ללא אוויר ובדוחק - משפחות בירושלים מתגוררות בדירות שנבנו בחניון: זה אחד הפרויקטים הגדולים ביותר בתחום הדיור שנבנו עבור הציבור החרדי בירושלים, אלא שעד עתה, הפרויקט הזה עורר תשומת לב לא בגלל הדירות היקרות שמעל פני הקרקע, אלא דווקא בגלל אלה שמצויות בקומות התחתונות - דירות שמצויות כולן בחניון התת-קרקעי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בתיעוד מיוחד של חדשות 2 Online נראות עשרות דירות ממוקמות מתחת לאדמה, ללא אוויר ומבלי שאור יום חודר אליהן. בדירות הללו גרות משפחות שלמות, לעיתים אף מרובות ילדים, כפי שמוכיחים הצילומים, בהם נראים גם זוגות אופניים בכניסה לדירות, מכשירי חשמל זרוקים ליד הדלתות, קופסאות, אריזות וזוגות אופניים.

כבר לפני 5 שנים, בכתבה שנעשתה ב"תכנית חיסכון", נחשפה "העיר התחתית", הממוקמת ברחוב ירמיהו 46 בירושלים, בפרויקט "גני גאולה". הסיבה להימצאות הדירות הללו במקום היא כספית: מדובר בקהילה חרדית המעוניינת לשמור על מרקם חיים סגור וצפוף, והעובדה שמספר הדירות המוצעות לקנייה או לשכירות נמוך - גורמת לאנשיה להידחק אל החניונים.

בעקבות הכתבה, כבר אז הודיעה עיריית ירושלים כי מדובר בבנייה לא חוקית וכי היא "פועלת כנגד מקרים כאלה באמצעות כתבי אישום וצוו הריסה", אלא שהתיעוד כאן חושף: לא הרבה השתנה מאז. יתרה מכך, ישנן דירות נוספות שנבנות ממש בימים אלה בחניון המדובר. "אנשים משכירים פה את הדירות, אני עובד עכשיו על דירה כאן", אמר אחד הפועלים המשפצים בחניון. דירות אחרות מוצעות להשכרה, ויש אפילו "בית בובות" שבו שוהים ילדים לאורך היום, כמו גם גמ"חים ומשרדים רבים.

כך נראה החניון בו מתגוררות המשפחות (צילום: חדשות 2)
כך נראה החניון בו מתגוררות המשפחות | צילום: חדשות 2

גורם בעיריית ירושלים מסביר כי הסיבה לכך שהדירות הללו לא פונו עד כה נעוצה בבתי המשפט. "כבר באוגוסט 2011 הוגש לבית המשפט צו ההריסה והתיק נוהל בשנים ובמשך כל השנים שעברו מאז השופטת נמרודי לא קיבלה בו החלטה". בדיקת חדשות 2 Online מעלה כי התיק עבר לפני מספר חודשים לשופט אמיר דהאן לאור פרישתה של השופטת נמרודי, אך גם זה לא קיבל החלטה בסוגייה.

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "העירייה רואה בחומרה את התופעה ונוקטת יד קשה באכיפתה. כבר בשנת 2011 הגישה העירייה לבית המשפט כתבי אישום ובקשות לצוי הריסה נגד 58 הדירות בחנייה, בצירוף חוות דעת של כיבוי אש והגנת הסביבה על הסיכון הרב בקיומן. התיקים תלויים ועומדים בבית המשפט. לאחרונה מונה שופט חדש לטפל בתיקים הללו והעירייה מקווה שהם יכנסו למסלול דיונים מואץ ויגיעו להכרעה שיפוטית שתשים קץ לעבריינות הבוטה".