גם כשאנחנו רוצים להיות אזרחים טובים ולמחזר - זה לא תמיד הולך. עסקים רבים לא מוכנים לקבל את הבקבוקים והפחיות ולא לשלם את כספי הפיקדון. צוות חדשות 2 הצטרף אל ענת רז, פקחית המשרד להגנת הסביבה, שיוצאת לאכוף את חוק הפיקדון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

באחד מסניפי סופר פארם ענת הציגה את עצמה כלקוחה המבקשת להחזיר 44 בקבוקים ולקבל מזומן בחזרה. "אנחנו לא מקבלים", ענו לה בחנות ואז חשפה ענת את תפקידה: "אני מהמשרד להגנת הסביבה ואנחנו אוכפים את חוק הפיקדון".

אחרי שפנקס הדוחות נשלף מהתיק, הגיעה מנהלת הסניף ואיתה שלל תירוצים. "היא עובדת פה שבועיים, בעיקרון עושים החזרה על פיקדונות", הסבירה המנהלת. ענת תיקנה אותה והשיבה כי מי שסרב להחזיר את הכסף היה דווקא מישהו שנשא תג של מנהל משמרת. סופר פארם זכתה לקנס של 16,060 שקלים.

גם בחנות נוחות של אלונית סירבו להחזיר לפקחית שהציגה עצמה כלקוחה כסף מזומן בעבור הבקבוקים שהחזירה. הם קיבלו קנס של 14,600 שקלים.

4 עסקים מתוך 10 סרבו להחזיר הפיקדון

אם עד עכשיו הקנס על אי השבת כספי הפיקדון היה 365 שקלים, סכום נמוך יחסית שלא הרתיע את בעלי העסקים - עכשיו הוא מוכפל במספר הבקבוקים. מבין עשרה מקומות שבהם ביקרנו, ביחד עם הפקחית, מארבעה עסקים קיבלנו סירוב להחזרת הבקבוקים.

מי בעצם מחוייב לחוק הפיקדון? כל בית עסק שגודלו יותר מ-28 מטרים ומוכר בקבוקי שתייה קטנים מחוייב לקבל עד 50 בקבוקים מלקוח. לא רק סופרמרקטים ומכולות, גם בתי מרקחת וחנויות נוחות מחוייבים לחוק.

"הצרכן הישראלי שילם על הבקבוק הזה, המחיר מגולם במחיר הבקבוק כולו ולכן אין שום סיבה לייצר פקק חדש כי עבורנו המהפכה הזאת היא דבר חשוב ביותר", הבהיר השר להגנת הסביבה עמיר פרץ. "להפוך את האשפה לחומר גלם - זה עניין לאומי".

מסופר פארם נמסר בתגובה כי "הם מכבדים את חוק הפיקדון ומצרים על המקרה החריג. גם ברשת אלונית נאמר כי "היא פועלת בהתאם לחוק ומדובר בתקלה נקודתית שטופלה". בשאר בתי העסק אמרו כי לא ידעו על החוק ומעתה ייפעלו בהתאם.