דוחקים את הגוף לקצה. ארכיון (צילום: חדשות 2)
דוחקים את הגוף לקצה. ארכיון | צילום: חדשות 2

פעילות ספורטיבית, כך מתברר, עלולה להיות גם מסוכנת מאוד כשהיא נעשית באופן לא הדרגתי. בחצי שנה האחרונה פונו לבית החולים העמק בעפולה מספר רוכבי אופניים שלקו בלבם במהלך רכיבה אתגרית מאומצת מדיי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בנצי צוקרמן, מהנדס אלקטרוניקה בן 51, מקפיד בשבע השנים האחרונות לצאת ולהתאוורר משגרת העבודה במסע אופניים משותף עם חבריו. במהלך הרכיבה שאליה יצא בשבת האחרונה באזור הגלבוע, חש לפתע צוקרמן ברע ועצר למנוחה קלה.

לחרדתו, גם בזמן ההפוגה הוא החל לחוש לחץ הולך וגובר בחזהו. "התחושה הזו ליוותה אותי עוד מהרכיבה בשבוע שעבר", הודה צוקרמן. "פתאום הוא הפכה חריפה יותר ויותר, ובשונה מהשבוע שעבר - הלחץ לא הוקל".

אחד מחבריו לקבוצה, רופא בהכשרתו, העניק לו טיפול ראשוני ובמקביל הזעיק למקום אמבולנס. בדיקת א.ק.ג שערכו לו אנשי מד"א הצביעה על כך שהוא מצוי בעיצומו של התקף לב חריף. צוקרמן פונה במהירות לבית החולים העמק בעפולה והובהל לחדר הצנתורים, שם זיהו הרופאים סתימה בעורק הראשי.

הוא צונתר במהירות וחייו ניצלו. היום בצהריים שוחרר צוקרמן לביתו, בתום בדיקות מקיפות שנעשו לו. "הרופאים אומרים שבעוד חודש עד חודש וחצי כבר אוכל לשוב לרכוב בהדרגה", הוא מספר. "ניצלתי באמת במזל. בדיעבד יכולתי להימנע מכל זה אם הייתי מתייחס לתחושות הגוף שלי. אני מציע לרוכבים לא להתעלם מאותות הגוף, חשוב מאוד להקשיב לו תמיד".

צוקרמן עם הצוות המטפל (צילום: דוברות ביה"ח העמק)
צוקרמן עם הצוות המטפל | צילום: דוברות ביה"ח העמק

שבוע שלם יושבים במשרד, ואז דוחקים את הגוף לקצה

"באחרונה אנו עדים להתגברות של התופעה בקרב אנשים בעשור הרביעי עד השישי לחייהם", הסביר מנהל המערך הקרדיולוגי בבית החולים העמק, הד"ר יואב תורג'מן. "מדובר בעיקר באנשים מתחום ההייטק, במהנדסים ובכאלה שיושבים רוב השבוע מול מחשב, ואז בסוף השבוע חושפים את עצמם למאמץ פיזי קיצוני ולא מתון".

במרבית המקרים, המטופלים מאופיינים בנטייה לבעיות לב ולחץ דם שהפעילות הספורטיבית המאומצת מביאה לידי ביטוי אקוטי ודוחקת אותם אל הקצה."לפני כל פעילות ספורטיבית, לרבות בענף אתגרי, על כל אדם לעבור הערכה רפואית לבדיקת תפקודי הלב, הריאות ולחץ הדם", ממליץ ד"ר תורג'מן.

"הפעילות הספורטיבית צריכה להיעשות באופן מתון ובהדרגה, שכן סיבולת לב-ריאה היא תהליך שנבנה לאורך זמן. במקביל, רצוי לקיים את הפעילות הספורטיבית בקרבת יישובים או באזורים שגישת כוחות הצלה אליהם תהיה מהירה ונוחה בעת הצורך. כמו כן מומלץ להצטייד בטלפון סלולרי למקרה חירום", הוא מוסיף.