במשך שנה עקבה מערכת חדשות 2 אחרי שמונה בתי אבות ברחבי הארץ באמצעות מצלמות נסתרות ותחקירנים. התוצאה שהתקבלה לא קלה לצפייה, בלשון המעטה: למרות שנראה כי הצוותים משתדלים לתת יחס אנושי לדיירים - למרות השכר הזעום ותנאי העבודה הקשים - כל העדויות שנגבו מתארות שחיקה נוראית שלעתים קרובות גורמת לפגיעה במטופלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

באחד המקרים, בחדר האוכל והחלל המרכזי בבית האבות "נוף חן" ברמת גן, שעה ארוכה לפני שארוחת הצהריים מוגשת, הדיירים כבר ישובים ליד השולחנות כשהם מחוסרי מעש. משימת ההאכלה נופלת על כתפי כוח העזר - המטפלים - ברובם אריתריאים וסודנים, מקצתם ערבים-ישראלים. כוח העזר בבתי האבות, או בשמם הרשמי "בתי חולים סיעודיים", עושה את המלאכה הקשה ביותר: רחצה, החלפת חיתולים והאכלה בעבור השכר הנמוך ביותר שהחוק מתיר לשלם.

כמו בבית האבות הזה, בלא מעט בתי אבות נוספים, איוש כוח העזר נסמך על מהגרים מאפריקה. אלמלא הם, אומר בגילוי לב בכיר במשרד הבריאות, בתי האבות לא יוכלו להתקיים. כדי להיות מטפל לא צריך לעבור שום הכשרה. זאת למרות שחלק מהעבודה היא גם לסייע בהכנסת צינורית האכלה דרך האף למטופלים - פרוצדורה רפואית. גם על עברית בסיסית אף מעסיק לא מתעקש.

אלא שקבלנית כוח אדם באחד מבתי האבות חושבת אחרת: "הם סוסי עבודה, הם נהנים לעבוד שעות מרובות ולקבל את המשכורת השמנה שלהם בסוף החודש". קצת קשה לדבר במושגים של הנאה בעבודה הזאת, ולא ברור על איזו משכורת שמנה מדברת קבלנית כוח האדם. על דבר אחד אין מחלוקת: המהגרים מאפריקה עובדים מסביב לשעון. עד כדי כך שבביקורת שעשה משרד הבריאות נכתב: "בבדיקת סידור העבודה נמצא כי מטפלים עובדים במשמרות כפולות שבעה ימים בשבוע ללא יום מנוחה שבועי. הדבר עלול לסכן את בטיחות המטופל ובריאות העובד".

מחסור חמור בכוח אדם
מחסור חמור בכוח אדם | צילום:

"עבודה שוחקת בשכר מינימום, יש מקרים שבהם מתעמרים בחולים"

כל מי שמוכן לעבוד בתנאים הבלתי נסבלים הללו מתקבל לעבודה. "מדובר על כוח אדם שעובד בטיפול ולא כולם עוברים הכשרה ועובדים בשכר מינימום", אמר ד"ר יורם מערבי, רופא בכיר במערך השיקום והגריאטריה בהדסה. "זו עבודה שוחקת. די בקלות ניתן לראות מקרים שבהם מזלזלים בחולים או אפילו מתעמרים בהם".  כל מקרה של חשד להזנחה או אלימות בקשיש מגיע אליו, כמו קשיש שמדווח על שהמטפלים משליכים אותו למיטה בכוח ואפילו דיווח על תקיפה מינית של מטפל.

לדבריו, הדברים שהוא רואה הם רק קצה הקרחון. "למשל, הייתה אישה שסיפרה לי שביקשה שיקלחו אותה. הושיבו אותה על כיסא רחצה ושטפו אותה בצינור מרחוק עם מים קרים כשהיא רועדת ומושפלת".

