שמואל וילנברג הניצול האחרון מטרבלינקה (צילום: רויטרס)
שמואל וילנברג | צילום: רויטרס

שמואל וילנברג, תושב תל אביב והניצול האחרון ממחנה ההשמדה טרבלינקה, הלך אמש לעולמו בגיל 93. הוא הותיר אחריו אישה, בת ושלושה נכדים. בתו של וילנברג ספדה לו: "אבא שלי האהוב, גדול מהחיים, הלוחם והחולם, נפרד מאיתנו".

לעדכונים נוספים והעברת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

וילנברג היה צייר, פסל וסופר ואמנותו הוקדשה ברובה לשימור זיכרון השואה. הוא נולד בפולין ועם פרוץ מלחמת העולם השנייה התנדב לצבא הפולני. באוקטובר 1942 הגיע לגטו אפטא ומשם נשלח לטרבלינקה. במהלך המרד במחנה הצליח להימלט והגיע לוורשה, שם הצטרף לתנועת ההתנגדות הפולנית. לישראל עלה וילנברג ב-1950.

מחנה ההשמדה טרבלינקה פולין שואה (צילום: רויטרס, חדשות)
טרבלינקה | צילום: רויטרס, חדשות

לפני כשנתיים הקדיש וילנברג ריאיון לחדשות 2 Online בעקבות חשיפת שרידי תאי הגזים בטרבלינקה. את הבשורה על מציאת הראיות הוא קיבל ביחד עם רעייתו עדה, גם היא ניצולת שואה, בזמן טיול בצפון.

ביקר בטרבלינקה יותר מ-30 פעמים

"סוף כל סוף האמת יוצאת לאור", אמר אז וילנברג. "כמובן ידענו שהיו שם תאי גזים, הושמדו שם מאות אלפי יהודים, אבל הם השמידו את הראיות והרסו את המחנה אחרי המרד ואני שמח שסוף כל סוף מצאו זכר למה שהיה שם".

שריד של תא גזים שנחשף בטרבלינקה (צילום: יוטיוב)
שריד של תא גזים שנחשף בטרבלינקה | צילום: יוטיוב

וילנברג, ששרד את המחנה, שהה אומנם בחלק אחר שלו - אך ידע מה התחולל בעבר השני. "היו עשרה תאי גזים בהתחלה, ואחר כך נוספו עוד שלושה - בסך הכל היו 13 תאים. הם לא עשו חשבון עם אף אחד", הוא משחזר. "טוב שמצאו את זה. כי עכשיו כשבאים לשם אין שם כלום חוץ מאנדרטה".

וילנברג ורעייתו ביקרו במחנה יותר מ-30 פעם, יחד עם קבוצות נוער, בטקסים ובעוד אירועים, אליהם הוזמנו. ב-2013 פגשו את החוקרת קרוליין סטורדי-קולס שחשפה את הממצאים, והתרשמו מאוד מהמוטיבציה הרבה שלה, למרות שהיא כלל אינה יהודייה. היא שאלה את שמואל שאלות רבות על המחנה, במטרה לגלות עוד פרטים, ולבסוף כאמור - היא הגיעה למה שהיא רצתה: הוכחה לתאי הגזים הרצחניים של המשטר הנאצי.