יומיים אחרי הבחירות לכנסת ה-20 עומד היום (חמישי) אוהל המחאה של עובדי כיל בבאר שבע - שומם. ערב הבחירות היה האוהל תחנת חובה לסיורי הפוליטיקאים. מאות מפוטרים ועוד אלפי עובדים מפוחדים הם החומר שממנו עשוי מהפך פוליטי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"או, אה, מי זה בא, ראש הממשלה הבא", קראו המפגינים במהלך ביקורו של יצחק הרצוג במקום לפני כשבועיים. ואכן, רבים שמעו בקריאות הללו סדק ראשון בברית הלא כתובה בין הליכוד לפריפריה.

עובדי כיל, ארכיון (צילום: דוברות ההסתדרות)
מחאת עובדי כיל | צילום: דוברות ההסתדרות

"אני כבר 30 שנה מצביע לליכוד ובוודאות אני לא אצביע לליכוד", אמר אז דורון מוגב, עובד כיל. ואז באו תוצאות האמת. בבאר שבע הצביעו 37.7% לליכוד (לעומת 38% ב-2013) - כן, גם מי שחתכו את כרטיסי החבר במפלגה אל מול המצלמות.

כך נשמע אותו דורון מוגב היום: "בימים האחרונים ראינו שהמצב הזה הוא כזה שבאמת ביבי נמצא במצוקה". ומוגב הוא לא היחיד. "אני הצבעתי ביבי נתניהו למרות שאמרתי שלא אצביע לביבי", אמר קובי חליבה, גם הוא עובד כיל. "כשאתה מאבד את המדינה שלך, כשאתה רואה בסקרים דברים שאתה לא רוצה לראות, זה הלחיץ אותנו, את כולם".

נפילת רקטה (צילום: דוברות המשטרה, אור מני)
נפילת רקטה בצוק איתן | צילום: דוברות המשטרה, אור מני

"פחדנו מהשמאל"

למרות בעיות אבטלה, ומשבר בשוק בדיור והבריאות - הפריפריה בחרה מחל. בנתיבות הצביעו 29.5% מהתושבים לנתניהו, לעומת 27% בבחירות הקודמות. "פחדנו מהשמאל", הסביר היום תושב העיר. "אני סומכת על ביבי, הוא איש חזק", הסבירה אחרת. "כשהייתה המלחמה הוא באמת הגן עלינו, הביא את כיפת ברזל וישנו טוב".

גם בשדרות שאחרי צוק איתן הגדיל הליכוד את כוחו מ-37% ב-2013 ל-43% בבחירות שלשום. "נכון, כעסנו על ראש הממשלה בצוק איתן שהוא לא ניקה את השטח", מסביר ששון שרה, תושב העיר, "אבל כשאני רב עם אשתי אני לא הולך ישר בבוקר לרבנות. הכעס עובר וחוזרים לשגרה".

"הזעם על מפלגת העבודה של שנות ה-50 עדיין לא שכך", מנסה העיתונאי גדעון לוי להסביר. "זה נשמע מטורף אבל זאת עובדה. לצד זה צריך גם לזכור ששנאת ערבים היא נשק מצוין דווקא לשכבות החלשות ונתניהו הוא הסוחר הגדול של זה".

זכה בתמיכת הפריפריה (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90)
זכה בתמיכת הפריפריה | צילום: מרים אלסטר / פלאש 90

"להצביע לביבי זה חוסר חינוך"

הניצחון המוחץ של נתניהו הוליד בחלקים מהשמאל חשבון נפש, ואצל אחרים הוא הוליד חשבון מסוג אחר. כך למשל עמוד הפייסבוק "לא לתת" שקורא להפסיק את הסיוע ליישובי הפריפריה שהצביעו לנתניהו. "חשוב שלא תתרמו להם אפילו שקל, הם ממילא בחרו ממשלה שלא תשנה את המצב שלהם, אז חבל שתתערבו ותהרסו", נכתב באחד הסטטוסים בעמוד, שזכה עד כה לכ-3,000 לייקים מחד ולגידופים קשים מאידך.

"התגובות הדוחות שרצות ברשת מאתמול ומנסות לתאר את בוחרי הליכוד בצבעים מוכרים וגזעניים הן מסוכנות בדיוק כמו קריאותיו של ביבי נגד הערבים בישראל", יצא היום הרצוג בחריפות נגד העמוד. "ניסיונות לפלג, להשמיץ ולהפיץ שנאה בחברה הישראלית מעוררים בי שאט נפש ולא משנה אם הם באים מימין או משמאל".

"לא לתת" לפייסבוק (צילום: פיסבוק)
"לא לתת" לפייסבוק | צילום: פיסבוק

החלוקה לתל אביב וכל היתר נראית היום מוחשית מתמיד. "פעם אמרתי שזו או טיפשות או רשעות להצביע לביבי, אבל היום אני מבין שזה פשוט חוסר בחינוך", אומר איתמר רז, תושב תל אביב. "הם מצביעים ליכוד כי סבא שלהם הצביע ליכוד", מנסה מיכל להסביר. "תל אביב היא ליברלית, יותר אינטלקטואלית", מוסיפה אורית.

אחרי המהפך ב-1977 ייחסו ליצחק בן אהרון, ממנהיגי תנועת הפועלים בישראל, את האמירה "צריך להחליף את העם". 38 שנים לאחר מכן העם לא הוחלף, ומתברר שגם לא אנשים שחושבים כך.