תלונות על אלימות
תלונות על אלימות | צילום:

הזלזול בחולים ניכר. אביו של יוסף אהרון אושפז בבית האבות "שלמה המלך" בבני ברק. "ראינו את היד של אבא לפני שחבשו אותה וזה פשוט היה מזעזע - כל העור היה חשוף והיד כולה הייתה עם שלפוחיות". המטפל בבית האבות הסביר כי רק ביקש לנקות את שמעון אהרון: "שפשפתי טוב, המים לא היו רותחים, הם היו חמים". אלא שמים מדוד לא אמורים לגרום לכוויה בדרגה 2, גם לא לסימנים כחולים מסביב לעין.

בכלל, ילדיו של אהרון מתארים אשפוז בתנאים קשים. שריקה, בתו של שמעון, סיפרה על מקרה אחר: "החולים היו צריכים לשבת בחדר האוכל ב-16:00. הגעתי רבע שעה קודם לכן לבית החולים ולא היה זכר למטפלים. אף אחד לא ישב בחדר האוכל. עד שעה 16:30 הם חיפשו מטפלים שיוציאו את החולים מהמיטות. הם שכבו וחיכו חסרי אונים".

ביטוי נוסף למחסור בכוח אדם ניתן לקבל בתמונות נוספות שתועדו, שבהן נראה בכמה הזדמנויות מאכילים חולים קשישים בבית החולים הסיעודי "הדסים" בבני ברק. מספר קטן של מטפלים אמור להאכיל בין 20 ל-30 קשישים סיעודיים בפרק זמן קצר. כל כך קצר - עד שנעשה כאן שימוש בהאבסה במזרק.

יש לשים לב למהירות שבה מאכיל המטפל את הקשישים בארוחת הצהריים, מבלי לתת להם אפילו שיהוי לעכל את האוכל: הארוחה שהחלה ב-13:26 הסתיימה כעבור דקה וחצי. "זו לא פרקטיקה מקובלת", אמר ד"ר מערבי, "בדרך כלל משתמשים במזרקים האלה כדי להזין דרך צינורות, אבל לא ככה".

"לא מתאפשר קיום מינימלי בכבוד" (צילום: חדשות 2)
"לא מתאפשר קיום מינימלי בכבוד" | צילום: חדשות 2

מנהל בית אבות בצפון: "במקום להחליף חיתולים ארבע פעמים ביום - אחליף רק פעם אחת"

ישנם 340 בתי חולים סיעודיים בארץ וכמעט כולם מופרטים. רבים מהם הם עסק למטרות רווח. משרד הבריאות קונה מהם שירותים בתעריף שמשרד האוצר קובע: 398 שקלים ליום. כדי להבין מה ניתן לעשות עם סכום כזה - די אם יצוין כי הוא גדול רק ב-12% מהתעריף הקודם ששילמה המדינה שעליו קבע בית המשפט שהוא "אינו מאפשר קיום מינימלי בכבוד".

כעת, צריך לשמוע היטב מה קורה במחלקות הקרויות "סיעודי מורכב". שם, קופות החולים ממנות את יום ההאשפוז והתמונה שמצטיירת היא לא פחות ממזעזעת. במשרד הבריאות מאשרים את הפרטים. קופות החולים, אומרים שם, מנצלות את הכוח שלהן וכופות על בתי האבות תעריף שנמוך ב-40-60% מהתעריף שמשרד הבריאות קבע: במקום 721 שקלים ליום משלמות הקופות 300 ו-400 שקלים ליום - סכום מגוחך שלא מאפשר עמידה בדרישות המינימליות.

"במקום ביצה אחת אתן חצי ביצה", אמר מנהל בבית אבות בצפון הארץ. "במקום להחליף ארבע פעמים חיתולים ביום - אני אחליף פעם ביום ובמקום לרחוץ את החולה כל יום אני ארחץ כל שלושה ימים".

המשפחות מיואשות (צילום: חדשות 2)
המשפחות מיואשות | צילום: חדשות 2

אף אחד במשרד הבריאות והאוצר לא צריך להיות מופתע מהדברים הללו. במשך שנים מתחננים בתי החולים לקבוע מחיר מינימום לקופות החולים; האוצר מסרב - והחולים משלמים את המחיר.

