אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

דווקא בשבוע שבו הכנסת ציינה את יום הגאווה, המדינה מנסה להתחמק מדיון בעתירה שדורשת לאפשר פונדקאות לזוגות חד-מיניים. בלב הדיון עומדת עתירתם של בני הזוג יואב ואיתי ארד-פנקס, עמותת אבות גאים וסוכנות תמוז - לאפשר פונדקאות לנשים רווקות ולזוגות חד מיניים בישראל.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק

העתירה הראשונה לבג"ץ הוגשה כבר ב-2010 בטענה כי החוק המאפשר פונדקאות בישראל מייצר אפליה כנגד זוג חד-מיניים. בעבר קבעו שופטי בג"ץ שלשון החוק אכן מפלה נשים רווקות ובני זוג מאותו המין, אך לא הורו על שינוי החוק.

לאור העתירה, הודיע משרד הבריאות על הקמת וועדה ממשלתית בראשות הפרופסור שלמה מור יוסף שתבחן את הנושא. בשנת 2013 קבעה הוועדה כי יש לתקן את לשון החוק כך שתאפשר הליכי פונדקאות גם לנשים רווקות וזוגות חד מיניים, אולם הממשלה לא הגישה את החוק לכנסת. לפני שנה פנו בני הזוג ארד-פנקס והעותרים הנוספים לבג״ץ במטרה שיתערב ויעצור את מה שהם כינו ״אפליה בוטה כנגד חברי הקהילה הגאה בישראל״.

משהתקרב מועד הדיון בבג״ץ פנתה פרקליטות המדינה לבית המשפט ולעותרים בבקשה שלא לקיים את הדיון בשבוע הבא. הנימוק: ״רצונו של היועץ המשפטי החדש לממשלה לבחון שינויי חקיקה״. העותרים סירבו לבקשה בטענה שמדובר ב״ניסיון התחמקות״ , שכן הסיבה לעתירה מלכתחילה הייתה סירובה של המדינה לשנות את החוק והתמהמהותה בנושא.

"על המדינה להסביר מדוע היא מפלה"

בשל נפיצות הנושא, נשיאת בית המשפט העליון נדרשה לסוגיה ודחתה את בקשת המדינה: "הצדדים יתייצבו למועד שנקבע. במסגרת זאת, במידת הצורך, ישמע בית המשפט את טענותיהם גם בסוגית דחיית מועד הדיון".

נושא הפונדקאות עלה לכותרות בשנים האחרונות בעקבות שורה של אירועים בהם אזרחים ישראלים, בעיקר מאוכלוסיית הלהט״ב, נתקלו בקשיים רבים להעלות לישראל את ילדיהם שנולדו בפונדקאות במדינות שונות בעולם. לפני שנה חולצו זוגות ישראלים ותינוקות בני יומם אחרי רעידת אדמה קשה שפקדה את נפאל .

במקרה אחר זוג הורים לתינוק פונדקאות גילו לאחר שיבתם ארצה שחלה טעות והתינוק שבידיהם אינו התינוק שלהם. חברי כנסת רבים דרשו לשנות את החוק ולאפשר את הליך הפונדקאות בישראל, אולם להצעות אלו קמו גם מתנגדים.

מגישי העתירה, יואב ואיתי ארד פנקס, אודי לדרגור, יו״ר עמותת אבות גאים ודורון ממט, מנכ״ל סוכנות תמוז, מסרו לאור החלטת נשיאת העליון כי ״מדינת ישראל לא יכולה לדבר על שוויון זכויות ובמקביל לשלוח את טובי בניה ובנותיה לקצה השני של העולם כדי להיות הורים".

"האפליה, שאליה התייחס בג״ץ בעבר, חייבת להיפסק, וניסיונותיה של המדינה לברוח מאחריות ולהתחמק מהדיון מבישים. טוב הייתה עושה המדינה אם הייתה עומדת במילתה ומחוקקת את החוק מחדש, ואם לא עשתה זאת לפחות שתתייצב בבית המשפט ותסביר לשופטים ולציבור מדוע היא בוחרת להפלות בין אזרחיה״.