"מפיצים מחלות", "אין בהם שום תועלת", "גנבים ורוצחים", "אונסים זקנות", "לכו לעזאזל": אלה רק כמה מהביטויים הקשים שנכתבים ברשתות החברתיות נגד מבקשי המקלט שעשויים למצוא עצמם מגורשים בקרוב. כמה מהם התייצבו מול המצלמה של חדשות 2 Online וחזרו בקולם על העלבונות הקשים שהם סופגים ברשת וברחוב.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

גירוש מבקשי המקלט מישראל מעורר סערה גדולה. טייסים מסרבים להטיס אותם למדינה שלישית ואנשי חינוך וניצולי שואה כבר חתמו על עצומה נגד המהלך. הנושא מעורר מחלוקת ציבורית עמוקה שגוררת אחריה דיון חברתי סוער ברשתות החברתיות, שם כל אחד יכול לכתוב מה שהוא רוצה ולתקוף בצורה אישית ופוגענית.

סנאיטה, כבת 30, חיה בישראל כבר שמונה שנים ועובדת בבית מלון בתל אביב כבר שלוש שנים. על אף המחלוקת שקיימת בישראל כלפי שהותם שלה ושל חבריה במדינה, היא מבקשת שיתייחסו אליהם בכבוד. "המילים האלו פוגעות", היא אומרת. "לא עשיתי רע לאף אחד". לסנאיטה יש אומנם אישור שהייה בישראל, אך היא מספרת שהשנאה כלפיה וכלפי חבריה מדיר שינה מעיניה והיא מפחדת ממה שעתיד לבוא.

חושש לגורלו באריתריאה. אפוורקי
חושש לגורלו באריתריאה. אפוורקי | צילום:

אפוורקי, גם הוא בשנות ה-30 לחייו, מבקש לא להכליל את כלל הציבור הישראלי בגישתו כלפי מבקשי המקלט. "יש כמה ישראלים שלא חושבים ככה", הוא אומר, אך טוען שגם את מבקשי המקלט לא צריך להכליל בצורה כזאת פוגענית. הוא מספר עוד שהוא לא חוזר לאריתראה כי גם שם מסוכן והוא בטוח שגורלו לא יהיה טוב אם הוא יאלץ לחזור לשם.

האלופום, שהגיע מאריתראה, עתיד לעזוב את ישראל באפריל הקרוב לאחר שבקשתו להישאר נדחתה. הוא מספר על הפחד שלו לחזור למדינה, שגם בה מסוכן עבורו. "לא טוב שם", הוא אומר. "בישראל אני מרגיש ביטחון".

"המילים פוגעות". סנאיטה
"המילים פוגעות". סנאיטה | צילום:

מבקשי המקלט צריכים להחליט עד חודש אפריל האם הם עוזבים מרצון או האם הם הולכים לכלא. בימים האחרונים הביקורת על גירוש מבקשי המקלט מישראל גברה, כשאנשי רוח וטייסים הביעו התנגדות עזה לתכנית וקראו לממשלה לעצור אותה. שלושה טייסים של חברת התעופה הלאומית אל על הודיעו שהם לא יהיו מוכנים להטיס מבקשי מקלט מגורשים לאפריקה. במקביל, 51 מנהלים ומנהלות של בתי ספר ברחבי הארץ שיגרו מכתב חריף לראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החינוך נפתלי בנט בו כתבו כי יש לעצור את הגירוש למדינות "בהן צפויים למבקשי המקלט עינויים, סבל ומוות", וקראו למצוא "פתרון אנושי והומני בתוך מדינת ישראל".

הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית, אמר כי "אחד האיסורים החמורים במסורת היהודית הוא הפגיעה המילולית בגר ובפליט וההוקעה שלו כגורם זר ומאיים. ההתבטאויות האלה הן עוד הוכחה לכך שבמיוחד במדינת העם היהודי, תפקידה של הממשלה הוא להוביל מדיניות מכילה ומכבדת כלפי מבקשי מקלט ופליטים".

מרגיש ביטחון בישראל. האלופום
מרגיש ביטחון בישראל. האלופום | צילום:

קריב הוסיף כי לדרג הפוליטי יש אחריות באווירה המתלהמת בציבור נגד מבקשי המקלט. "לצערנו הרב החלטת הממשלה לגרש מבקשי מקלט וההתבטאויות של שרים בכירים בעניין מעניקות רוח גבית לביטויים של שנאה ואיבה", אמרה. "יחד עם חלקים גדולים בציבור הישראלי אנו קוראים לממשלה לפעול ברוח המסורת היהודית ולהימנע מן המחזה המביש בו ישראלים מגרשים מבקשי מקלט לארצות  שאינן מכבדות את כבודם וזכויותיהם".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il