"אני רואה הרבה מהמקרים האלה ומזדעזע כל פעם מחדש", המשיך ד"ר מערבי לתאר מקרים קשים שבהם טיפל. "בגלל מצוקה של כוח אדם אנשים שוכבים בטיטולים רטובים מהפרשות שעות על גבי שעות עד שמגיע מישהו ומנקה אותם".  

אם תשאלו את משרד האוצר, כך צריך להתנהל שוק חופשי: כוח קנייה גדול רוכש שירותים בזול - והמדינה חוסכת. אלא שבמקרה הזה לא מדובר על דפים למדפסות, אלא בבני אדם, על ההורים שלנו ועלינו כחברה. "המדינה מפקירה את הזקנים", סיכם ד"ר מערבי. "אם אנחנו נגיע במצב הנוכחי לגיל זקנה ולא נדאג לעצמנו - המדינה לא תדאג לנו. זה לא צריך להיות ככה".

בתי החולים הסיעודיים: המקרים חריגים

מבית האבות "עמל ירושלים" במעלה אדומים נמסר כי "המקרים המובאים בכתבה הינם חריגים ביותר, ונוגדים באופן מוחלט את הרוח המקצועית של החברה. אין ספק, כי המחסור בכוח אדם בענף הסיעוד דורש התמודדות יומיומית בניסיון לגשר על הפער בין התקציבים המועברים מהגופים הממשלתיים לבין הצרכים בשטח. אנו פועלים ללא הרף כדי לגשר על פערים אלה. נבצע בדיקה מקיפה ומהירה כדי לברר את הטענות שהועלו בכתבה".

תגובת בית האבות "נוף חן" ברמת גן: "אין ולא היו אצלנו משמרות כפולות מעבר ל-12 שעות עבודה מפוצלות ו/או עבודה של שבעה ימים בשבוע. כתוצאה מהערה של משרד הבריאות השקענו רבות בגיוס עובדים ישראלים וכרגע בנוף חן יש רק ארבעה מטפלים זרים עם רישיון. כל המטפלים עוברים הכשרה תוך כדי עבודה. המטפל הוכשר ורשאי לסייע לאחות כאשר האחות היא זו אשר מבצעת את הפעולה של החדרת צינורית הזנה. האוכל שאנו מגישים מצוין ואנו מזמינים את הכתב לבוא בהפתעה לטעימות".

מבית האבות "הדסים" בבני ברק נמסר כי "הזנה דרך מזרק של מטופלים הסובלים מבעיות בליעה הינה אחת הפרקטיקות על-פי נוהל משרד הבריאות. הזנה מסוג זה מהווה אלטרנטיבה עדיפה על פני העברת אותם מטופלים להזנה מלאכותית. המוסד מקפיד שההאכלה תיעשה בקצב ובאופן המתאים למטופל. ברור שאם יסתבר כי נראו חריגות מהנהלים הדבר יטופל באופן מידי ובחומרה הנדרשת".

תגובת בית האבות "שלמה המלך" בבני ברק: "טענות בני משפחת אהרון על הכוויה עומדות בסתירה למציאות כפי שנתהוותה בזמן אמת. מבירור שנערך טוען המטפל כי לא גרם לכוויה והדבר נתמך בממצאים רפואיים. באשר לטענות למחסור בכוח אדם, ישנה הקפדה על התקנים שנקבעו על ידי משרד הבריאות ואף מעבר לכך".

תגובת משרד הבריאות: "משרד הבריאות רואה בחומרה את המצבים המתוארים בכתבה. ובמידת הצורך ינקוט אמצעים נגד הממצאים הללו. בנוסף במשרד הבריאות רואים בחומרה אמירות של מנהלי מוסדות בנוגע לקיצוץ במזון".

תגובת משרד האוצר: "משרדי האוצר והבריאות יבחנו בתקופה הקרובה את כשלי השוק במערכת היחסים בין קופות החולים למוסדות האישפוז, ככל שישנם".