החורף חוזר: גשם וירידה בטמפ' (צילום: AP, חדשות)
בגד ים או מטרייה? | צילום: AP, חדשות

מחר יפרסם השירות המטאורולוגי את הסיכום החודשי לפברואר 2013. כעת שוקדים שם על נתוני העבר בניסיון להבין עד כמה חריג היובש שאנו חווים בשבועות האחרונים. אבל המסר ברור כבר עכשיו: זהו אחר מחודשי פברואר היבשים ביותר במרכז הארץ, ולראשונה מזה 11 שנים, מגיע חודש יבש בכל האזורים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המספרים עצובים. בצפת ירדו רק 58% מכמות המשקעים החודשית הממוצעת, בבית דגן 37% ובחיפה 36%. בירושלים שזכתה לשלגים בינואר, צמאה למים בפברואר עם 18% בלבד. אך למרות היובש, הפתיחה הגשומה ובעיקר סערת ינואר הנדירה משאירים את רוב אזורי הארץ עדיין מעל הממוצע העונתי כולו, כך שהעונה בסופו של דבר תוכרז כגשומה. אבל מה קרה לחורף?

חוקר האקלים ד"ר ברוך זיו מזכיר לנו את חורף 68'-69' שגם בו התרחשה תפנית דרמטית בפברואר לאחר שהעונה החלה עם גשמים רבים. "זו הייתה אחת מהעונות הגשומות ביותר בהיסטוריה המתועדת כאן, ובמרץ לאחר חודש פברואר היבש, ירדו במערכת גשם אחת כ- 200 מ"מ בצפון בסופה מכוננת".

ככלל, נראה שגם אם פברואר פתאום "סוגר את הברז", שארית העונה דווקא מתאוששת ותחילת האביב הופך לגשום. כך קרה גם בשנת 2002, שבה פברואר היה יבש בכל הארץ ולאחריו מרץ ואפריל היו חורפיים. זיו מסביר: "יש שאיפה תמידית למצב של איזון באטמוספרה. העונה התחילה בחריגה מאוד בולטת עם אפיק קוטבי מעל מזרח הים התיכון והדבר גרם לריבוי משקעים חריג בתחילת העונה. הטבע מאזן את עצמו לאחר חריגות כאלה ובשבועות האחרונים אזורנו מושפע מאוויר יציב וחם יותר".

"מדובר בתפנית של 180 מעלות. אבל, לאחר תנודה כזו, וחודש יבש באופן חריג, ברור כי תהיה שוב תנודה מתקנת. רק צריך לקוות שזה יקרה עוד העונה. כפי שההיסטוריה מלמדת, זה מאוד סביר", מסכם זיו.

אז אין ספק כי נכונים לנו עוד ימי גשם וקור, אף כי לא רואים מערכת גשם בולטת בתחזיות לטווח הקרוב. אבל דווקא החקלאים הם אלה שחוששים מהסערה הבאה. שמעון אלטמן, ממשרד החקלאות מסביר כי כל עבודות ההשקיה למעשה החלו מוקדם מהרגיל. "לרוב, הגשמים משקים את כל המטעים והפרדסים בתקופה הזו, אלא שעכשיו אנחנו משקים באופן יזום כי פסקו הגשמים".

החקלאים מודאגים משינוי פתאומי במזג האוויר

חשש מירידה בתפוקה (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
חשש מירידה בתפוקה | צילום: David Silverman, GettyImages IL

החשש הגדול הוא מפני גל קור, רוחות וברד, שעלולים לזרוע הרס ונזקים לתוצרת הקרובה. "התקדמות הפריחה והפירות הייתה מאוד מהירה העונה בגלל החום היחסי", מסביר אלטמן, "מטעי אפרסקים ושסק לדוגמא, מאוד רגישים עכשיו לחזרתו של הקור ונזקי ברד ורוח כי הפירות כבר יצאו. כמובן, אנחנו נשמח לגשמים נוספים, אך סערות חורף קשות עלולות לגרום לנזק רחב היקף".

דבר אחד בטוח. גם אם אתם שמחים על ההפוגה הממושכת בגשמים והגעתו של האביב המוקדם, בשלב מסוים, חלקנו מגיע לזה ביוני וחלקנו מחזיק מעמד עד אוגוסט, כולם מתגעגעים לגשם. אבל עד אז, בתחילת השבוע הבא שוב יהיה חם ויבש מהרגיל.