וירוס האבולה התפרץ לפני מספר שבועות שוב במערב אפריקה, והזכיר לעולם שהוא אחד האיומים הגדולים ביותר על האנושות. הנגיף מזהם את הגוף מבפנים, מנטרל את מערכות ההגנה, וגורם לדימום באיברים הפנימיים. שיעור המוות הוא 50%, וההתפרצות הנוכחית באפריקה היא החמורה ביותר בהיסטוריה המוכרת של הנגיף. אך דווקא חברת "פרוטליקס", חברה ישראלית הממוקמת בכרמיאל, עשוייה להיות זאת שתסייע בסנתוז המוני של התרופה למחלה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהתפרצות האחרונה נדבקו בעיקר תושבי מערב אפריקה, אך אזרח אמריקני שנדבק במחלה הצליח להחלים. הוא עשה זאת ככל הנראה באמצעות תרופה ניסיונית שהומצאה על ידי חברה קנדית - תרופה שהפקתה אורכת זמן רב, וכרגע אין עוד מנות ממנה בנמצא.

חברת "פרוטליקס" הישראלית עשויה להיות זו שתביא את המזור הכל כך נחוץ למחלה. בידי החברה היכולת לסנתז את התרופה באופן המהיר והיעיל ביותר בעולם. הבעיה היחידה היא שנכון לעכשיו החיסון מוגדר כפטנט, ורק אם ישכילו בארגון הבריאות העולמי להבין את חשיבות ייצור התרופה, המפעל הישראלי עשוי להציל את העולם.

לאבולה שיעורי תמותה של יותר מ-50%

נגיף האבולה התגלה לראשונה בשנות ה-70. מקור ההדבקה הוא ככל הנראה עטלפי פירות אפריקנים - בני אדם שאכלו אותם או אכלו חיות שניזונו מבשר העטלף, היו הראשונים שנדבקו בווירוס. שיעור ההדבקה במחלה הוא גבוה, משום שהנגיף מועבר באמצעות נוזלי גוף, כולל מעבר דרך רוק.

בכל התפרצות של המחלה בעבר מתו מאות בני אדם, אך הפעם מספר הקורבנות עומד כבר על 1,900. במטרה לגדוע את שרשרת ההדבקה, ארגון הבריאות העולמי שלח את כל כוחותיו למערב אפריקה.

עובדי הסיוע קוברים, מרססים את הגופות, מבודדים חולים, ואפילו החליפות שניתנות לשימוש חוזר נזרקות אחרי 40 דקות מתוך משנה זהירות. המשימה לבודד את החולים קשה, שכן הקרובים לא בוטחים במטפלים, פושטים על המרפאות וחוטפים את החולים מבלי להבין את הסכנה.

נגיף האבולה, מתפרץ גם במאלי (צילום: ויקיפדיה)
נגיף האבולה בצילום מיקרוסקופי | צילום: ויקיפדיה

ניסויים על קופים הוכיחו שהנוגדן יעיל

חיסון לנגיף נמצא עדיין בשלבי ניסוי על מתנדבים בריטים, והוא יכנס לתוקף, במקרה הטוב, בעוד שנה. אך כבר עכשיו חולה אמריקני, ד"ר קנט ברנטלי, קיבל טיפול ניסיוני והבריא ממנו. את שאר מנות התרופה שיוצרו, לקחו בארה"ב ובדקו על קופים. כל הקופים שקיבלו אותם הבריאו וכל הקופים שלא קיבלו את הטיפול מתו. אולם כעת לא נותרו עוד מנות מהתרופה הניסיונית, וייקח זמן רב עד שיסונתזו מנות נוספות ממנה.

מה הסיכוי להתפשטות גלובלית איומה במציאות? תיירים אפריקנים כבר הובילו לחשש במערב, ובנמלי התעופה הכינו יחידות רפואיות לקבל חולים בבידוד מלא. השבוע זינק מספר המתים, וארגון הבריאות העולמי הודיע כי הוא מתקשה לגייס מתנדבים חדשים. ד"ר פיטר פיור, שגילה את קיומו של הנגיף לפני כ-40 שנים, מקווה שזאת ההתפרצות האחרונה שהאדם לא יכול לעמוד מולה. אך גם אם האבולה תוכחד על ידי האנושות, זה לא יקרה לפני שבני אדם נוספים יפלו קורבן לנגיף הקטלני.