פקוק בדרך להקפות. ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
עומסים כבדים צפויים בדרך לשולחן החג | צילום: פלאש 90, חדשות

פסח בא, וזה כל מה שצריך לדעת: ברחבי ישראל יחגגו הערב (שישי) את ליל הסדר בארוחות משפחתיות ובקריאת ההגדה. אלא שלצד החגיגות, ישנן גם כמה צרות בדמות עומסים כבדים בדרך לשולחן החג והקלוריות הרבות שבמצות. ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת לקראת החג - כל הפרטים על העומסים, זמני כניסת ויציאת החג הראשון והשני, ממתי אסור לאכול חמץ ומתי הוא יחזור לחיינו - ואפילו איך לאכול מצה ולצאת מזה בשלום.

אסור לאכול חמץ כבר משעות הבוקר

כבר הבוקר שומרי המסורת יאלצו לוותר על הלחמים, המאפים וכל שאר מאכלי החמץ. להלן זמני סוף אכילת החמץ: ירושלים 10:08, סוף זמן ביעור חמץ 11:26. תל אביב 10:10, סוף זמן ביעור חמץ 11:28. חיפה 10:09, סוף זמן ביעור חמץ 11:26. באר שבע 10:10, סוף זמן ביעור חמץ 11:28. החג עצמו ייכנס בירושלים ב-18:21, בתל אביב ב-18:38, בחיפה ב-18:31 ובבאר שבע ב-18:39.

ביעור חמץ. ארכיון (צילום: מייל אדום, איתן בן דב, חדשות)
ביעור חמץ. ארכיון | צילום: מייל אדום, איתן בן דב, חדשות

החג השני ייכנס ביום חמישי ה-5 באפריל בירושלים ב-18:25, בתל אביב ב-18:42, בחיפה ב-18:35 ובבאר שבע ב-18:43. החג אמור להסתיים יממה לאחר מכן, ב-6 באפריל, אך עקב השבת תוכלו לחזור לאכול חמץ רק יממה לאחר מכן. זמני יציאת החג בשבת, 7.4: בירושלים החג ייצא בשעה 19:38, בתל אביב 19:40, בחיפה 19:40 ובבאר שבע ב-19:39.

מפת העומסים

אגף התנועה של המשטרה מפרסם כמדי שנה את כבישי התנועה שבהם צפויים עומסים:

בצפון:

כבישים 70, 77 ו-722 (תשבי, שומרים, ישי, גולני)

כביש 6 מעירון עד עין תות

כביש 65 מעירון עד אום אל פאחם

במרכז:

כביש החוף מנתניה עד בית ינאי

כביש 4 מפרדסיה עד העוגן

צומת שילת בכביש 443

מפת העומסים: צפון+מרכז (צילום: משטרת ישראל)
מפת העומסים: צפון+מרכז | צילום: משטרת ישראל

בדרום:

צומת להבים בכביש 40

צומת שוקת בכביש 31 

מפת העומסים: דרום (צילום: משטרת ישראל)
מפת העומסים: דרום | צילום: משטרת ישראל

התחזית לחג

ערב החג הקרוב צפוי להיות קריר. צפויים גשמים מקומיים בצפון ובמרכז עד שעות אחר הצהריים ולאחר מכן היחלשות. במהלך הפקקים בדרך לארוחת החג ייתכנו טפטופים והטמפרטורות צפויות להיות נמוכות יחסית. בשבת צפוייה התחממות קלה אז מזג האוויר יהיה נוח, בראשון עוד התחממות.

הערב: חג שני של פסח (צילום: פלאש 90 / נתי שוחט, חדשות)
מזג אוויר קריר בערב החג | צילום: פלאש 90 / נתי שוחט, חדשות

איך לאכול מצות ולהישאר בחיים

אחד המיתוסים הגדולים של חג הפסח הוא שמצות משמינות בהרבה יותר מלחם, אך בניגוד למה שחושבים מצה לא פחות בריאה ואולי אף עדיפה על פרוסת לחם.

ד"ר מאיה רוזמן, מומחית לתזונה ודיאטה מספרת שבמצה אחת רגילה יש 130 קלוריות, שזה כמעט כמו שתי פרוסות לחם אחיד (70 קלוריות כל אחת). בפרוסת לחם אחיד לבן יש מספר לא מבוטל של מרכיבים: קמח, מים, שמרים, מלח, סוכר וגם חומרים משמרים וחומרי התפחה. מצה, לעומת זאת, עשויה רק מקמח ומים.

אין הבדל משמעותי בכמות הסיבים התזונתיים. החיסרון העיקרי במצה הוא שיש אנשים שקשה להם לעכל אותה - זה קורה בגלל תהליך ההתפחה הקצר ואחוז הנוזלים הנמוך. הפתרון: לשתות הרבה מים. מצה מקמח מלא מכילה 120 קלוריות.

מה שכן יגרום לכם להשמין הם הממרחים השונים והמאכלים העשויים ממצות. אם תאכלו למשל פרוסה מעוגת שכבות ממצות ושוקולד, תשלמו ב-300 קלוריות, שהם שווי ערך ל-3 חטיפי אנרגיה. מנה ממוצעת של מצה מטוגנת, שמכילה ביצה, שתי מצות, שמן וחלב שווה ל-480 קלוריות, שזה יותר מארוחה מלאה של חזה עוף, תפוח אדמה, ירקות בתנור ומרק.

אלו שמחליפים את המצות בלחמניות כשרות לפסח שעשויות מקמח מצה נדרשים לשים לב: בכל לחמניה יש 200 קלוריות שזה כמו 3 פרוסות לחם. ומה עם המנה הפופולרית ביותר בפסח והאהובה ביותר על הילדים - מצה עם ממרח שוקולד? בגלל שטח הפנים הגדול של המצה, נכנס הרבה ממרח - ולכן יש במצה עם שוקולד לפחות 400 קלוריות, מה ששווה ערך לפיתה, חביתה, גבינה צהובה וסלט.