לאחר שחשפנו במסגרת סדרת התחקירים "מה יש לנו באוכל?" כי קיימים חומרי הדברה בירקות שאנו אוכלים, שילדינו מקבלים מזון באיכות ירודה במוסדות החינוך וכי פיצריות שונות ברחבי הארץ משתמשות בגבינה סינטטית, יצאנו אל הלול כדי לראות מה יש בביצים שאנו אוכלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הישראלי הממוצע צורך כ-240 ביצים מדי שנה. למרות שמדובר בצריכה כמעט יומיומית של מוצר המזון, נראה כי בלולים בהן נוצרות הביצים לא לוקחים ברצינות את העובדה שבסופו של דבר הן מוצאות את דרכן לצלחת האוכל שלנו.

על פי תחקיר שערכנו, התגלה כי ישנן שאריות של תרופות וחומרים נוספים האסורים לשימוש ונמצאים בביצים שאנו אוכלים. חלק מהחומרים שאותרו ידועים כגורמים להתפתחותם של גידולים סרטניים בנוסף לתנאים תברואתיים ירודים בלולים ברחבי הארץ.

הררי לשלשת בלולים (צילום: חדשות 2)
הררי לשלשת בלולים | צילום: חדשות 2

בסיור שערכנו בכמה מושבים בצפון, משם מגיעות אלינו רוב הביצים, גילינו כי הלולים מטונפים, עד שכמעט לא ניתן לראות מבעד לרשתות מרוב צואה. הררי הלשלשת, צואת העופות, שהיא מקור זיהום פוטנציאלי ומקום מסתור לחולדות, נערמים עד לגובה הסוללה שם מונחות הביצים.

תכשירים אסורים בשימוש נמכרים ללולים

המצב התברואתי והצפיפות גורמים לא פעם למחלות. שלא כמו תרנגולות לשחיטה, לתרנגולות מטילות מותר לתת שתי תרופות בלבד במינון נמוך. כל יתר התרופות, ובכללן התרופות האנטיביוטיות, אסורות כי הן מועברות לביצה ומשם אלינו.

למרות האיסור במתן תרופות לתרנגולות מטילות, בתחקיר התגלה כי חברות המייבאות תכשירים וטרינריים לא נמנעות מלמכור תרופות מסוכנות המיועדות לשימוש הלולנים ללא פיקוח וללא מרשם רופא.

בפגישה עם סוכן חברת "פיור", המייבאת תכשירים וטרינריים, נמכרה לנו אנטיביוטיקה בלי מרשם רופא וטרינר בניגוד לחוק - לתרנגולות שכלל לא אמורות לקבל אותה. על פי התווית על בקבוק החומר, נקבע כי הוא מיועד לתרנגולות פטם למאכל בלבד.

סיפרנו לסוכן שהמטילות סובלות מבעיה נוספת של פטריות בריאות. הוא מצדו מיהר להביא לנו תכשיר אותו יש למהול במי השתייה של העופות, אך לא טרח לציין כי מדובר בחומר מסוכן, המיועד לחיטוי קרקע. על התווית הבקבוק כתוב במפורש כי יש להרחיק את בעלי החיים לפני השימוש בו.

חומרי חיטוי מוכנסים למי השתייה
חומרי חיטוי מוכנסים למי השתייה | צילום:

יש להדגיש כי סוכן התרופות שמכר לנו את החומרים המסוכנים הוא וטרינר בהכשרתו, ואמור לדעת כי החומר שנתן לנו להשקיית התרנגולות המטילות הוא מסוכן.

צואת העופות הניתנת לבהמות - מסוכנת לבריאות הציבור

בדוח שפרסם משרד החקלאות בשנת 2009 ושנערך על ידי מנהל השירותים הווטרינריים, נקבע כי החומר שנמכר לנו הינו חומר מסרטן בבעלי חיים וחשוד כמסרטן בבני אדם. הדוח הדגיש כי "למען הסר ספק חל איסור לעשות בחומר שימוש". אותו חומר מסוכן הניתן לתרנגולות המטילות עלול להגיע לביצים.

כ-170 אלף טון צואת עופות ניתנים מדי שנה כמזון לעגלים ופרות. באירופה הדבר אסור, אך בארצות הברית וישראל זה מותר. יו"ר ועדת ההיגוי לשאריות כימיות מהחי לשעבר, פרופ' אפרים כהן, כתב לאחרונה מכתב למנכ"ל משרד הבריאות בו הוא מזהיר כי קיימת סכנה ממשית לבריאות הציבור בהאכלת בהמות בזבל העופות.

"מאחר וקיימת סכנה טוקסיקולוגית לבריאות הציבור בהכללת לשלשת עופות במזון לבעלי חיים יש לאסור על שימוש בזבל עופות המכיל חומרים אלה - אנטיביוטיקה וזרזי גדילה", קבע פרופ' כהן. משרד החקלאות זימן לאחרונה לחקירה את כל הנוגעים בדבר, אבל רופאים וטרינרים, שסירבו להיחשף, מעידים שמתן החומר המסרטן הוא תופעה ידועה לכל הגורמים.

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "זבל העופות לא מוגש בצורתו הגולמית אלא מחייב טיפול טרם הגשתו לבעלי החיים והמתנה של 15 ימים טרם שיווק. בתוך מספר חודשים יחויבו לולים בתנאי סף מינימליים לייצור ביצים".

תגובת חברת "פיור" לתרופות וטרינריות: "חבל שחדשות 2 פעלה בדרכי מרמה ומצגי שווא כדי להכשיל איש מקצועי אשר פעל בתום לב ופעל על פי דין. אם היה איש המקצוע בוחן את לול המטילות יכול היה לרשום לה אנטיביוטיקה מותרת ומתאימה שאינה חודרת לביצים. באשר לחומר השני שסופק - הוא אינו מסוכן בריכוזים נמוכים ואינו מחויב במרשם רופא כלל. בשנתיים האחרונות לא מכרה 'פיור' את החומר ללולי מטילות אלא אך ורק לחיטוי מדגרות ולולים רגילים".

תחקיר המזון - כתבות נוספות:

בדיקה: כמות חריגה של חומרי הדברה בירקות שלנו

בדיקה: מה מסתתר במזון שאוכלים הילדים שלנו?

שקר הפיצה: כמה גבינה באמת יש על הבצק?