מקום לדאגה: בנייני המגורים ברחובות דוכיפת 1 ו-3 בנשר עומדים ריקים מזה כשלושה חודשים, לאחר בנייה שנמשכה כשלוש שנים. עשרות דיירים לא יכולים להתגורר בדירות שרכשו כדין, וה"סחבת" בפרשה נמשכת כבר תקופה ארוכה. הדיירים טוענים כי כבר כשלושה חודשים אין אישור אכלוס לבניין - ולמרות שלא קיבלו אישור למגורים, חלק מהדיירים הכניסו ציוד לדירות שנפרצות שוב ושוב. חברת הבנייה ומשרד השיכון ממשיכים לגלגל ביניהם את האשמה, בזמן שדירות הרפאים עומדות ריקות ואף משמשות יעד לגנבים. הרהיטים המעטים, בהם שולחנות כתיבה של ילדים שהוכנסו למתחם, משמשים עדות אילמת לחיי הממשפחה שתכננו הרוכשים להקים בבניין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לטענתם של הדיירים, הקבלן - חברת "יובל אלון" - שכנע 40% מהדיירים לקבל מפתח לדירה ולחתום על ויתור לכל תביעות נוספות, למרות שלבניינים אין טופס אכלוס מתאים (טופס 4). במעמד מסירת המפתח הבטיח להם הקבלן שכל העניינים יוסדרו תוך חודש וחצי: חלק מהדיירים נותרו ללא פתרון דיור חלופי, והם נאלצים למצוא קורת גג אצל חברים או משפחה - או להיכנס למצב כלכלי קשה בעקבות דמי שכירות לא צפויים.

"מתעוררת בפחד שפרצו לי לבית" (צילום: באדיבות דיירי הבניין)
"מתעוררת בפחד שפרצו לי לבית" | צילום: באדיבות דיירי הבניין

ש', שמחכה להיכנס לדירתה, גילתה לפני שבוע כי פושעים פרצו לדירתה. "נכנסו לשכן שיש לנו כניסה משותפת, חתכו את הדלת וקפצו אליי - הם הרסו את החלון", סיפרה. "למזלי התקנתי רק ארונות מטבח והכול ריק, אז הם רק חיטטו והסתובבו ואז יצאו לדרכם. הם פרצו לעוד ארבע קומות, למרות שכביכול היה שומר, הוציאו לדיירים אחרים רכוש ושברו חפצים. פשוט ריחמתי עליהם".

"הילדים צריכים קורת גג, זה מייאש"

ש' סיפרה על התחושות הקשות המלוות אותה: "כשנכנסים לך לבית מרגישים סוג של אונס, זה פרטיות, המקום שלך. אני כל לילה הולכת לישון ומתעוררת בפחד שפרצו לי לבית כי הפחד כבר קיים".

עוד שבועיים נגמר ל-ש' החוזה בדירה בו היא מתגוררת והיא תישאר ללא קורת גג. "בסוף החודש נגמרת לנו השכירות ואין לנו מושג לאן אנחנו הולכים", היא ממשיכה. "יש לי שלושה ילדים בני תשע, שש ושנתיים ומיותר לציין שלהתחיל להסתובב עם שלושה ילדים ולחשוב איפה אני מעבירה את הלילה זה לא פשוט. ילדים צריכים קורת גג, זה מצב הזוי".

לדבריה, כשאספה את המפתח בסוף חודש דצמבר נאמר לה שבינואר כבר יושג הטופס המאפשר אכלוס: "האמנו בלב מלא שאם נותנים לנו מפתח אז טופס 4 בפתח. אנחנו ממש מרגישים שאין לנו כתובת לפנות אליה. אני ממש מיואשת. הרבה חששות, הרבה לחץ. הקבלן לא מספיק לוחץ על משרד השיכון ועל העירייה: התשתיות של הביוב לא מוכנות. כל המאמצים שהם עושים, הכל מאוד איטי. להם יש זמן, להם יש קורת גג, אותם זה פחות מעניין".

"מרגיש שעשו עלינו תרגיל"

ב' מחכה גם כן להיכנס לדירתו ברחוב דוכיפת בנשר. גם את דירתו שדדו פושעים, והוא עבר לגור זמנית אצל הוריו עם אשתו וילדיו. "הדירה מוכנה אבל אין טופס 4", הוא אומר. "לפני שבועיים הכנסנו את הציוד שלנו וקיבלנו מפתח באמצע דצמבר, אבל אנחנו כבר שבוע גרים אצל ההורים עם הילדים, לא מצב אידיאלי, קשה. הקבלן הבטיח בסוף דצמבר שנקבל טופס 4 ונוכל להיכנס לדירה. ההרגשה שלי שהיו הרבה שקרים מאחורי הדבר הזה בכדי לתת את המפתחות כמה שיותר מהר. האמנתי שתוך חודש דברים יסתדרו".

"מי לוקח אחריות?" (צילום: באדיבות דיירי הבניין)
"מי לוקח אחריות?" | צילום: באדיבות דיירי הבניין

לב' ולמשפחתו גנבו טלוויזיה, תכשיטים וכלי עבודה. "גם היחס מהקבלן לא היה טוב ובנוסף לזה גם שדדו אותנו", הוא טוען. "שבועיים לפני כן הייתה פריצה לדירה מעלינו וכולם ידעו על זה". לדבריו, למרות שהושגה הסכמה על הצבת שומר, הפריצות נמשכו: "אני מרגיש שאף אחד לא לוקח אחריות בנושא הזה. אני מרגיש שעשו עלינו תרגיל". 

