החקלאים, אלו שהקימו את המדינה, מתמודדים היום עם מחסור בעובדים, עם מחירים זולים לתוצרת שלהם, ובעיקר נאנקים תחת מכת גניבות בלתי פוסקת. על פי הנתונים, בין השנים 2011-2015 נפתחו 5,239 תיקים של פשיעה חקלאית, ממוצע של כ-3 מקרים ביום, יותר מ-1,000 בשנה, אבל כמעט 90% מהם נגנזו ורק 95 מהם הגיעו לבית המשפט. "בכל העמק יש כל הזמן פרסומים על גניבות של טרקטורים, ציוד חקלאי, קווי מים, פילטרים, ברזים, כל מה שאפשר, כל מה שיקר הם לוקחים", מספר מתנדב במג"ב.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

צפריר מייזל הוא כבר דור שלישי לחקלאות בתל עדשים, אבל כשהשמש שוקעת, הפסטורליה הכפרית של המושב נראית קצת אחרת. "זו הייתה כנופיה ממזרח ירושלים שמעבירה את הדברים לדרום הר חברון", הוא מספר. "יש להם אישור מהשיח שלהם שמיהודים מותר לגנוב. זו מכה איומה, זו מכה של חוסר אונים, זה מוציא את החשק בכלל להיות חקלאי. אני חושש, אבל אני מנסה להתגבר על החשש הזה, אין לי ברירה, אחרת אין לי מה לעשות. מנתח מוח כבר לא אהיה".

"מכה של חוסר אונים" (צילום: חדשות 2)
"מכה של חוסר אונים" | צילום: חדשות 2

"קמתי בבוקר ,באתי להשקות את השדה היפה הזה, גיליתי שאין מיכל דלק, אין מצבר", מספר יוסי אבשלום, חקלאי מתל עדשים. "זה לא מסובך לגנוב. הם באים בחשיכה, אף אחד לא מפריע להם, הם באים עם טרקטורונים, מעמיסים, לוקחים וטסים מפה. ולא מפחדים שיתפסו אותם. אני מרגיש פראייר. אני מרגיש שאני קם בבוקר, וכואב".

לחקלאים יש טענות קשים כלפי מי שאחראי עליהם - השר אורי אריאל. "אני מכיר את שר המאחזים ואת שר ההתנחלויות, את שר החקלאות אני לא מכיר", אומר זאבי רחמן, חקלאי ממשמר הנגב. "התחלנו להקים גדר כדי שלא יגנבו לנו את השתילים. תוך 3-4 שעות היה פה כבר איש הסיירת הירוקה, שלא בא לבדוק אם גונבים לי אלא אם יש לי אישור להקים את הגדר. יש לנו פה שומר 24  שעות ביממה שמפטרל, ועדיין גונבים לנו. יצא לי לתפוס גנבים, לקחתי אותם לתחנת המשטרה ברהט. אחרי חצי שעה יצאו החוצה".

"זה מה שנשאר", אמרו החקלאים. "מה אתה רוצה, שנבכה?". היה כיף להסתובב במחוזות ארצנו, ארץ יפה, אנשים טובים, אבל השטח בוער, משהו בדרך השתבש.

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "לצערנו הטיפול באיומים הביטחוניים על החקלאות והחקלאים לא מצוי בידי משרד החקלאות, אלא בידי גורמי אכיפת החוק".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משנת 2010 ועד היום נרשמה ירידה של כ-40% בתיקי פשיעה חקלאית. שנת 2017 נפתחה בירידה דרמטית נוספת של עשרות אחוזים ובהצלחות מבצעיות של לכידת חוליות, זאת למרות שרוב העבריינים מגיעים משטחי הרשות הפלסטינית, אזור הנתון לאחריות פלילית של הרשות. בנוגע למר זליגר: תיק החקירה נבחן ומניתוח האירוע עולה כי מר זלינגר פעל באופן סביר ועל כן הוחלט לסגור את התיק. פנינו למשרד לביטחון פנים בהמלצה להשיב למר זלינגר את נשקו".