זה היה לפני קצת יותר משלוש שנים כשהשמיים נפלו על קירה דורון, דוגמנית ושחקנית בת 30 בסך הכל, שמבשרים לה שיש לה סרטן השד וגם גרורות בגוף. "באותו לילה שאלתי למה אני, מה מגיע לי מה אני עשיתי?", סיפרה קירה. "לא יודעת מה קרה, בבוקר התעוררתי, השמש זרחה הציפורים צייצו ומכאן, מהדמעות שהיו לי כל הלילה לקחתי את זה למקום אחר - למקום של מה צפוי לי, ואני לא מכונה לפספס ומה שנשאר לי אני נאחזת בו".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ביום חמישי בבית משפחת דורון בפתח תקווה כולם ממהרים לצאת - דניאל ואופק לבית הספר, קירה ובעלה עידן יוצאים לעוד יום עבודה. "יום העבודה שלי הוא ללכת לבתי חולים, יש לי היום תור לד"ר ריזל, האונקולוגית שלי ויש לי היום גם טיפול, אני מקווה שיוותרו לי עליו", ציינה קירה. בדרך לבית החולים פוגשים את פטריסיה, אימא של קירה שרוצה להיות בטיפולים בשביל הבת שלה: "המילה הראשונה שאמרתי - שחבל שזה לא בא אצלי במקום אצלה".

אחרי שקירה דחקה באמה שתלך להיבדק היא גילתה שגם לה יש סרטן השד, ומאז הן תומכות אחת בשנייה - מעין קבוצת תמיכה גרעינית שכזאת. "בערב אימא צריכה לעבור סימולציה לקראת הקרנות ואני אבוא איתה", סיפרה קירה. "בטיפולים הראשונים עשינו את אותם טיפולים באותו יום ולפעמים היינו יושבות ביחד".

קירה דורון, נאבקת בסרטן (צילום: חדשות 2)
קירה דורון, נאבקת בסרטן | צילום: חדשות 2

"יש כוח עצום לביחד הזה"

קירה חברה בקבוצת תמיכה שמכילה 600 חברות בשם "גם אני". יש להן קבוצה בפייסבוק, אתר אינטרנט ותנאי קבלה ברורים: או שיש לך סרטן השד או שהיה לך. כשנפגשו השבוע הקדישו מחווה מצולמת לאחת החברות ששוכבות בבית. יש כאן נשים מבוגרות אך גם כאלה צעירות בנות 30, רובן חיו בתחושה שאין סיכוי שזה יקרה להן בגיל הזה ולא חשבו להיבדק, במחלה שהגילוי המוקדם שלה הוא המפתח להצלחה.

מדי שנה מאובחנות 4,000 חולות בסרטן השד, השכיח ביותר מקרב נשים בישראל. "יש כוח עצום לאנרגיות האלה ולביחד הזה", הן מספרות. "אנו מאמינות שזה עובד יותר מכל תרופה".

"אין ספק שקיימת תרומה משמעותית של האלמנטים הנפשיים", הדגישה פרופסור תמר פרץ, מנהלת מכון שרת לאונקולוגיה בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים. "קודם כל מבחינת התמיכה, אישה שהולכת לקבל טיפול ויודעת שיש לה תמיכה יכולה לקבל אותו יותר בשלוות נפש ולהתמודד יותר טוב עם המחלה והטיפול".

"רציתי לפגוש אישה שחלתה כמוני, שתבין שכואב לי"

אביבה וליאורה חברות בחוג הסרטן. כשליאורה חלתה לפני כשנתיים היא גם הרגישה שהיא חייבת עזרה. "אני פניתי לאגודת 'אחת מתשע' כי רציתי לפגוש אישה שחלתה כמוני, שתרצה לשמוע אותי כשכואב לי", ציינה ליאורה כהן לוין, שחלתה בסרטן השד ומשתתפת בפרויקט "לצידך". "שתבין שכואב לי ושאני לא מבקשת רחמים, אלא פשוט לשמוע איך הולכים הלאה". בעמותה נתנו לה את הטלפון של אביבה מושקוביץ פרדו שמשמת כתומכת בפרויקט וחלתה בסרטן כבר 3 פעמים: "המפגש הזה נותן לי כוחות, אני מרגישה שעשיתי איזשהו מעשה חסד, אני מרגישה שעשיתי טוב לבנאדם אחר וזה כיף לי, נעים לי".

אביבה וליאורה. "שתבין שכואב" (צילום: חדשות 2)
אביבה וליאורה. "שתבין שכואב" | צילום: חדשות 2

הרבה דברים התקדמו ברפואה מאז שהן היו צעירות, דרכים לאיתור מוקדם שמצילות חיים. "אנחנו יכולים לאפיין נשים שעל ידי בדיקה גנטית פשוטה, של בדיקת דם, אפשר לראות האם יש להם נטייה תורשתית לסרטן השד", הדגישה פרופסור פרץ. "כאשר קיימת נטייה כזאת אנו ממליצים לנשים האלה לעשות בדיקות כולל MRI של השד, שהיא בדיקה שאין בה קרינה ויכולה לגלות סרטן שד בשלב מאוד מוקדם".