מנדלבליט. "מסוגל לקבל החלטה נקיה?" (צילום: מארק ישראל סאלם, FLASH 90, חדשות)
הנכנס - מנדלבליט | צילום: מארק ישראל סאלם, FLASH 90, חדשות

אם יש לכם רקע משפטי מפואר ואתם מחפשים משרה עם הרבה כאב ראש, תשקלו להציע את עצמכם בעתיד למשרת היועץ המשפטי לממשלה. היום ייכנס לתפקיד הזה אביחי מנדלבליט שיחליף בתפקידו את יהודה וינשטיין. אבל מה בעצם הוא עושה?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ממשרדו בירושלים חולש היועמ"ש על מערכת התביעה המסועפת (הפרקליטות) ועל מערכת הייעוץ המשפטי לכל משרדי הממשלה. בין לבין הוא נדרש להתערב אישית בתיקים חמורים ובהחלטות האם להעמיד לדין נבחרי ציבור - משימה שלאורך השנים מעסיקה אותו לא מעט. בעזרת ד"ר אדם שנער, מרצה וחוקר בבית ספר רדזינר למשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה, ניסינו להבין מה מייחד את המשרה הזו.

העמדה לדין של נבחרי ציבור - היועמ"ש עומד בראש התביעה הכללית - הפרקליטות, שמחליטה את מי להעמיד לדין ועל מה. בפועל עושים זאת אנשי הפרקליטות, אבל ברגע שזה מגיע לסוגיות רגישות במיוחד כמו הגשת כתבי אישום נגד חברי כנסת ושרים, שחיתות ציבורית חמורה וכדומה, היועץ אישית הוא זה שמקבל את ההחלטה.

ההסתה וההחלטה

העמדה לדין בעבירות חמורות - הגשת כתבי אישום נגד חשודים בטרור, באלימות ובהסתה לגזענות למשל מגיעים להכרעת היועץ המשפטי לממשלה. הוא זה שמחליט אם להעמיד לדין את החשוד או לעכב הליכי משפט בנושא.

העמדה לדין בעבירות הסתה מצריכות את הסכמת היועמ"ש - הגשת כתבי אישום בעבירות של הסתה לאלימות, הסתה לטרור והסתה לגזענות דורשת אישורו של היועץ המשפטי לממשלה.

הורה לחקור. יהודה וינשטיין (צילום: יונתן סינדל פלאש 90, חדשות)
היוצא - וינשטיין | צילום: יונתן סינדל פלאש 90, חדשות

אישור וניסוח הצעות חוק ממשלתיות - כשמו כן הוא: היועץ המשפטי לממשלה מספק ייעוץ משפטי למשרדי הממשלה. הוא הגורם המשפטי הבכיר ביותר ברשות המבצעת ועמדתו המשפטית מחייבת את משרדי הממשלה השונים ואת הממשלה. כך בטיפול בסוגיות משפטיות שונות וכך בניסוח הצעות חוק מטעם הממשלה.

התפקיד יפוצל?

מייצג את המדינה בבית המשפט - החוק מאפשר ליועץ המשפטי לממשלה להתייצב בדיונים בבתי משפט שבהם המדינה אינה צד. בכך הוא מייצג את עמדת המדינה בנושא שעליו דנים.

תפקידי היועץ המשפטי לממשלה בחלקם קבועים בחוק ובחלקם עולים מהמסורת שהתגבשה לאורך השנים בפסקי דין, בהחלטות של ועדות ממשלתיות ועוד. כמי שעומד בראש התביעה הכללית הוא מייצג את המדינה בכל ההתדיינויות שלה בנושאים פליליים, אזרחיים ומינהליים. את זאת הוא עשה באמצעות הפרקליטויות השונות והתביעה המשטרתית.

במקביל, היועמ"ש מייצג את המדינה, באמצעות הפרקליטות, בפני בג"ץ בעתירות נגד גופים שונים של המדינה. לאורך השנים הוצגו תכניות ורעיונות שונים לפצל את המשרה העמוסה לשני גורמים - התובע הכללי והיועץ המשפטי. בינתיים, ההצעות האלה נותרו על הנייר.