הייתה מרפסת? (צילום: חדשות 2)
הייתה מרפסת? | צילום: חדשות 2

"גבר הולך לאיבוד דרך מרפסת" יכול להפוך בקלות משיר חביב לאסון מציאותי: בסוף השבוע האחרון קרסו שתי מרפסות בבניין ברחוב הירקון בתל אביב, ורק בנס אף אחד מהדיירים או מעוברי האורח לא נפגע. מצבן של דירות רבות בעיר שנבנו לפני כמה עשורים רעוע בשל תחזוקה נמוכה ופגעי מזג האוויר, ומומחים מזהירים כי חלקים במבנים נוספים בעיר הלבנה עלולים לקרוס בכל עת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

אחת המרפסות שקרסה בסוף השבוע ניצבה עד היום בקומה השלישית בבניין מגורים. היא התנתקה ממקומה ונפלה לתוך המרפסת שבקומה השנייה - שמעוצמת הנפילה התרסקה אף היא לתוך הדירה שבקומה הראשונה. "זו דירה רגילה בתל אביב, יש נזילות וריקבון, אבל זה לא מראה חריג", מתאר גיא שגר בדירה שנותרה ללא מרפסת בקומה השלישית יחד עם שותף.

המרפסת בימים טובים יותר (צילום: חדשות 2)
המרפסת בימים טובים יותר | צילום: חדשות 2

"ארבע שעות לפני שזה קרה ישבנו שם ושתינו תה", משחזר גיא את הרגעים המבהילים. "הייתי בטוח שמטוס התרסק לי לתוך הבניין. זה קרה לפנות בוקר ביום שבת, ואני לא מפסיק לחשוב מאז מה היה קורה אילו זה היה מתרחש כמה שעות קודם".

גל שמתגורר בקומה שמתחתיו עדיין לא מעכל את שעבר עליו. "בדיעבד אתה חושב אולי כדאי היה שמישהו ייפגע קל, רק כדי שיעשו משהו בנידון", אמר. "לא יכול להיות שיום אחד המרפסות בבניין פשוט קורסות אחת אחרי השנייה".

דרושים שיפוצים

האדריכל דני קייזר, מהנדס עיריית תל אביב לשעבר, לא הופתע לשמוע על הקריסה בסוף השבוע. "אחת הבעיות המרכזיות הן שבארץ אין תקן לתחזוקה של מבנים", ציין. "הבניין קיבל את האישורים הנדרשים לאחר שנבנה - וזהו זה. בצרפת למשל יש דרישה להפרשה קבועה של כסף לתחזוקת המבנה ומדי 10 שנים דורשים שיפוץ".

הקריסה במבט מלמעלה
הקריסה במבט מלמעלה | צילום:

ישנן מספר סיבות למצבן הירוד של דירות ברחבי תל אביב: החל מפגעי מזג האוויר, דרך הלחות הגבוהה ועד ליחסם של משכירים ושוכרים לדירות. הראשונים לא דואגים להן כי הם לא גרים שם ולא מעוניינים להשקיע, והאחרונים לא מתחזקים אותן כי הם גרים שם לתקופה קצרה. "אחרי זה האנשים האלו רצים לעירייה, כאילו היא אחראית לנכס שלהם", מאשים קייזר. "אנשים צריכים לקחת אחריות על הבית בו הם גרים או משכירים".

רוב הבניינים במרכז תל אביב ובאזור החוף נבנו בשנות ה-30 וה-50, והם דורשים תחזוקה שוטפת. "זה מוזר בעיני שאנשים מטפלים במכוניות שלהם ועושים טסט כל שנה, אבל מתעלמים מתחזוקת הדירה שהיא לרוב הנכס המשמעותי והמרכזי שלהם", מוסיף קייזר. "הלחות באוויר גורמת לבלאי, ואפילו כשל קטן יכול לגרום לכניסה של נוזלים, התפוררות ולבסוף לקריסה".

מעריית תל אביב נמסר בתגובה: "על פי החוק, האחריות על תחזוקת מבנים פרטיים חלה על בעלי הנכס והעירייה קוראת להם לוודא כי המבנים עומדים בכל תנאי הבטיחות ההנדסיים. העירייה רואה חשיבות רבה בתחזוקת מבנים בתחומה ופועלת מכוח פקודת העיריות וחוק העזר לתל אביב יפו על מנת להוציא דרישות לשיפוץ בתים במצב של הזנחה קשה, מציעה סיוע במימון שיפוץ לבעלי נכסים המעוניינים בכך באמצעות חברת 'עזרה וביצרון' ואף נוקטת לעיתים בהליכי אכיפה כנגד בעלי נכס המסרבים לבצע שיפוץ".

לפניות לכתב: AzriA@ch2news.tv‏