תגובות: "העיכוב נובע מעבודות פיתוח סמוכות, שלא באחריות הקבלן"
 
תגובת עיריית נשר: "עיריית נשר מקדמת בברכה קליטת משפחות נוספות בנשר - עיר האקדמיה של ישראל, ומקבלת אותן בזרועות פתוחות. יותר ויותר משפחות בוחרות לגור בעיר, הניצבת במקום ה-9 בארץ בהשקעה נטו בתושב, ובמקום ה-3 והמכובד בהשקעה נטו לתושב בחינוך. לכן, עיריית נשר נרתמה לסייע לתושבים לקדם את אכלוס הבניינים החדשים. במסגרת זו, פנתה העירייה לוועדות התכנון והבנייה, המקומית והמחוזית, במטרה לקדם את הנושא, תוך שמירה על קשר הדוק עם נציגות התושבים.

"במקביל פועלת העירייה מול משרד הבינוי והשיכון, האמון על פיתוח השטחים הציבוריים ומערכות המים והביוב, וכן מול הקבלן יובל אלון, לדאוג להשלמת העבודות בהתאם לסטנדרטים המקובלים, וכל זאת לרווחת הדיירים החדשים. יש לציין כי חברת יובל אלון התחייבה להציב שמירה על המבנים עד לאכלוס הדירות. עיריית נשר פועלת לסייע לחברת יובל אלון, תוך שיתוף פעולה הדוק עם משטרת ישראל, למנוע כל פעילות חריגה, באמצעות תגבור הסיורים והתצפיות של המוקד, הפיקוח והשיטור העירוני. ליבנו עם התושבים ונמשיך להתגייס ולסייע בידם, בכל שיידרש, מול הגורמים השונים, עד לכניסתם לדירתם החדשה".

העירייה: "ליבנו עם התושבים" (צילום: באדיבות דיירי הבניין)
העירייה: "ליבנו עם התושבים" | צילום: באדיבות דיירי הבניין

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "משרד הבינוי והשיכון פועל בשיתוף עם העירייה לסייע ליזם בפנייתו לוועדה המחוזית על מנת לאפשר לדיירים להיכנס לדירותיהם בעוד כשבועיים. בנוסף, בהנחיית שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, מתקיימת בימים אלה במשרד עבודת מטה לניסוח תיקונים בחוק המכר, שמטרתם הסדרת מערכת היחסים בין רוכשי הדירות לבין קבלני הדירות לטובת שמירה על זכויותיהם של הרוכשים".

תגובת חברת יובל אלון, שהועברה על ידי עו"ד דורון אריאל: "החברה מזדהה עמוקות עם מצוקתם של הדיירים שרכשו דירות בבניינים שבנדון, וממתינה אף היא בקוצר רוח, ובמשך זמן לא מבוטל, לקבל טופס 4 ואישור אכלוס לבניינים שבנייתם הושלמה זה מכבר על ידי החברה. חשוב להדגיש כי החברה השלימה את כל מחוייבויותיה בקשר עם הקמת הבניינים והדירות, וכן קיבלה את כל האישורים הנדרשים לצורך קבלת טופס 4 ואישור אכלוס לפרוייקט, ככל שהם תלויים בה – כל זאת עוד לפני זמן ניכר".

"למרבה הצער, העיכוב בקבלת טופס 4 ואישור האכלוס לבניינים נובע אך ורק מאי השלמת עבודות פיתוח ציבוריות במתחם הסמוך לבניינים, שהינן באחריותו הבלעדית של משרד הבינוי והשיכון, ואשר מבוצעות על ידי קבלנים אותם שכר משרד הבינוי והשיכון בעצמו, כאשר עבודות אלו אינן באחריות החברה, אינן מבוצעות על ידי החברה ואין לחברה כל שליטה על ביצוען ו/או השלמתן".

הקבלן: "עושים ככל הניתן להגן על הציוד" (צילום: באדיבות דיירי הבניין)
הקבלן: "עושים ככל הניתן להגן על הציוד" | צילום: באדיבות דיירי הבניין

"הנהלת החברה פעלה ופועלת לילות כימים ובאופן אינטנסיבי ביותר, ובעיקר במהלך החודשים האחרונים, אל מול כל הגורמים והרשויות הנוגעים בדבר, לרבות: עיריית נשר, הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ומשרד הבינוי והשיכון. מתוך הזדהות עמוקה עם הדיירים, ועל מנת להקל את מצוקתם שנגרמה בשל נסיבות שאינן תלויות בחברה כלל, נאותה החברה לאפשר אחסנת ציוד בדירות הדיירים, וזאת רק לאחר שהחברה כבר השלימה את הקמת הבניינים והדירות".

"בניגוד לנטען, מתן האפשרות לאחסון הציוד בדירות לא נעשתה תוך 'שכנוע' הדיירים. ההיפך הוא הנכון – הדבר נעשה על מנת להקל על הדיירים, ומתוך ציפייה כי משרד הבינוי והשיכון ישלים את מטלותיו בזמן קצר ביותר. יתרה מזו, החברה שכרה על חשבונה שמירה של לפחות ארבעה שומרים שהוצבו בבניינים במטרה לשמור על רכוש הדיירים המאוחסן והיא עושה כל שניתן על מנת להגן על ציוד הדיירים המצוי בדירות הסגורות. כולנו תקווה כי מי שהדבר תלוי בו ישלים את הנדרש בהקדם האפשרי, וכי יתקבלו האישורים במהרה. החברה כמובן תמשיך לפעול נמרצות לצורך קבלת האישורים".