ארכיון (צילום: דוברות ההסתדרות)
ארכיון | צילום: דוברות ההסתדרות

הדרום סוער בגלל משבר התעסוקה: מאות מפגינים הבוקר (ראשון) במחאה על הפיטורים וסגירת המפעלים באזור בחודשים האחרונים, והשירותים העירוניים בדימונה, בירוחם ובערד מושבתים. ראשי הערים זועקים לעזרה ממשלתית, והנתונים מגבים את דרישותיהם: מ-2006 ועד 2015 חלה התדרדרות חדה בשיעורי התעסוקה בדרום, ואיש לא הרים את הכפפה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עשרות מפעלים נקלעו לקשיים כלכליים בעשור האחרון, ולפי נתוני התאחדות התעשיינים נסגרו 25 מהם. אלפי משפחות בדרום איבדו את פרנסתם בשל המשבר הקשה והממושך, ולמרות הקמת המשרד לפיתוח הנגב והגליל כמעט ולא הוקמו אפשרויות תעסוקה חדשות לתושבים שפוטרו ולעובדים החדשים. נתוני האבטלה בדרום מוספים להיות גבוהים בהרבה מבשאר הארץ.

ביום חמישי האחרון הושבע שר חדש לפיתוח הנגב והגליל (אריה דרעי), ונתוני התעסוקה האחרונים חושפים את המשבר החמור שניצב בפניו: בדימונה בה נערכת ההפגנה הגדולה היום שיעור האבטלה מגיע ל-15%, בירוחם 13% ובאופקים 10.6%. בערד שיעור האבטלה הוא 7.1% - נמוך יחסית בהשוואה לשאר יישובי הדרום אך גבוה מהממוצע הארצי - 6.3%.

"האבטלה בנגב היא האיום האמיתי" (צילום: פלאש 90 אמיר לוי)
"האבטלה בנגב היא האיום האמיתי" | צילום: פלאש 90 אמיר לוי

האבטלה ביישובים הבדואים: למעלה מ-30%

ב-2006, לעומת זאת, התמונה הייתה שונה: שיעור האבטלה בדימונה ובירוחם עמד על 8% ובערד על 6.4% בלבד. מהנתונים עולה כי הדרום לא היה ערוך להעסקת הצעירים שנוספו לכוח העבודה בעשור האחרון, ולא הציע מקומות תעסוקה חדשים שיתאמו לגידול באוכלוסיה.

בנוסף, התלות של תושבים בדרום במעסיקים - כגון כימיקלים לישראל - מובילה לסיכון משמעותי בפיטורים של העובדים הקיימים. עוד עולה מנתוני שירות התעסוקה כי היישובים הערביים בדרום, ובראשם יישובי המגזר הבדואי, סובלים מאבטלה גבוהה בהרבה: בלקיה 39.3%, בערערה שבנגב 38.2% וברהט 31.4%.

חברת הכנסת טלי פלוסקוב מכולנו, שהייתה ראש עיריית ערד עד לפני כחודש והובילה את המאבק נגד הפיטורים במפעל מגבות ערד, הגיעה להפגנה בדימונה והצהירה: "תפקידנו הוא לדאוג לכך שהתעסוקה בדרום תפרח ותגדל ולא תצטמצם. כאן זה לא גוש דן. עבור האנשים האלו, שחרב הפיטורים מונפת מעל ראשם, לא תהיה אלטרנטיבה תעסוקתית".

מפעל מטאור בדימונה (צילום: חדשות 2)
מפעל מטאור בדימונה | צילום: חדשות 2

פיטורי העובדים במפעל "מטאור" נדחו

מפעל "מטאור", שמייצר רשתות לחקלאות, הוא האחרון בשרשרת המפעלים שנקלעו לחובות כבדים - במקרה שלו 30 מיליון שקלים. ביום רביעי האחרון אישר בית המשפט המחוזי בבאר שבע את הבקשה להקפאת הליכים ב"מטאור", ש-70 מעובדיו היו בסכנת פיטורים מיידית. משמעות המהלך: החברה תינצל לשלושת החודשים הקרובים ובזמן הקרוב יופנו המאמצים למציאת משקיע. פיטורי העובדים נדחו והם צפויים לקבל את משכורתם.

הבקשה להקפאת ההליכים הוגשה על ידי אחד מבעלי המניות בחברה, וזאת על מנת לגבש תכנית הבראה, כאשר אחת האפשרויות שעלו היא שעסקיה של החברה יימכרו למשקיע חיצוני. השופט יעקב פרסקי קיבל את הבקשה להקפאה שתימשך 90 יום. במקביל, לחדשות 2 Online נודע כי כבר קיים משקיע פוטנציאלי לחברה, שבודק אפשרות להיכנס כשותף.

במסגרת הדיון הוסכם כי העובדים יקבלו את משכורתם מתוך מימון בסך 1.6 מיליון שקלים שיושג. חלק מהסכום יגיע מאיש העסקים אבי קליינמן, המחזיק ב-14% מהמניות בחברה. "למעשה שדדו את החברה", טען קליינמן. "עשיתי זאת למען העובדים. העסקתי עובדים רבים בעבר והייתי רוצה שגם עובדים אלה יקבלו את שכרם.