זעם ואיומים ברשת לקראת מצעד הגאווה בנתניה (צילום: רויטרס, חדשות)
רק פעילות אחת בנוגע ללהט"ב, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

מפכ"ל המשטרה רב-ניצב יוחנן דנינו התחייב בפני אנשי קהילת הלהט"ב לקיים פעילויות הסברה מקצועית בקרב השוטרים, אולם זו כמעט ואינה מתבצעת כלל וכלל. בשנת 2014 תוכננו להתקיים שלוש פעילויות מסוג זה, אך לבסוף רק אחת יצאה אל הפועל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עד שנת 2012, מרכז החינוך וההסברה של קהילת הלהט"ב (חוש"ן) העביר הכשרות בקורסי הקצינים אחת לחודש, אך הפעילות בוטלה ככל הנראה בשל בעיות תקציב. בשנת 2014 אמר המפכ"ל בשיחות עם אנשי הקהילה כי הוא מאשר את כניסת חוש"ן להכשרות לכלל השוטרים, זאת לאחר דיווחים מהשטח על חוסר ידע מספק בתחום ופגיעות חוזרות ונשנות באוכלוסייה כפי שהועלו בדוח מרכז ניר כץ. למפכ"ל הובהר כי יש צורך בתקציב לנושא, אך הוא אמר שהדבר לא יהווה מכשול.

בשל כך, נציגי אגודת הלהט"ב והמרכז נפגשו עם קצינת החינוך של המשטרה. מאז הוזמנו שלוש פעילויות, שתיים מהן בוטלו, ולא התקיימו עוד פגישות באשר לתכני החומר. המפכ"ל מצדו בירך באחד מהאירועים שהתקיימו בשנה שעברה לקצינים, ולאחר שנציג המרכז דיבר על הבמה, המפכ"ל אף הצהיר שצריך להיות רגישים לטרנסג'נדרים ושתצא הנחיה בנוגע לעבודה מולם.

"לקהילת הלהט"ב צרכים ייחודיים"

ד"ר גיל פישהוף, רכז מרכז ניר כץ ז"ל, למאבק בלהט"בופוביה אמר כי למרכז הגיעו דיווחים רבים הקשורים לפעילות המשטרה. "בחלק מן המקרים, לצערנו השוטרים היו הצד הפוגע ממש", טען. "הדבר נכון בראש ובראשונה ביחס לקהילה הטרנסג'נדרית כשהם נתקלים ביחס מזלזל ובפנייה במגדר לא מתאים בתחנות המשטרה. במקרים אחרים, מגיעים דיווחים על כך ששוטרים אינם מתייחסים בחומרה הראויה למקרים של תקיפה על רקע להט"בופובי".

"קהילה עם מאפיינים ייחודיים", ארכיון (צילום: יוסי זילברמן)
"קהילה עם מאפיינים ייחודיים", ארכיון | צילום: יוסי זילברמן

"לקהילת הלהט"ב, בדגש על אוכלוסיית הטרנסג'נדרים והטרנסג'נדריות, ישנם מאפיינים וצרכים יחודיים והיא מהווה חלק משמעותי מהאוכלוסייה עימה מגיעים השוטרים במגע יום יומי", הסבירה יהלי בן עמי ויטנברג מנכ"לית חוש"ן. "בכדי לתת מענה נכון, רגיש ומקצועי, יש להכשיר את גורמי האכיפה באופן גורף, לאפשר להם לבחון את עמדותיהם לנושא, ללמוד את מושגי היסוד ולקבל כלים יישומיים לפתרון סוגיות הקשורות לעבודה מול אוכלוסייה זו".

מהמשטרה נמסר בתגובה: "מדי שנה נבחר במשטרת ישראל נושא החינוך השנתי המועבר הן במסגרת ההכשרות והקורסים והן בתחנות המשטרה על מנת להעמיק את הידע של השוטרים בנושא הנבחר, לעורר ולפתח מודעות. בשנת 2014 הנושא שנבחר היה 'כשירות תרבותית' שהיא היכולת המקצועית להתאים את השירות ואת ביצוע המשימות לתרבויות וזהויות של הלקוחות. במסגרת זו נתנו הרצאות לתחנות משטרה בכדי לשפר את ההיכרות עם מאפייני האוכלוסייה ומתוך כך - לשפר את השירות המשטרתי".

במשטרה ציינו כי "בנוסף התקיימו בשנת 2014 שני ימי עיון לסגל הפיקוד המורחב של המשטרה, 300 קצינים בכירים מדרגת נצ"מ ומעלה וכל מפקדי התחנות והפלוגות אשר הוקדשו לנושא. כן נערכו מפגשים עם מרצים ממרכז חושן בתחנת משטרה בגזרתה קיים ייצוג לקהילת הלהט"ב. גם בשנת 2015 הוחלט להמשיך בנושא הכשירות התרבותית לצד נושא חינוכי אחר ולשם כך נבחנים ונכתבים מערכי שיעור נוספים בנושא כולל העמקה נדרשת ביחס לאוכלוסיות בחברה ביניהן קהילת הלהט"ב".