תחקיר "אולפן שישי" על סערת הפסיכיאטר החשוד בניצול מטופלת זיעזע רבים, אך זהו רק מקרה אחד מיני רבים. מנתוני איגוד מרכזי הסיוע עולה כי בשנת 2014 נרשמו כ-270 פניות על פגיעה מינית (הטרדה, תקיפה או אונס) במערכת הבריאות - מצד אנשים מצוות רפואי, מטפלים נפשיים או מטפלים אלטרנטיביים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"זה כמובן לא מפתיע", הבהירה אורית סוליציאנו, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. "זה קורה בעיקר בתחום הפסיכיאטרי משום שמראש היכולת לערער על האמון של המתלוננת היא גדולה הרבה יותר".

"אני זוכרת מישהי שנפגעה מינית בתוך אשפוז פסיכיאטרי על ידי נהג ההסעות, ובסוף המשפט הוא יצא זכאי, למה? 'כי אי אפשר להאמין לה'", הדגימה סוליציאנו. "המוחלשות בתחום בריאות הנפש היא כל כך גדולה ומביכה, כך שהיכולת של נשים להתלונן היא אפסית".

מאיה ברגר (צילום: חדשות 2)
התלוננה בפנים גלויות. מאיה ברגר | צילום: חדשות 2

"רק בשבוע שעבר היינו בדיון של הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, והנושא היה פגיעות מיניות במערכת הבריאות", היא הוסיפה. "הנתונים שהוצגו בדיון היו ממש עלובים: משנת 2000 עד היום הגיעו לנציב קבילות הציבור של משרד הבריאות רק 46 תלונות על מטפלים. זה לא הגיוני".

"דיברנו על הצורך שיהיו נהלים מאוד ברורים", הדגישה מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע. "חייבים לעשות איזושהי הסדרה במערכת הבריאות, ולהציף את הנושא של פגיעות מיניות בקרב מטופלות, כי הנושא הזה כיום לא נמצא בסדר היום".

"צריך לקחת לו את הרישיון". המטפל החשוד (צילום: חדשות 2)
"צריך לקחת לו את הרישיון". המטפל החשוד | צילום: חדשות 2

"צריך לקחת לפסיכיאטר את הרישיון באופן מידי"

גם יתר ארגוני הנשים סערו בעקבות החשיפה של חדשות 2. "מה שנעשה כאן זה הוספת חטא על פשע", אמרה לחדשות 2 Online יפה ויגודצקי, יו"ר שדולת הנשים בישראל. "מגיעה בחורה עם בעיות נפשיות קשות, עם רקע של ניסיונות התאבדות, ובמקום להעניק את הטיפול המקצועי הנכון, המטפל מנצל את הסיטואציה בצורה מכפירה".

"זה פסיכיאטר שצריך לקחת לו את הרישיון באופן מידי", היא הוסיפה. "מי יודע מה קרה עם חולות אחרות שאולי לא היה להן את האומץ להזדהות ולהביא את זה לידיעת הגופים האחראים ולידיעת הציבור".

"זה כמעט גובל בגילוי עריות", אמרה עו"ד גלי עציון, היועצת המשפטית של נעמת, לחדשות 2 Online. "יש פה הרבה תלות והסתמכות של המטופל במטפל, אז זה כמעט כמו שבן משפחה יעשה משהו לבן משפחה".

ארגון נעמת היה מעורב בתיקון החוק נגד הטרדה מינית בכנסת שעסק בתחום הניצול המיני ביחסי מטפל-מטופל. "צריך להקפיד פה ולהתייחס לזה במלוא חומרת הדין", הסבירה עציון. "בעיניי, ברמה מסוימת, זה יותר חמור מהטרדה מינית בעבודה".

עציון ציינה את הסכנה הטמונה במקרים מסוג כזה. "פה אנחנו מדברים על אישה שהיא בגירה, אבל זה עלול לקרות גם במקרים שהמטופלת היא קטינה, ואז זה עוד יותר חמור".

מאיה ברגר (צילום: חדשות)
"היה לה אומץ להתראיין בפני כל ישראל" | צילום: חדשות

"מעריצה את המתלוננת על האומץ להתראיין"

לצד המקרה הקשה לגופו, בארגוני הנשים הצביעו על מסקנה אחת חיובית מחשיפת חדשות 2. כל נשות הארגונים התרשמו מהעובדה שמאיה ברגר התראיינה בפנים גלויות. "אני מעריצה אותה שהיה לה את האומץ לעשות את זה בפני כל בית ישראל", אמרה יפה ויגודצקי, יו"ר שדולת הנשים. "אני בטוחה שזה יביא לנשים את הכוחות ואת היכולת להתלונן".

"זו מגמה חיובית בעיניי", אמרה עו"ד גלי עציון, היועצת המשפטית של נעמת. "דווקא האישה לא הסתירה את פניה, ופניו של המטפל היו אלו שהוסתרו. עד היום היינו רגילים למצב הפוך. יש פה חשיבה נכונה - מי צריך להתבייש בסיטואציה כזאת".

קווי הסיוע של מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית:
1202 קו סיוע לנשים
1203 קו סיוע לגברים