב האנטישמיות בעולם לשנת 2014. באתרי חדשות 2 Online העברנו שידור ישיר ממסיבת העיתונאים של המרכז בה נמסרו נתוני הדוח.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התחושה הכללית של יהודים רבים העולה מהדוח היא של חיים בסביבה שבה מתחזקת אוירה אנטי-יהודית, שאינה מעליבה ומאיימת בלבד, אלא מסוכנת ממש. יהודים, במיוחד באירופה, נוכחו לדעת שאין יותר איסורים או הגבלות על ביטויים אנטישמיים, והם הפכו לתופעה יומיומית.

האירועים אנטישמיים האלימים שנרשמו בוצעו עם נשק או בלעדיו וכללו הצתות, ונדליזם או איומים ישירים נגד יהודים ומוסדות בהם בתי כנסת, מרכזים קהילתיים, בתי ספר, בתי קברות ואנדרטאות, וכן גם רכוש פרטי.

"אני מפחד כי גם היום יש נאצים בגרמניה" (צילום: רויטרס, חדשות)
הפגנות המוניות נגד ישראל והעם היהודי | צילום: רויטרס, חדשות

מנתוני הדוח עולה כי במהלך השנה האחרונה חל זינוק של 38% במספר האירועים האנטישמיים ברחבי העולם - זאת בהשוואה לשנת2013, בה נרשמו 554 תקריות אלימות. במהלך השנה שחלפה אירעו 766 אירועים על רקע אנטישמי. מבט על סוגי האלימות משקף מצב מדאיג ביותר: מספר ההתקפות על יהודים, מוסדותיהם ורכושם, שבוצעו בעזרת נשק, כ-68 מקרים, הוכפל בהשוואה לשנת 2013. עוד 101 מקרי אלימות אירעו ללא נשק.

מקרי ההצתה שולשו בהשוואה לשנה הקודמת, והיו 412 מקרים של ונדליזם. למעלה מ-306 אנשים היוו מטרה להתקפות - עלייה של שני שלישים בהשוואה לשנת 2013. הפגיעות בבתי כנסת, 114 במספר, מצביעות על עלייה של 70 אחוזים. כ-57 מרכזים קהילתיים ובתי ספר נפגעו, 118 בתי קברות ואתרי זיכרון חוללו , והיו 171 מקרים של פגיעה ברכוש פרטי.

עלייה חדה ברף האכזריות: "גבהים שלא נודעו עד כה"

מבצע "צוק איתן" בעזה שנמשך מראשית יולי ועד שלהי אוגוסט 2014, הביא לגל של אירועים אנטישמיים, ואולם יש לציין שכבר במחצית הראשונה של שנת 2014 הסתמנה עלייה במספרם.

סיבה נוספת היא האופן שבו התארגנו ההפגנות נגד ישראל ותומכיה היהודיים: מאות הפגנות התקיימו במהלך המבצע, בעיקר במערב אירופה ובמרכזה. חלקן הדרדר לפסים אלימים; בכולן נישאו שלטים וסיסמאות פוגעניים, שכללו בעיקר השוואה בין ישראל כמדינה יהודית ותומכיה בקהילות היהודיות לבין הנאצים, והאשמה שלהם ושל חיילי צה"ל בכל רע תחת השמש.

חיל האוויר תוקף ברצועת עזה
עלייה חדה באירועים - עקב "צוק איתן" | צילום:

מאות רבות של קריקטורות מכוערות, שימשו ערוץ להפיכת סמלי הטוב והרע, והחלוקה לאשמים ולקורבנות, למוחשיים, והציגו לרוב יהודים וישראלים כאכזריים, צמאי דם, רוצחי ילדים כשחיוך לועג מתחת לאפם העקום.

התנהלותו של ארגון המדינה האסלמית, דאע"ש, ואופיים האלים של אירועים וארגונים נוספים באפריקה ובמזרח התיכון מאז "האביב הערבי" כביכול, העלו את רף האכזריות לגבהים שלא נודעו עד כה. לאלימות ולאכזריות יש קסם אפל המושך אליו קהל צעיר, ואלה מגיעים מרחבי העולם למזרח התיכון, סופגים אותו, וחוזרים, רבים מהם לאירופה, עם המטען הזה.

הכי הרבה אירועים אנטישמיים - בצרפת  

מספר המקרים האנטישמיים הגבוה ביותר שנרשם הוא בצרפת, בה אירעו 161 אירועים בשנה האחרונה לעומת 141 ב-2013. גם בבריטניה נרשמה עלייה חדה במספר האירועים האלימים (141 לעומת 95), באוסטרליה (30 לעומת 11), בגרמניה (76 לעומת 36, יותר מכפול), בשוודיה (17 לעומת 3 בלבד בשנה שעברה), בבלגיה (30 לעומת 11) ובדרום אפריקה (14 לעומת 1 בלבד בשנה הקודמת).

זירת הפיגוע בבית הספר היהודי בטולוז
הפיגוע בהיפר כשר בפריז, ינואר האחרון | צילום:

במזרח אירופה המצב שונה: באוקראינה נרשמו 28 מקרי אלימות לעומת 23 בשנת 2013; בהונגריה 15 לעומת 14; וברוסיה וברומניה המספרים אף ירדו מעט.