שרת הבריאות יעל גרמן מבהירה הערב (ג') כי הפתרון למשבר בבתי החולים בהדסה צפוי להיות כואב ויהיה כרוך בוויתורים מצד ההנהלה. בריאיון לעודד בן-עמי בתכנית "שש עם", דחתה השרה את הביקורות שהוטחו בה על מעורבותה במאמצי התיווך לסיום המשבר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"עיצומים לא יועיל לאף אחד מהצדדים, לא להנהלה, לא לעובדים ולא לחולים", אמרה גרמן "במקום לשלב ידיים ולנווט את הספינה לחוף מבטחים - מציפים אותה במים. אני קוראת לכל הצדדים לשבת לשיח עם ההנהלה ולמצוא פתרון. הפתרון יהיה כואב אי אפשר לסגור גירעון כזה בכך שכולם יחייכו לכולם".

גרמן דחתה את הביקורת שהוטחה בה, ולפיה לא עמדה בקשר עם המפגינים בשטח שציפו להתערבותה. "נפגשתי עם כולם והקשבתי", טענה גרמן. "בית החולים עלול להגיע למצב של אי פירעון. יכולנו לשבת בממשלה ולומר 'בית החולים בבעלות פרטית - אז שהבעלים יימצאו לעצמם פתרונות', אבל במקום זה אמרנו שאנחנו מוכנים להושיט יד ולתת הלוואה של 50 מיליון שקלים, יחד עם הבעלים שיעבירו גם סכום זהה, ובכסף הזה ישלמו משכורות".

בהמשך שללה גרמן לפי שעה את האפשרות שהמדינה תלאים את בית החולים, ואמרה כי היא סבורה שישנו עדיין סיכוי לגבש פתרון שיביא לסיום המשבר. "שלושת חודשי ההקפאה שניתנו לבית החולים, הם שלושה חודשי חסד כדי לשבת ולהגיע להסכמות עם העובדים, וכדי לגבש תכנית בת קיימא שתוכל לשרוד לאורך זמן. ההקפאה יכולה להוביל להבראת בית החולים או לפירוקו, ואנו מאוד מקווים שהיא לא תוביל לפירוק"

הפגנת עובדי הדסה, ארכיון (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
הקפאת הליכים בבית החולים | צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

חשש העובדים: התכנית תוביל לפיטורים

מוקדם יותר היום קיבל בית המשפט המחוזי בירושלים את בקשתה של הנהלת בית החולים הדסה להקפאת הליכים עד לגיבושה של תוכנית הבראה. אל מול ההחלטה, הצהירו הרופאים בהדסה כי בכוונתם להמשיך בעיצומים.

משמעות החלטת בית המשפט היא כי במשך שלושה חודשים לא יוכלו הנושים לגבות את חובם. במקביל, ימנו הנושים אחראי לבית החולים ו-90% ממשכורות החודש האחרון לעובדים ישולמו. בינתיים, בהנהלת הדסה ימשיכו לנסות ולגבש את הסדר ההבראה, והעובדים חוששים כי התוכנית העתידית תוביל לפיטורים של מאות.

לאחר הכרעת בית המשפט, הדגישו הרופאים בהדסה כי ההחלטה לא מחייבת אותם לשוב לעבודה. בכוונתם להמשיך ולעבוד במתכונת שבת - זאת, בין היתר, על רקע סוגיית הביטוח שעדיין לא הגיעה מבחינתם לידי פתרון. 

"כל נגיעה בחולה - תקיפה"

"כל נגיעה בחולה כרגע, היא תקיפה מבחינתנו", הבהירה אחת הרופאות בבית החולים. "הוועד שלנו ימשיך להיאבק. ההקפאה היא משהו כוללני, שאנחנו לא מבינים מה קורה בתוכו. מי האיש שימונה? מה הדרישות שלו? מה הרצונות שלו? איש כלכלה שכוחו כמעט בלתי מוגבל החשיבה שלו היא שונה, לא חשיבה רפואית".

הבוקר, אחרי שאיימו כי יינטשו את המחלקות אם לא יוסדר נושא הביטוח, קיבלו הרופאים בבית החולים הדסה את הפוליסות לעיונם. הרופאים בוחנים כעת את פוליסות הביטוח של ההנהלה, ולפחות בינתיים, איום השביתה הכללית הוסר.

מחאת עובדי הדסה. ארכיון (צילום: פלאש 90, הדסה פרוש)
הפגנת עובדי הדסה, היום | צילום: פלאש 90, הדסה פרוש

"המשבר בהדסה הוא משמעותי", הדגיש רופא מתמחה בבית החולים. "הדסה הוא מוסד של 80 שנה אחורה ויהיה 80 שנה קדימה, אלא אם לא ישקיעו בדור הצעיר. אני מציע לראש הממשלה, שר האוצר ושרת הבריאות להתכנס ולתת פתרונות בזמן".

בבית החולים הדסה לא נשארו לבד. בתי חולים ברחבי הארץ פתחו הבוקר בשביתת הזדהות בת שעתיים במהלכה קיימו אספות הסברה. "אנו קוראים להזדהות עם עובדי הדסה מאחר ומדובר כאן בתקדים מסוכן", הצהירה יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן במכתב לבתי החולים. "לא יעלה על הדעת שאנשים אשר עובדים קשה כל החודש, וצריכים לקיים משפחות, לא יקבלו בסוף את משכורתם".

החוב בהדסה: 917 מיליון שקלים

בדיון שנערך אתמול בבית המשפטי המחוזי בירושלים, בבקשת ההקפאה, נטען כי החוב הישיר של בית החולים הדסה לכל העובדים עומד כיום על 917 מיליון שקלים. מדובר בסכום שנצבר במהלך השנים האחרונות בשל אי קיום הסכמים והלנות שכר.

הרופאים טענו בדיון כי הבקשה להקפאת ההליכים, מטעם ההנהלה, היתה "בקשה מתחזה", שמאחוריה מטרה לשבור את הוועדים.

אתמול התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו למשבר הנמשך בבית החולים והפנה אצבע מאשימה אל ההנהלה. "בבית החולים היה כשל ניהולי גדול", אמר נתניהו, "ומי שנדרש כרגע לשאת בעלויות החילוץ אלו אזרחי ישראל".