קריסת מנוף קטלנית בכפר סבא: במוקד 101 של מד"א התקבל היום (ראשון) דיווח על חלק ממנוף שנפל ופגע ברכב בכפר סבא. חובשים ופראמדיקים של מד"א שהגיעו למקום נאלצו לקבוע את מותה של נהגת הרכב, אישה כבת 52, לאחר שנמצאה במקום ללא רוח חיים. מפעיל המנוף, תושב בנימינה בן 60 עוכב לחקירה במשטרה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

חלק מהמנוף נפל סמוך לאתר בניה במתחם מסחרי, ברחוב הצומת פינת דרך השרון בכפר סבא, ומחץ את כלי הרכב. פציעותיה של האישה היו קשות ולכן נאלצו הצוותים לקבוע את מותה. כוחות משטרה הוזעקו למקום ונסיבות האירוע נבדקות. שלושה מעובדי המקום, בהם מפעיל המנוף ומנהל הבטיחות של האתר, מוסרים בשעה זו עדות בסיומה יחליטו במשטרה אם יש יסוד לבסס חשד לרשלנות. כמו כן נבדק האם היו למנהל האתר ולמנוף את האישורים המתאימים.

"כשהגענו למקום ראינו את הרכב מעוך ועל הכביש את חלקי המנוף שפגעו ברכב", סיפר סגן מנהל מרחב ירקון במד"א אסי דבילנסקי שהיה בין הראשונים שהגיעו למקום. "מחוץ לרכב שכבה אישה כבת 52 מחוסרת הכרה, ללא דופק וללא נשימה עם פגיעה רב מערכתית קשה. היא הייתה ללא סימני חיים ובתוך זמן קצר נקבע מותה בשטח".

זירת האירוע, היום
זירת האירוע, היום | צילום:

ראובן בן שמעון, מייסד הפורום למניעת תאונות עבודה, אמר בתגובה לאירוע כי גם הפעם הכתובת הייתה על הקיר. "מדינת ישראל מובילה בכמות תאונות העבודה והמקרים המסוכנים בכמות תאונות העבודה, פי 7 יותר מבריטניה ופי 2.5 יותר מהממוצע במדינות ה-OECD. רק מתחילת שנת 2018 מצאו את מותם 7 פועלי בניין והנה הפעם מצאה את מותה עוברת אורח תמימה".

"תחום אחזקת המנופים ועגורני הצריח בישראל פרוץ, רוב המנופים ישנים והקבלנים חוסכים במקום לרכוש ציוד חדש ומודרני", הוסיף בן שמעון. "יש מעט מאוד בודקים מוסמכים שאחראים על עשרות אלפי מנופים ועגרוני צריח. תחום רישיונות המנופאים פרוץ ויש מאות מנופאים שעובדים עם רישיונות מזוייפים. מדינת ישראל ומשרד העבודה נוקטים במדיניות מכוונת של תת אכיפה שגובה מחיר דמים כבד בענף הבנייה. היום היו רוחות עזות בכל רחבי הארץ כך שלא ברור כיצד בוצעו עבודות במנופים ברוחות העזות, כולל באתר הספציפי".

 

רועי ויינשטיין, נציג חברת "ספקטרואור" לתיעוד ופיקוח, הוסיף כי "אנו חוזרים ומתריעים מדי שנה על מצב המנופים ההולך ומדרדר לאור חוסר הפיקוח האפקטיבי של משרד העבודה והרווחה. יש פתרונות פשוטים קלים וישימים שאפילו אינם דורשים תקציב, זה הכול רק עניין של נכונות כל הרשויות לפעול בנושא".

"ההפקרות באתרי הבנייה, שאנו חוזרים ומתריעים עליה, שהרגה 35 עובדים באתרי הבנייה בשנה שעברה ו-6 בשנה זו, גבתה הפעם למרבה הצער את חייה של עוברת אורח שנקלעה בדרך מקרה תחת עגורן צריח שקרס באתר בנייה", אמרה הדס תגרי, מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין. "ממשלת ישראל בהובלת שר האוצר משה כחלון ובסיוע שר השיכון יואב גלנט מובילים תנופת בנייה חסרת מעצורים ונטולת הגנות".

"שבוע אחר שבוע אנו עדים לטרגדיות באתרי הבנייה שתהודתן מוגבלת שכן נפגעיהן רחוקים לרוב מהעין והלב", הוסיפה. "רק לפני שבועיים החליטה ממשלת ישראל להתיר הבאתם של 6,000 עובדים זרים נוספים לאתרי הבנייה למרות שגם לביטחונם של העובדים הקיימים אין היא מצליחה לערוב. בעקבות זאת פנתה הקבוצה למאבק בתאונות בניין ליועמ"ש בדרישה להורות לממשלה להמנע מיישום ההחלטה, עד שתנקוט בצעדים שנדרשה על ידו להבטחת בטיחות העובדים ועד ששיעור הנפגעים העומד על פי כמה מזה שבמדינות מערביות ירד באופן דרסטי".