זירת התאונה בכביש 40 (צילום: דוברות מדא)
התאונה אמש בכביש 40 | צילום: דוברות מדא

מותו הטראגי של ליאל אלמקייס, בן ה-13 שהרכב שבו נסע עם משפחתו אמש (שלישי) לאירוע משפחתי התנגש בגמל בכביש 40, ממשיך לעורר זעם על רשויות האכיפה, שלטענת רבים לא עושות מספיק כדי להתמודד עם התופעה במטרה למנוע אירועים כאלה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מנתונים שהגיעו לידי חדשות 2 עולה כי מאז 2008 ועד 2015 הוגשו לא פחות מ-7,151 תלונות על אירועים שבהם נראו גמלים משוטטים בכבישים. מאז נרשמו גם יותר מ-70 תאונות דרכים בהן היו מעורבים בעלי חיים בכבישים ו-4 בני אדם נהרגו בגלל סיבה זו. בכל הפעמים הללו סגרה הפרקליטות את התיק מחוסר ראיות והחליטה שלא להעמיד לדין את בעלי הגמל שגבה את חיי הנוסעים.

במרס 2014 נהרג דוד כהן, אב לשלושה ילדים מכפר רתמים, כתוצאה מהתנגשות רכבו בגמל משוטט. שנתיים לאחר מכן הודיעה הפרקליטות שבעל הגמל, המחזיק בעדר שלם סמוך לכפר ביר אדאג' בסמוך לזירת התאונה ואף נחקר במסגרת הפרשה, לא יועמד לדין.

כשנה לאחר מכן נהרג קובי בוזגלו, אב לשניים, בגין אותה סיבה וביוני 2016 נהרגה גם מיכל ונטורה בת ה-60. אלמקייס הצעיר הוא ההרוג הרביעי בשנים האחרונות כתוצאה מהתנגשות של רכב בגמלים משוטטים.

"כרוניקה ידועה מראש"

כדי להתמודד עם התופעה המסוכנת הוגשה בתחילת 2016 הצעת חוק של חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ', שמטרתה הייתה להשית אחריות פלילית על בעלי הגמלים, ולחייב את סימונם של בעלי החיים בשבב תת-עורי שימנע התחמקות מעונש. עם זאת החוק טרם עבר בכנסת.

דוד כהן ז"ל ומשפחתו (צילום: באדיבות המשפחה)
דוד כהן ז"ל ומשפחתו | צילום: באדיבות המשפחה

"זוהי טרגדיה מחרידה וכואבת, אך לצערנו זוהי כרוניקה ידועה מראש", התריע מנהל הפעילות של תנועת רגבים באזור הדרום עמיחי יוגב. "בעבר חשפנו כי מדי שנה מקבלת המשטרה כ-1,000 תלונות מדי שנה, אך לצערנו גלגלי החקיקה לא מתקדמים בקצב המתבקש נוכח הסכנה היומיומית".

"מה קרה למדינה יהודית ודמוקרטית?!" (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות)
ח"כ סמוטריץ'. יזם את הצעת החוק נגד בעלי | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות

בתנועת רגבים הוסיפו כי הם קוראים לוועדת הכלכלה, המטפלת בחוק, לקדם אותו בדחיפות "כדי שמדינת ישראל תוכל סוף סוף לשים קץ למוות המיותר, ולגבות מחיר יקר מהעבריינים".

ראש מועצת רמת הנגב מתח גם הוא ביקורת על אזלת היד של הרשויות: "מתריעים על בעיית חיות המשק המשוטטות, ועל סכנת התאונות הנשקפת ממנה לכל מי שגר או עובר בכבישי האזור. לצערנו, החקיקה החשובה לא מתקדמת בגלל מחלוקת בין הרשויות השונות, ובינתיים אזלת היד גובה הרוג נוסף ומשפחה נוספת שעולמה נחרב".

ארז קיטה מנכ"ל עמותת אור ירוק: "כבישי הנגב מופקרים כבר שנים כאשר האכיפה שם כמעט ולא קיימת. כבר שנים שאנחנו חוזרים ומתריעים על כך שהגמלים המשוטטים מסכנים את חייהם של משתמשי הדרך אך כמעט ולא נעשה דבר. הגיע הזמן שהרשויות ייקחו אחריות ויסדירו את הנושא. חייבים להעמיד לדין את בעלי הגמלים המשוטטים ולבצע פעולות תשתיות שימנעו מהגמלים להימצא בכבישים. תאונות דרכים הם לא גורל משמים אלא מחדל מתמשך".